Joulublogi (17.12.17)

Aktiivisen ja puuhakkaan syksyn jälkeen odottelemme joulua, joka on meillekin rauhoittumisen ja lepäämisen aikaa. Tietysti siihen liittyy oleellisena osana jouluruokien valmistelu ja niiden nauttiminen kotipiirissä. Kun olemme tällä hetkellä osallisena kahdessa kulttuurissa, niin jouluruoat valmistamme molempien kulttuurien tapoja noudattaen.

Jouluaattohan on Italiassa tavallinen työpäivä monelle, kaupat ovat auki koko päivän. Jouluaaton viettäminen ei ole sellainen hiljentyminen kuin Suomessa. Joulukirkko, aattoyön messu on varmaan tärkeämpi osa joulunviettoa kuin Suomessa.  Me taas vietämme suomalaisen jouluaaton, rauhoitumme aaton viettoon ja laitamme suomalaisia ruokia parhaamme mukaan. Tänä vuonna Sirpa on laittanut ensimmäisen kerran lanttulaatikot jo valmiiksi pakkaseen, koska saimme eräältä suomalaiselta asiakkaalta tuliaisina muutaman lantun muutama kuukausi sitten. Lanttulaatikon lisäksi teemme imellettyä perunalaatikkoa ja porkkanalaatikkoa. Alkuruoiksi on normaaliin tapaan valittu lohta, mutta tänä vuonna myös purkki Ahti-silliä, jonka toimme Suomesta käydessämme siellä marraskuun alussa. Perinteisen joulukinkun korvaamme paikallisella porchetta-kinkulla, joka on itse asiassa possua, mutta valmistettu ja paistettu kokonaisena, ja siitä saamme sitten valita sopivan määrän joulunajaksi. Onneksi meidän kylän lihakauppias pystyy meille tällaisen herkun toimittamaan. Ja jälkiruoaksi valitsemme taas Panettone – kakun, joka on suosittu paikallinen joulukakku. Ja tietysti paikallista Perugina-suklaata.

Joulupäivän ruokalista on sitten täysin italialainen. Silloin syömme joululounaan, jossa pääruokana on cappelletti – lihatäytteiset pastanyytit lihaliemessä. Nämä nyytit valmistamme itse alkavalla viikolla, ja osa näistä menee pakkaseen myöhemmin nautittavaksi. Muuten joulupäivänä sitten syömme mitä aatosta jää jäljelle.

Tapaninpäivän ruokalista on kyllä aika perinteinen suomalainen eli jatkamme jouluruokien syömistä, mutta kuitenkin muistaen hieman hellittää ylisyömistä.  Saatamme myös käydä pizzalla, jos jouluruot eivät enää maistu.

Joulukoristelujen osalta olemme aina olleet hyvin vaatimattomia. Terassillamme on jouluvalot, jotka kuuluvat jouluun kaikkialla maailmassa. Meillä ne ovat terassilla sulassa sovussa orvokkien kanssa. Ja sitten tietysti sisällä on joulukukkia. Aikaisempina vuosina meillä on ollut pieni joulukuusikin, aito, mutta tänä vuonna emme ajatelleet sitä hankkia.  Italiassahan tyypillisesti käytetään muovikuusia, jotka koristellaan jo 8.12.

Hyvää joulua kaikille!

Sirpa&Pekka