Umbrian cashmere

Tekstiilituotanto on yksi Umbrian merkittävimmistä toimialoista. Tässä osiossa kerromme Umbrian cashmere –neuleiden tuotannosta ja hieman myös tekstiilituotannon historiasta ja kasvusta Umbriassa.

Useat suomalaisetkin varmaan tietävät Italian olevan markkinajohtaja cashmere-neuleiden valmistajana. Perugian kunnassa on todella runsaasti cashmere-tuotteisiin erikoistuneita liikkeitä ja tehtaan myymälöitä.

Tänä päivänä noin 30% Umbrian taloudesta on riippuvainen tekstiilituotannosta. Tällä tarkoitamme erityisesti kudoskangasta sekä neuleita. Neuleteollisuus sai alkunsa Perugiassa syntyneen Luisa Spagnolin uutterasta työstä jo heti ensimmäisen maailmansodan päättyessä. Hän oli jo aiemmin perustanut kuuluisan Perugina-suklaatehtaan ja nyt hän alkoi tuottamaan angora-neuleita. Tuosta kasvoi nyttemmin jo maailman laajuinen Luisa Spagnoli –tuotemerkki ja vaateliike.

Luisa Spagnolin menestyksen myötä Umbriassa, ennen kaikkea Perugian kunnassa, kasvoi suuri ammattitaitoisen käsityöläisten joukko, jotka jakoivat oppejaan edelleen ja perustivat omia neulepajojaan. Tänäkin päivänä voit havaita neuleliikkeitä joiden juuret löytyvät tuolta kasvupolulta. Umbrialaiset neuletehtaat tuottavat mallistoja merkittäville maailman johtaville muotitaloille.

Umbrialaisista cashmere-neuleiden valmistajista suurin ja tunnetuin Italiassa ja maailmalla on Brunello Cuccinelli, jonka toiminta on Solomeon kylässä. Italiassa kaikki tietävät että nimenomaan Umbriassa tuotetaan laadukkaita cashmere-neuleita. Tähän on muutamia syitä, mm. se että umbrialainen cashmere-neule on kudottu ja ommeltu Umbriassa, Italiassa valmistetusta langasta. Neule on silloin täysin Made in Italy. Laadukkaan tuotteen tietää paitsi siitä että lanka on tuotettu ja värjätty korkealaatuisia menetelmiä käyttäen myös siitä miten itse neule on kudottu ja ommeltu. Kaikkien osa-kokonaisuuksien tulee olla huolella valmistettu laadukkaan lopputuotteen valmistamiseksi.

Muutama sana cashmeresta itsestään. Cashmere-lanka sai alkunsa Englannista jo vuonna 1852, tosin se oli sitä ennen tuttu jo roomalaisten keskuudessa. Cashmeren teki tunnetuksi hallitsijatar Eugenia joka oli Napoleon III:n vaimo. Cashmere tulee sanasta Kashmir, joka on alue Intiassa Himalajan vuoristossa. Vuohet laiduntavat jopa 6000 metriä meren yläpuolella olevassa vuoristossa. Niiden turkki suojaa hyvin sekä kylmältä että kuumalta. Cashmere-untuva kammataan aina karvanlähdön aikaan ja yksi vuohi tuottaa 100-200 grammaa karvaa vuosittain. Vuohet tuottavat karvaa koko elinikänsä ajan. On sanottu, että cashmere on eristeenä 10 kertaa villaa vahvempi. Maailman suurimat cashmere-untuvan tuottajat ovat Kiina ja Mongolia. Suuria tuottajamaita ovat myös Intia, Pakistan, Iran, Afganistan, Turkki, Australia, USA ja Uusi-Seelanti.

Cashmere-neule on esimerkiksi villaneuleeseen verrattuna kevyempi mutta kuitenkin kuten sanottu, lämpimämpi kuin villa. Cashmere materiaalina on kestävä kunhan sen huoltaa oikein. Cashmere pestäessä pehmenee entisestään. Cashmere-neuleet ovat laadukkaita ja siksi myös hinnakkaampia kuin esimerkiksi villaneuleet. Cashmere-neuleita harva pitääkään arkivaatteena; se on tyylikäs ja edustava vaate niin työhön kuin juhlaankin, ja säilyy hyvin huollettuna vuosia. Cashmere-neule on aina kaunis ja erittäin miellyttävä päällä.