Ensimmäinen Vinumbria-opas ilmestynyt (25.8.2014)

Umbrialaisista viineistä on kirjoitettu ja niitä on arvioitu aiemmin useissa italialaisissa kirjoissa ja oppaissa, mutta nyt ensimmäisen kerran Umbrian Sommelier-yhdistys on Umbrian alueen maatalousministeriön ja Kauppakamarin tuella julkaissut oppaan, joka keskittyy pelkästään Umbrian merkittävimpiin viinitiloihin ja viineihin.

Oppaan on siis laatinut Umbrian alueen oma Sommelier-yhdistys, joka on tehnyt kuvauksen jokaisesta valitusta viinitilasta ja vähintään kahdesta viinitilan viinistä. Tottakai muutkin viinitilan viinit on mainittuna mutta näistä kahdesta on tehty tarkemmat kuvaukset. Viinejä oppaassa on yhteensä 300, jotka valittiin 700 viinistä.

Oppaan viinit on kuvattu Umbrian DOC ja DOCG viinialueiden mukaisesti eli : Montefalco Sagrantino, Torgiano Rosso Riserva, Assisi, Colli Alto Tiberini, Amelia, Colli del Trasimeno, Colli Martani, Colli Perugini, Lago di Corbara, Montefalco, Orvieto, Rosso Orvietano, Torgiano, Todi ja Spoleto.

Oppaassa kuvataan myös jokaisen viinialueen historiaa ja alueen viiniviljelyn ominaispiirteitä sekä italiaksi että englanniksi. Myös viinien kuvaukset ja arvioinnit on kirjoitettu myös englanniksi.

Sommelier-yhdistyksen asiantuntijat ovat myös valinneet edellä mainitusta 300 viinin joukosta ”Umbrian Parhaat Viinit”:

  1. Viinitila Adanti, DOC Montefalco Rosso Riserva
  2. Viinitila Antonelli San Marco, DOCG Montefalco Sagrantino “Chiusa di Pannone”
  3. Viinitila Roccafiore, DOC Todi Grechetto “Fiorfiore”
  4. Viinitila Lungarotti, DOCG Torgiano Rosso Riserva “Vigna Montecchio”
  5. Viinitila Moretti Omero, DOCG Montefalco Sagrantino “Vignalunga”
  6. Viinitila Saio, IGT Umbria Rosso “Legenda Maior”
  7. Viinitila Palazzone, DOC Orvieto Classico Superiore “Campo del Guardino”
  8. Viinitila Poggio Bertaio, IGT Umbria Rosso “Cimbolo”
  9. Viinitila Morami, Il Renaio