Anteprima 2015 Sagrantino di Montefalco (DOCG) – 18.2.-20.2.2019

Satovuosi 2015 oli Sagrantino di Montefalcon punaviinin osalta erittäin hyvä vuosi (outstanding vintage). Sadoltaan vuotta 2015 voidaan verrata vuosiin 2011, 2008, 2005 tai vaikkapa vuoteen 1998. Sateisen talven jälkeen kevät oli tuulinen ja aurinkoinen ja kesä kuiva, kuuma ja aurinkoinen, joten erilaisten tautien hoito oli helppoa. Sääolosuhteet olivat siis kaiken puolin erinomaiset hyvälle sadolle ja viinille, ja syys- ja lokakuussa saatiin vielä riittävä määrä vettä ennen sadonkorjuuta, joka Sagrantino-rypäleen osalta tapahtuu marraskuussa.  Tuotantomäärät olivat keskisuuret (2,4 milj. pulloa, suurin määrä viimeisen 5 vuoden aikana) ja kun rypäleet olivat terveitä, kypsiä ja niissä oli paljon sokeria, viinistä tuli rakenteeltaan hyvää, monipuolista ja tasapainoista sisältäen myös paljon aromaattisia tuoksuja ja makuja.

Osallistuin vuoden 2015 viinien maisteluun Montafalcossa, Sala Consiglierissa, jossa kyseinen tilaisuus järjestetään vuosittain. Minulle tämä taisi olla jo neljäs tai viides kerta peräkkäin. Olen aina pyrkinyt valitsemaan maistelussa sokkotestin ja niin myös tein tänä vuonna. Sala Consiglieri oli tänäkin vuonna antepriman ensimmäisenä päivänä melkein täynnä.

Tällä kertaa listalla oli 45 eri Sagrantino di Montefalco 2015 punaviiniä ja 10 Montefalco Sagrantino Passito 2015 jälkiruokaviiniä. Koska määrä on valtaisa, niin ajattelin hieman karsia valikoimaa ja valita ainoastaan osan viineistä. Valitsin listalta ensimmäiset (siis en tiennyt viinitiloja etukäteen vaan sain eteeni tyhjän listan numeroineen) 6 kappaletta, sitten 6 viiniä numeroilla 25-30 ja lopuksi 6 viiniä numeroilla 40-45 eli yhteensä 18 viiniä. Passito viineistä valitsin numerot 3, 6 ja 9.  Aikaa varasin näiden maisteluun n. 1,5 – 2,0 tuntia, koska Sommelierit tarjoilivat uuden setin aina kun pyysin uuden. Maistelun alussa ajattelin myös valita 2 omasta mielestäni parasta viiniä, joilla olisin saanut sitten oman listan parhaista viineistä. Montefalco Sagrantinon osalta olen näiden vuosien aikana pyrkinyt valitsemaan niitä viinejä, jotka ovat Sagrantino-rypäleelle tyypillisiä eli väriltään tummia, rubiinin punaisia, rakenteeltaan vahvoja, tuoksultaan ja maultaan monipuolisia sekä tanniinisia kuitenkin huomioiden sen, että vuoden 2015 Sagrantinot ovat vielä erittäin nuoria viinejä ja vaativat useita vuosia (elinkaari 25-30 vuotta) saavuttaakseen täydellisyyden. Mutta eräänlaista suuntaa nämä vuoden 2015 viinit jo nyt antavat.

Näiden kriteerien perusteella päädyin seuraaviin kuuteen viiniin oman sokkomaistelun ja mieltymysteni perusteella.

Viinikohtainen arviointi ja viinitilat:

  1. Viinin väri rubiinin punainen, viinin ensituoksu oli hieman suklainen, rakenne hyvä, tasaiset yhdenmukaiset kaaret/kyyneleet ja viini oli lasin reunoilla hieman ruskeaa. Viini maistui aavistuksen verran kahville ja oli pehmeän makuinen eikä myöskään kovin kuiva/tanniininen. Jälkimaku edelleen kuivahko, pysyvyys pitkähkö. Viinitila Ilaria Cocco, viininäyte tammitynnyristä.
  2. Viinin väri tosi tumman rubiinin punainen (rosso rubino), ensituoksussa vahva marjahillomainen tuoksu. Rakenne vahva, kaaret/kyyneleet pitkä ja tasaiset. Maku myös vahva marjainen, kuiva mutta ei liian kuiva ja pitkä pysyvyys. Viinitila Terre de Custodia, viininäyte tammitynnyristä.
  3. Viinin väri tumman rubiinin punainen (rosso rubino), rakenne hyvä, kaaret/kyyneleet aukeaa hieman, ei ihan tasaiset, tuoksu miellyttävä hillomaisen marjainen. Maku hieman makea, hillomaisen marjainen, kuiva/tanniininen, lopussa hyvä pysyvyys. Viinitila Lungarotti, viininäyte pullotetusta viinistä.
  4. Viinin väri tumman rubiinin punainen (rosso rubino), ei ruskeaa lasin reunoilla, vahva rakenne, kaaret/kyyneleet vahvat mutta ei ihan tasaiset, vahvat tanniinit, kuiva, ja paljon marjaisia makuja. Viinitila La Veneranda, viininäyte otettu vaiheesta, jossa viini on vielä ikääntymässä/kehittymässä pulloissa.
  5. Viinin väri tumman rubiinin punainen (rosso rubino), suhteellisen hyvä rakenne, kaaret aukeaa melkein heti, tuoksu miellyttävän marjainen, maku melko tanniininen, kuiva, hyvä pysyvyys. Viinitila Arnaldo Caprai Collepiano, viininäyte otettu vaiheesta, jossa viini on vielä ikääntymässä/kehittymässä pulloissa.
  6. Viinin väri rubiinin punainen (rosso rubino), hyvä rakenne, kaaret/kyyneleet hyvät ja säännölliset, tuoksu hillomaisen marjainen, pehmeät tanniinit ja hillomaisen marjainen maku. Hyvä pysyvyys lopussa. Viinitila Arnaldo Caprai 25 anni, viininäyte otettu vaiheesta, jossa viini on vielä ikääntymässä/kehittymässä pulloissa.

Kuivien Sagrantino punaviinien lisäksi sokkomaistelin kolmea eri Montefalco Sagrantino Passito 2015 jälkiruokaviiniä, joista lyhyt yhteinen yhteenveto:

Kaikkien kolmen väri erittäin tumman rubiinin punainen, monipuolinen tuoksu ennen kaikkea marjaiset tuoksut, ei tanniineja, tosi makeita, joka varmaan johtuu kuumasta ja kuivasta kesästä. Henkilökohtaisesti kaipasin makuun hieman tanniineja, jotka ovat tyypillisiä myös Passito viinille.

Viinitilat: Pardi, viininäyte tammitynnyristä, Ilaria Cocco, viininäyte ikääntymisvaiheesta pulloissa, Di Filippo, viininäyte kuten Ilaria Cocco.