Anteprima Sagrantino 2013 (15.2.2017)

Historiallisena taustana:  Montefalcon viininviljelyyn kerrotaan vaikuttaneen voimakkaasti Pyhä Franciscus Assisilainen, joka aikoinaan vei Sagrantino-viiniköynnöksen Montefalcoon,  ja siitä alkoi Sagrantino-rypäleiden viljely.  Sagrantino-nimikin jo viittaa pyhään viiniin, sagra=pyhä.

Vuoden 2013 talvi oli sääolosuhteiltaan keskilämpöinen, mutta keväällä lämpötila oli selvästi alle normaalin, joka aiheutti päänvaivaa monelle viininviljelijälle. Sargantino-rypäleen viljely on muutenkin hyvin vaikeaa ja mikäli sääolosuhteet eivät ole suotuisat, niin hyvän sadon saaminen on vaikeaa. Talvella satoi paljon ja tuntui että vesisateet eivät lopu ikinä. Viiniköynnösten hidas kehittyminen ja nimeomaan kukinnan viivästyminen 7-10 päivää ei voinut olla vaikuttamatta rypäleiden kehittymiseen.

Sekä talven että kevään normaalista poikkeava sää sateineen aina kesäkuun loppuun saakka viivästytti satoa kaikkiaan kolmisen viikkoa. Kesäkuun jälkeen sää jatkui suhteellisen normaalina, ja sadonkorjuuseen päästiinkin sitten kolmisen viikkoa myöhässä. Sadonkorjuun aikana ajoittaiset sateet hankaloittivat sadonkorjuuta niin, että sadonkorjuu tuli päättää jo lokakuun lopussa, normaalin marraskuun alun sijasta.  Vaikka rypäleiden kypsyminen oli myöhässä kuten myös sadonkorjuu, rypäleistä tuli hyviä vaikkakin vuoden 2013 määrä oli pienempi kuin normaali.

Vuoden 2013 Sagrantino di Montefalco DOCG punaviiniä voidaan luonnehtia raikkaaksi, jossa alkoholin määrä ei kuitenkaan ole yhtä korkea kuin normaaleina vuosina. Vaikka määrät olivat pienemmät, laatu on hyvä. Väriltään se on perinteisen Sagrantino-viinin tyypillinen rubiinin punainen. Viinin pH arvo on hieman normaalia korkeampi, mutta tanniinit ovat pehmeät.

Edellä mainittua yleistä luonnehdintaan vastasivat mainiosti ne Sagrantino viinit, joita itse sain maistella Anteprima Sagrantino 2013 tilaisuudessa Montefalcossa 21.2.  Tilaisuudessa oli mukana yhteensä 31 Sagrantino-viinin tuottajaa, jotka antoivat mahdollisuuden maistella vuoden 2013 sadon lopputuloksia. Itse valitsin näistä 8 eri tuottajan Sagrantino di Montefalco punaviiniä ja yhden vuoden 2010 Sagrantino di Montefalcon Passito makean jälkiruokaviinin. Tuottajat olivat : Arnoldo-Caprai, Antonelli San Marco, Omero Moretti , Scacciadiavoli, DiFilippo, Tabarrini, Colleallodole Milziade Antano, Romanelli ja Castelbuono.

Tässä sitten yhteenvetona oma analyysini näistä viineistä, mutta täytyy kuitenkin muistaa, että Sagrantino punaviinin elinkaari on 15-20 vuotta, joten vuoden 2013 vuosikerta on vielä nuori viini.

Sagrantino di Montafalco DOCG 2013:
Väriltään selkeä ja kirkas, joissakin viineissä vielä purppuran vivahteita rubiinin punaisen perusvärin lisäksi.  Rakenne vaikutti jo hyvältä, tasapainoiselta, pienet  ”kaaret”  ja ”kyyneleet” valuivat suhteellisen hitaasti.  Sanoisin, että tässä näkyi se että alkoholiprosentti jää alle normaalin 14,5-15,5.

Viinien tuoksussa oli selvästi vielä dominoivana metsämarjahillon tuoksu, mutta ainakin 2-3:ssa oli jo aavistus paahdettua tuoksua tammitynnyreistä, lakritsaa ja metsän yrttien ja kasvien tuoksuja. Kuitenkaan vuoden 2013 viini ei vielä ole tuoksultaan kovin monipuolinen vaan odottanee lisäkehittymistä.

Maultaan viinit olivat Sagrantonille tyypillisen kuivia, lämpimiä ja ainakin omasta mielestäni viineissä oli pehmeät tanniinit. Jotkut viinit olivat aavistuksen verran hapokkaita.  Jos sitten arvioi tasapainoa pehmeyden ja kovuuden välillä, niin sanoisin, että tasapeli; vielä muutama vuosi ikääntymistä lisää muutamiin viineihin niin pehmeys voittaa.  Makujen pysyvyydessä ainakin omassa maisteluissani tuli voimakkaasti esille viinien kuivuus.

Sagrantino di Montefalco DOCG Passito 2010:
Maistoin vain yhtä Passito-jälkiruokaviiniä ja se oli Antonelli San Marcon vuoden 2010 Passito. Jos hiemankin muistan sitä minkälainen sää oli vuonna 2010, niin tässä viinissä esiintyi sen kesän ja alkusyksyn lämpimät ilmat. Ne saivat aikaan Passito-viiniin makeutta, ei korvin runsasta tanniinisuutta. Erinomainen jälkiruokaviini erilaisten kakkujen, keksien ja miksei myös tumman suklaankin kanssa.

Mutta kuten aikaisemmin totesin, vuoden 2013 Sagrantino di Montafalco DOCG on nuori viini, joka kaipaa hieman lisää ikää ja kehittymistä tullakseen erinomaiseksi vuosikerraksi.  Toisaalta, niille viinin ystäville joita vahvat tanniinit eivät miellytä, niin tämän vuoden Sagrantinon raikas maku sopii mainiosti.