Kylät ja kaupungit

Kylien keskusta noudattelee pitkälti samaa peruskaavaa: kylissä on keskusaukio (piazza) ja sen yhdellä reunustalla tuomiokirkko ja toisella reunustalla kunnantalo. Saatat huomata yöpyväsi vuokrahuoneistossa, jonka yksi seinistä on säilynyt vuodelta 900 jKr. Historiaa kunnioitetaan. Vanhat rakennukset pyritään kaikin tavoin säilyttämään ja pitämään yllä ja mikä parasta, ne halutaan tuoda esille kaikkien nähtäville. Usein näkee, että paikallisen tie- tai tietoliikennelaitoksen kaivamassa montussa istuu ryhmä arkeologeja pullasutineen!

Usealla meistä saattaa olla sellainen käsitys että italialaiset kaupungit ovat likaisia ja roskaisia. Näin ei ole asian laita Umbrian etruski-kaupungeissa ja –kylissä. Ne ovat todella hyvin hoidettuja ja siistejä, kadut ja talojen kivijalat pestään usein.

Italian kauneimmat kylät - I borghi più belli d'Italia

Huomionarvoista on, että "I borghi più belli d'Italia" club on sisällyttänyt 22 Umbrian kylää listalleen; tuo on eniten Italian kaikista maakunnista. Kylät on listattu esitteeseen "I borghi più belli d'Italia - The charme of hidden Italy". Olemme sivustomme eri kohdissa maininneet mikäli esittelemämme kylä kuuluu ko. listalle.

Mäkiä ylös ja alas - hyvät kävelykengät mukaan!

Kylät on rakennettu vuoren rinteelle tai kukkulan laelle. Tämä kannattaa huomioida mm. kävelykenkiä valittaessa. Kylien tiet ovat kivipäällysteisiä, joten korkeakorkoisilla tai ohutpohjaisilla kengillä kulku muodostuu vaikeaksi. Huomioitavaa myös on, että koska kylät ovat kukkulalla, kadut viettävät aina ylöspäin tai alaspäin, riippuen siitä kumpaan suuntaan olet menossa.

Ja rappusia on paljon. Tämä tekee kaupunkiretkestasi ihan mukavan kuntoilun. Useissa kaupungeissa on rakennettu liukuportaita ja hissejä kulkua helpottamaan. Perugiassa on jopa Minimetro. Tämä on kiskoilla kulkeva kabiini, jonka avulla pääsee mukavasti kaupunkia katsellen liikkumaan alhaalta ylös ja päinvastoin.

Nähtävyyksiä

Jokaisessa kaupungissa ja kylässä on useita kirkkoja jotka tarjoavat runsaasti ihasteltavaa arkkitehtuurista ja taiteesta kiinnostuneille. Saattaa ehkä kuulostaa hieman omituiselta, mutta hautausmaat ovat myös yksi tutustumisen arvoinen kohde, vierailu ainakin yhdessä niistä. Oli kylä kuinka pieni tahansa, löydät sieltä kirkon lisäksi vähintään baarin (bar-tabacchi) sekä pienen elintarvikekaupan (alimentari).

Kaupungeissa ja kylissä on hyvin esillä ja kaupan paikallista laadukasta käsityötä, mm. keramiikka sekä puu- ja tekstiilitöita, joista Umbria on hyvin tunnettu.


Tässä osiossa kerromme vain joistakin Umbrian maakunnan kylistä ja kaupungeista, mikä ei suinkaan ole kattava lista paikoista, joissa Umbriassa ollessaan kannattaa vierailla. Nämä ovat kyliä ja kaupunkeja nähtävyyksineen, joihin olemme itse viehättyneet.Sirpa ja Pekka


 

Retkipalvelut Italiassa - tutustuminen Keski-Italiaan

Retkipalvelut Italiassa - tutustuminen Keski-Italiaan, kylät ja kaupungit

Retkipalvelut Italiassa - tutustuminen Keski-Italiaan, nähtävyydet

Retkipalvelut Italiassa - tutustuminen Keski-Italiaan, luonnonnähtävyydet

Retkipalvelut Italiassa - tutustuminen Keski-Italiaan, taide ja kulttuuri