Herkkumatka Norcian tryffelimarkkinoille (5.3.2016)

Olemme käyneet näiden täällä viettämiemme vuosien aikana useita kertoja Monte Sibillinin luonnonpuistossa ja Norcian kaupungissa, mutta jokavuotiset helmikuun lopussa ja maaliskuun alussa pidettävät Norcia Nero -tryffelimarkkinat ovat aina olleet meille yksi tärkeimmistä tapahtumista.

Lähdimme siis aikaisin aamulla liikkeelle ja ajoimme ensi Perugian ohi Assisin suuntaan ohi Folignon ja Trevin aina Spoletoon saakka. Spoletosta käännyimme itään, ja heti alussa 4 kilometriä pitkän tunnelin jälkeen meille avautuu aivan toisenlainen Umbria. On sellainen tunne, että on tullut Pohjois-Italian Alpeille, kun Apenniinien vuorijono nousee uljaana ajotien molemmin puolin.

Nyt maaliskuun alussa vuorenhuipuilla on vielä kevyt lumipeite.  Ajotietä Norcian kaupunkiin on n. 55 kilometriä, ja tie mutkittelee vuorijonojen välissä olevassa laaksossa joskus seuraten pientä jokea, joka vie aina Norcian kaupunkiin saakka. Tähän aikaan vuodesta joen varrella on paljon kalastajia, koska joki on matala ja kirkasvetinen ja se tarjoaa kalastajalle maukkaita saaliita, joita myös tarjoillaan paikallisissa ravintoloissa. Tie kulkee myös muutaman kylän lävitse, talot sijaitsevat Apenniinien jyhkeillä vuorenrinteillä.

Tähän aikaan vuodesta ei ole vielä ruuhkaa, mutta muutaman kuukauden kuluttua tänne taas saapuu sankoin joukoin turisteja ihastelemaan ja vaeltamaan Sibillinin kaunissa luonnonpuistossa ja maistelemaan alueen suuria herkkuja, kuten tryffeleitä, villisian makkaraa, pecorino-juustoa  ja prosciutto-kinkkuja.

Kun saavumme lähelle Norcian kaupunkia eteemme avautuu kauniit lumipeitteiset Apenniinit, jotka sijaitsevat aivan Norcian kaupungin läheisyydessä. Tällä kertaa emme suuntaa kohti luonnonpuistoa vaan pysähdymme Norcian vanhaan kaupunkiin, jossa Norcia Nero -tapahtuma järjestetään. Olemme tulleet paikalle viikonlopun ensimmäisenä tapahtumapäivänä ja aikaisin aamupäivällä, joten saamme rauhassa kierrellä maistelamassa eri tuottajien herkkuja.  Tuottajia on saapunut tapahtumaan muualtakin kuin tältä Norcian alueelta ja saamme maistella herkkuja mm. Calabriasta ja Trentosta. Näiden myyntikojujen lisäksi Norcian kaupungissa on paljon paikallisten tuottajien pitämiä kauppoja ja myös ravintoloita, joissa tarjotaan erinomaisia ruokalajeja näistä samoista tuotteista.


Tämän kertaisen käynnin erikoisin tuote oli prosciutto-kinkku, jonka valmistukseen oli käytetty tällä alueella kasvatettua sikaa, joka ei ole tavanomainen punainen sika eikä myöskään risteytys, vaan täysin oma lajinsa. Italiaksi lajin nimi on cinghiato. Liha on väriltään normaalia vaaleampaa ja maultaa pehmeää ja hieman makeaa, muistuttaen kuuluisaa espanjalaista Iberian kinkkua.


Koska käymme täällä harvoin, teemme myös samalla aina hieman ostoksia ja tällä kertaa ostoskassiin livahti ikääntynyttä pecorino-juustoa ja sekä maukasta ricotta salata-juustoa, jota voi käyttää salaateissa tai pastan kanssa. Lisäksi tietysti edellä mainittua kinkkua, villisikasalamia, tryffelisalamia ja muita tryffelituotteita. Ostosten jälkeen lounaaksi maistui sämpylä, jonka välissä oli maukasta mortadella makkaraa ja palan painikkeeksi lasi viiniä.

Tapahtumassa aikamme kerrettyämme suuntasimme takaisin kotiin, ja paluumatkalla kävimme vielä Trevin kaupungissa järjestelemässä pääsiäisen aikaan tänne saapuvan Yoga-kurssin asioita. Erinomainen päiväretki aurinkoisessa säässä ja upeissa maisemissa.

Retkipalvelut Italiassa - ruokaretki - tryffelit     Retkipalvelut Italiassa - ruokaretki - tryffelisienet

Retkipalvelut Italiassa - tryffelisienet     Retkipalvelut Italiassa - ruokaretket