Italialaiset häät (27.6.2016)

Saimme kunnian olla vieraina paikallisissa häissä täällä Umbriassa viime lauantaina eli Juhannuspäivänä. Häät vietettiin pienessä viehättävässä kylässä, jossa morsiuspari sekä morsiamen perhe asuvat. Häiden viettotapa Italiassa vaihtelee hyvin paljon alueittain, sillä esim. Napolin alueella häät saattavat kestää pari kolme päivää, kun taas täällä Umbriassa häitä vietetään normaalisti yhden päivän.

Ystäviemme häihin osallistui n. 200 häävierasta. Hääseremonia alkoi kuten muuallakin maailmassa kirkossa, mutta ainakin näissä häissä tapahtuma oli suhteellisen pitkä, ja sitä varten jaettiin paksuhko vihkonen, joka sisälsi kaiken uskonnollisen osuuden seremonian aikana, vaikkakin tuntui siltä, että kaikki osasivat tekstit ulkoa. Seremoniassa sukulaiset lukivat eri uskonkappaleita, pappi piti normaalin osuutensa muistuttaen hääparia avioliiton valan velvoitteista toista puolisoa kohtaan. Tämän jälkeen hääpari piti toisilleen pienen puheen. Seremonian lopussa hääparille tuotiin erilaisia tavaroita kuten avain, raamattu, oliivinoksa ja viiniä kuvaamaan aviolittoa.

Kirkkoseremonian jälkeen tuore aviopari siirtyi rakettien saattelemana hääautoon, joka oli tuoreen aviomiehen isoisän vanha Fiat vuodelta 1957. Lyhyen ajelun ja valokuvauksen jälkeen alkoi sitten varsinainen syöminen, ja kun ollaan Italiassa niin sitähän riitti. Ensin perinteiset italialaiset aperitiivit: proseccoa, campari soodaa ja tietysti alkoholittomia juomia erilaisten naksujen kanssa.

Tämän jälkeen erittäin runsas antipastobuffet, josta häävieraat selvästi pitivät, ja sitten siirryttiiin pöytiin, jotka olivat katettu mahdollisen sateen varalta.  Kirkon hääseremonian aikana ulkona satoi kovaa ja ukkosti, joten katos tuli tarpeeseen. Istuimme samassa pöydässä vanhojen tuttujemme kanssa, joten juttua taas riitti eri asioista, varsinkin Brexitistä ja tietysti jalkapallon EM-kisoista.

Hääillallisen menu oli valittu huolella. Saimme nauttia kuohuviinillä höyrytettyä risottoa ja fasaanilla täytettyjä tortellineja primona, ja secondona oli erittäin maukasta possua, mukana maustettu uuniperuna ja Sagrantino-viinillä marinoituja  päärynöitä. Jälkiruoaksi tietysti hääkakkua sekä runsaasti erilaisia pieniä jälkiruoka-annoksia ja hedelmiä. Miehille oli sitten vielä varattu erillinen pöytä, jossa oli tarjolla sikaareja, grappaa ja muita digestivejä.

Häätilaisuudessa avioparia ja heidän elämäänsä muisteltiin eri valokuvin ja seremoniamestari kertoi juhlayleisölle avioparin elämästä ja heidän tapaamisestaan ja seurusteluajasta. Häätilaisuuden lopussa, kun kättelimme ja kiitimme tuoretta avioparia saimme ”häälahjaksi” viinipullon, jonka etiketti muistutti häätilaisuudesta.
Kaiken kaikkiaan häätilaisuus oli lämmin ja positiivinen kuten häissä pitää ollakin, ja tuntui että häävieraatkin nauttivat avioparin onnesta, lämpimästä illasta, upeista maisemista ja hyvästä italialaisesta ruoasta.