Kyliä ja kaupunkeja

Assisi

Suosittelemme, että hankit tietoa Assisin historiasta ja Franciscus Assisilaisesta ennen matkaasi, jotta saat parhaan irti vierailustasi sinne. Assisi on Unescon suojelukohde ja maailman yksi suosituimmista pyhiinvaelluskohteista. Assisin keskustassa sijaitsee Franciscus Assisilaisen basilika, jonka alimmassa kerroksessa sijaitsee Franciscuksen hauta. Muita Assisin keskustan merkittäviä kohteita ovat tuomiokirkko Cathedrale di San Rufino, Santa Chiaran basilika sekä Minervan temppeli kaupungin pääaukiolla. Assisista hieman ylöspäin vuorelle on Eremo delle Carceri, erakkomaja, jossa Franciscus kävi rukoilemassa. Se toimii edelleen hiljaisena paikkana niille, jotka haluavat rauhoittua. Eremolla käyntiä hieman helpompi kuntoiluvaihtoehto on kiivetä Assisin keskustasta ylöspäin Rocca Maggiore -linnalle. Sieltä on erinomaiset näköalat alas Umbrian laaksoon

 

 

 

 

 

 

 

Città di Castello

Città di Castello on Umbrian maakunnan pohjoisin kaupunki lähellä Toscanan maakunnan rajaa. Siellä vierailu onnistuu hyvin samalla kun käyt Gubbion kaupungissa. Città di Castello poikkeaa muista Umbrian kaupungeista siten, että se on arkkitehtuuriltaan renesanssinen. Hyvin kaunis pieni kaupunki, joka on saanut selkeitä vaikutteita Toscanan ja Firenzen läheisyydestä.

Nähtävyydet Italiassa - Citta di CastelleNähtävyydet Italiassa - Citta di Castellon kylä

 

 

 

 

 

 

 

Gubbio

Gubbion maisemat ovat tuttuja niille, jotka ovat seuranneet tv-sarjaa Isä Matteo (Don Matteo), sillä tuo tv-sarja on kuvattu nimenomaan Gubbiossa. Syksyllä 2013 TV-sarjan kuvaukset siirtyivät Gubbiosta Spoleton kaupunkiin, oltuaan Gubbiossa 14 tuotantovuotta.

Gubbiosta täytyy mainita, että siellä on joka vuosi maailman suurin joulukuusi. Joulukuusi on vuorenrinteeseen valaistuksin pystytetty joulukuusen muotoinen kuvio. Gubbiosta sanotaan, että se on Assisin jälkeen seuraavaksi tärkein fransiskaaninen pääpaikka, sillä Franciscus vetäytyi Gubbioon turvaan poistuttuaan Assisista. Gubbiossa on lukuisia keskiaikaisia kirkkoja ja linnoja, sen historiallinen keskus on itsessään hyvin kaunis. Historiallisista nähtävyyksistä mainittakoon myös roomalainen teatteri, joka löytyy hieman keskustan ulkopuolelta.

Nähtävyydet Italiassa - Gubbion kylä

 

 

 

 

 

 

 

Montefalco ja Bevagna

Nämä kylät sijaitsevat vierekkäin ja ovat helposti vierailtavissa samalla ajoreissulla. Montefalcon ja Bevagnan retkelle kannattaa lähteä ennen kaikkea upeiden maisemien vuoksi. Ja tietysti myös viinin vuoksi, sillä alueella on useita tunnettuja viinitiloja. Montefalco on kansainvälisesti tunnettu viinintuottaja-alue ja yksi tärkeimpiä Italiassa. Montefalco on tunnettu erityisesti sagrantino-punaviinistään. Siellä ehkä parasta on istahtaa piazzan laidalla olevaan ravintolaan maistelemaan paikallista viiniä antipastolajitelman kanssa. Herkkua! Bevagnan kaupunki on aivan Montefalcon vieressä, vajaan 10 kilometrin päässä. Bevagna on viehättävä, siisti keskiaikainen kaupunki ja on tullut tunnetuksi keskiaikaisten kyläjuhlista, Mercato delle Gaite.

