Ruoka ja viini sopusoinnussa osa 2 (26.9.2014)

Koska edellisessä osassa kirjoittelin hieman teoriaakin ruoan ja viinin sopusoinnusta, menen tässä osassa suoraan asiaan ja esittelen erilaisia ruokavaihtoehtoja ja niihin liittyviä viinejä.

  1. Hanhenmaksa patè – Foiè Gras
    • Tämä alkuruoka on rasvainen, makeahko, hapan ja hieman kitkeräkin ja siinä on makujen pitkä pysyvyys vielä nielemisenkin jälkeen.
    • Viiniksi sopii hyvin makea valkoviini, ranskalainen Sauternes tai Orvieton Muffa Nobile viinit.
  2. Kurpitsa-risotto maustettuna balsamietikalla
    • Risotossa on hieman makeutta johtuen mm. riisistä, ja se on myös rasvainen maistuen pitkään suussa, ja se on hyvä rakenteeltaan eli kaikki valmistusaineet ovat keskenään sopusoinnussa.
    • Viinin tulee olla valkoviini, joka on kehittynyt ja kypsynyt puutynnyrissä, pehmeä, monipuolinen ja jossa on hyvä pysyvyys, vaikkapa Ribolla Gialla del Friuli tai Torre di Giano Vigna il Pino.
  3. Pastaa villisikakastikkeella (ragù)
    • Pasta on makeahko, hyvä rakenteeltaan, mehevä, hapan ja maukas.
    • Viinin tulee olla pehmeä ja muutaman vuoden ikääntynyt punaviini, esim.  Rosso di Montalcino, Rosso Valpolicella Ripasso tai Rosso di Montefalco.
  4. Polentaa marinoidun hirvenlihan kanssa
    • Tämä ruoka on makeahko, herkullinen ja rasvainen, mausteinen, hieman kitkerä ja hapan. Happamuuteen vaikuttaa marinaadikastike.
    • Viinin tulee olla hyvin kehittynyt ja ikääntynyt puutynnyreissä, alkoholiprosentti 14-15 %, vaikkapa Veneton ja Piemonten punaviinit, Sardinian Cannonau tai Sagrantino di Montefalco.
  5. Grillatut lihat
    • Grillauksen jälkeen maku on herkullinen, hieman makea ja kitkerä, aromaattinen ja mausteinen.
    • Viinin tulee olla sopivasti lämmittävä ja tanniininen, maukas ja hieman raikas esim.  Chianti Classico, Rosso Conero Riserva,  Aglianico del Vultura tai Sagrantino di Montefalco.