Umbrian linssit, pavut ja speltti

Umbria on tunnettu runsaasta linssien, erilaisten papujen sekä speltin käytöstä. Ruoanvalmistuksessa näitä kaikkia käytetään sellaisenaan sekä keitoissa ja muhennoksissa. Spelttijyviä käytetään riisin tapaan mm. kesäisessä salaatissa. Umbrian maaperä on otollinen erilaisten papujen viljelemiseen. Spelttiä viljellään joka puolella Umbriaa.

Linssit, ”Lenticche” (Lens culinaris)


lenticchiesxc450.jpg


Linssit kuuluvat jokaisen Uudenvuodenaaton menuuseen, sillä linssien uskotaan tuovan vaurautta.

Huomionarvoisin on Castellucchio di Norcian linssit, ei ainoastaan niiden erinomaisen maun vuoksi, vaan myös siksi että ne on suojattu IGP-alkuperämerkinnällä. Nämä linssit ovat hyvin pieniä, vihreitä ja maukkaita. Ne viljellään Norcian ylätasangoilla, Sibillinien vuoristossa 1300 metrin korkeudessa. Pienen koonsa ja pehmeän kuoren vuoksi vuoksi niitä ei tarvitse liottaa vedessä ennen valmistusta. Toinen merkittävä alue, jonka linssit ovat hyvin arvostettuja, on Colfioriton ylänkö Folignossa. Linssien viljely on hyvin vanha perinne ja on nykyään hyvin arvostettu ja kysytty hernekasvi. Linssit kylvetään heti lumen lähdön jälkeen ja kerätään Heinä-Elokuussa. Linssejä löydät tavallisista ruokakaupoistakin helposti.

Trasimenon papu, ”Fagiolini di Trasimeno” (Vigna unguiculata), pitkäpapu, lehmän papu, mustasilmäpapu


fagiolina.jpg


Tätä alunperin Afrikkalaista papulajiketta viljellään Umbriassa ainoastaan Spellon ja Folignon alueella sekä luonnollisesti Castiglione del Lagossa Trasimeno-järvellä. Viljely tapahtuu vain perheyritysten toimesta ja viljelijöitä on hyvin vähän. Ruokakaupoista tätä mielyttävän makuista papua ei saa; sitä löytää gastronomia-toreilta ja -markkinoilta sekä suoraan tilalta ostettuna.

Trasimenon papua on viljelty jo roomalaisten ajoista alkaen, mutta viljely tyrehtyi lähes kokonaan vuosien saatossa. Tämä johtuu osittain viljelyn vaatimasta kovasta työstä joka tehdään suurin osin käsin. Trasimenon papu on arvostettu hyvästä maustaan ja runsaasta proteiiniarvostaan. Pienen koonsa vuoksi Trasimenon papua ei tarvitse liottaa vedessä ennen valmistusta, ja keittoajaksi riittää 45-50 minuuttia.

Speltti, ”Farro” (Triticum durum dicoccum)


farro.jpg


Spelttiä viljellään useaa eri lajiketta, Umbriassa viljellyn lajikkeen jyvä on pienikokoinen ja ohut Triticum durum dicoccum ja on lajikkeista ehkä ainoa, joka ei tuota jauhoja. Umbriassa spelttiä käytetäänkin ennen kaikkea jyvinä. Spelttiä viljellään joka puolella Umbriaa. Spelttiä käytetään mm. riisin tapaan lisukkeena tai salaatin pohjana, ja siitä valmistuu erinomainen talvinen keitto.