Umbrian juustot

Umbrian juustotuotanto juontaa juurensa aina antiikin aikoihin saakka. Parhaat juustot valmistetaan perinteisillä alueilla Umbriassa, Norciassa tai Castelluciossa. Näiden alueiden erinomainen maaperä ja ilmasto mahdollistavat maukkaiden juustojen valmistuksen umbrialaiseen ruokapöytään.

Ehkä kuuluisin umbrialainen juusto on lampaan maidosta valmistettu Pecorino-juusto. Pecorino-juustoa on useaa eri kypsymisastetta. Juusto, jota on kypsennetty n. 60 päivää pidetään vielä tuoreena (fresco), mutta juustosta jota on kypsytetty 7-8 kuukautta saadaan raastettavaa juustoa. Juuston koko tulisi vaihdella 1,7 kilosta 6 kiloon. Pecorinon maku on maukas ja ikääntyessään myös hyvinkin voimakas. Pecorino fresco sopii antipasto-lautasille ja leikkeeksi leivän kanssa. Kypsytetty juusto, Pecorino Stagionata sopii raasteeksi ja mausteeksi ruokiin.

pecorino_norcia.jpg


Caciotta -juusto on tyypillinen umbrialainen juusto, joka valmistetaan parhaasta lehmän maidosta pääsiäisen aikaan. Umbriasta on löydetty reseptejä, joista ilmenee että caciotta-juustoa on käytetty jo keskiajalla. Juusto valmistetaan juuri lypsetystä maidosta ja sen maku on hyvin hienostunut. Caciotta-juusto sopii leikkeleeksi.

300px-caciotta_cheese.jpg

Suolattu Ricotta-juuston (Ricotta salata) erityispiirre on se että se pastoroidaan ja suolataan laitumella, ja että valmis maito viedään aina heti kotiin. Juusto on erittäin maukasta, tyypiltään se vastaa perinteistä ricotta-juustoa. Juustoa kypsennetään 10-20 päivää, jolloin siitä saada jo leikattavaa juustoa. Jos kypsennys kestää 4-6 kuukautta sitä voidaan jo raastaa. Muodoltaan kartiomainen juusto painaa normaalisti puolesta kilosta yhteen kiloon. Suolattu Ricotta-juusto sopii paitsi antipastolautasille makupalaksi myös erinomaisesti esimerkiksi salaatteihin sekä maustamaan pastakastikkeet.

ricotta_salata.jpg