  

 

Norcia

Norcia tunnetaan vehreästä luonnostaan ja se on Umbrian ja koko Italian tunnetuimpia kulinaristisia keskuksia. Huomaa, että kaupunki on tällä hetkellä (helmikuu 2020) vielä rakennustöiden alla syksyn 2016 maanjäristysten seurauksena. Norciassa käynnin yhteydessä kannattaa ehdottomasti ajaa ylös Sibillini-vuorille paikkaan nimeltä Castelluccio di Norcia. Maisemat siellä sekä Pian Grande:n kukkaloisto on henkeäsalpaava. Castelluccio di Norcia on tunnettu mm. alueen vihreistä linsseistä.

Nähtävyydet Italiassa - Norcian kylä

 

 

 

 

 

 

 

Orvieto

Maailmankuulu Orvieto Classico -valkoviini tulee tältä alueelta. Kun matkaat Orvietoon autolla Perugiasta päin, valitse tie numero SP448 ennen Todin kaupunkia. Maisemat ovat aivan taivaalliset. Tie on vuoristoinen ja kulkee osin Corbara -järven reunaa. Orvieton tunnistaa kaukaa helposti, sillä kaupunki on rakennettu vuoren laelle (kuinkas muuten), mutta siten että kaupungin muurit kulkevat aivan vuoren reunanotkoa pitkin. Orvieton historiallisen keskustan ylivoimaisesti mahtavin nähtävyys on sen tuomiokirkko, mosaiikista ja marmorista rakennettu katedraali. Rakennustyöt aloitettiin vuonna 1290 jKr. ja ne kestivät 300 vuotta. Kirkon sisällä on merkittäviä taideteoksia, mm. Luca Signorellin työt San Brizion kappelissa. Tuomiokirkossa on nähtävissä samaa kuin Sienan tuomiokirkossa, ja arkkitehtinä onkin ollut sama mies asialla.

 

 

 

 

 

 

 

Perugia

Perugia on n. 160 000 asukkaan hallinnollinen pääkaupunki. Perugiassa on Italian yhden vanhimmista yliopistojen (perustettu vuonna 1308) lisäksi myös ulkomaalaisille suunnattu yliopisto, Università per Stranieri d’Italia. Perugian kaupungin historia alkaa jo 1000 luvulta eKr. etruskien siirtokuntien myötä, ja jo 600 luvulla eKr. Perugia alkoi muodostua tärkeäksi keskukseksi. Perugialla on siten pitkä historia ja voit vielä hyvin nähdä useita etruskien sekä antiikin roomalaisten aikaisia rakennelmia, mm. muureja ja portteja ympäri kaupunkia.

Nähtävyydet Italiassa - Perugian kaupunki

 

 

 

 

 

 

 

Spello 

Spello on oikein kaunis etruskien aikainen pieni kaupunki ja sijaitsee Monte Subasion rinteellä. Spello on parhaiten tunnettu kauniista kukka-kujistaan sekä laadukkaasta oliiviöljystään.

 

 

 

 

 

 


Spoleto

Vuodesta 2013 alkaen TV-sarjan ”Isä Matteo”:n kuvaukset siirtyivät Gubbion kaupungista Spoletoon. Kuvauksia tehdään tuomiokirkon, sen edustalla olevan aukion sekä San Eufemia kirkon läheisyydessä.

Nähtävyyksistä mainittakoon Ponte delle Torri, 1200-luvulla rakennettu silta, joka on 90 metriä korkea ja 236 metriä pitkä. Lisäksi Spoleton tuomiokirkko, eli Santa Maria Assuntan katedraali. Sen läheisyydessä on San Eufemian kirkko (”Isä Matteon” kotikirkko).

 

 

 

 

 

 

 

Trasimeno-järven alue

Trasimeno-järven alueen kylistä kannattaa vierailla ainakin Castiglione del Lago:lla, joka on pieni ja autenttinen sekä Passignano sul Trasimeno:lla, jossa on mukavaa ”rivieramaista” tunnelmaa. Molemmissa kylissä on runsaasti kahviloita ja hyviä ravintoloita.