Kaikki tiet vievät Solomeoon (29.11.2017)

Solomeon pikkuinen kylä sijaitsee Trasimeno-järven lähettyvillä, Perugian maakunnassa. Kaikissa lähistön liikenneympyröissä on kyltti ”Solomeo”. Tulee tunne, että kaikki tiet vievät Solomeoon.

Kyseessä on ”cashmere kuninkaan” Brunello Cucinellin restauroima keskiaikainen kylä. Ja kylän alapuolelle vanhaan tehtaaseen hänen perustama viihtyisä ja nykyaikainen cashmere-tehdas. Tehdas, jossa tehdään maailman kuuluja cashmere-tekstiilejä. Tehdas, jossa työntekijöille annetaan vuosittain tuntuva rahallinen ylimääräinen palkkio hyvästä työstä. Jossa työntekijöitä on kielletty olemasta työpaikalla klo 17.30 jälkeen, koska aika tulee varata perheelle. Tehdas, joka tuottaa laatua. Jossa vallitsee humaanisuus.

Solomeo saattaa olla Italian siistein kylä. Kaikki on kaunista, puhdasta, kadut juuri lakaistuja, kukka-asetelmia, kauniita veistoksia siellä täällä, kaunista maisemaa. Missään ei näy edes yhtä tupakan tumppia, ei syljeksittyä purukumia. Kylän kivimuureissa on humaanisuutta osoittavia antiikin mietelauseita. Kulttuurin ja taiteen ylistystä. Kaikki vastaantulijat tervehtivät ystävällisesti hymyillen. Baarissa on lämmin tunnelma. Hinnat eivät ole turistihintoja. Kylää kiertää vartija, joka tervehtii hänkin tuttavallisesti.

”Kauneus tulee pelastamaan maailman”  (Fjodor Dostojevski) 

Brunello Cucinelli syntyi vuonna 1953 maalaisperheeseen Castel Rigionen kylään, Perugian provinssissa. Vuonna 1978 hän perusti yrityksen, joka alkoi värjäämään cashmere-villaa. Ja vuonna 1982 hän muutti vaimonsa asuinkylään, Solomeoon.  Brunello Cucinellin liikevaihto kasvaa joka vuosi huolimatta Umbrian ja Italian ja Euroopan taloudellisesta tilanteesta. Brunello Cucinelli vaalii humaanisuutta, kulttuuria, taidetta.

Brunello Cucinelli yhdessä vaimonsa kanssa perustaman säätiön kautta rahoittaa Umbrian kulttuuri-historiallisten kohteiden korjaustöitä, mm. Perugian etruskien aikaisen Arco Etruscon korjaustyöt sekä syksyn 2016 maanjäristyksen romahduttaman Norcian luostarin jälleenrakentamista.

Brunello Cucinellin yrityksen sivustolla on runsaasti tietoa hänestä ja hänen filosofiastaan englanninkielisenä. Suosittelen tutustumaan! http://www.brunellocucinelli.com/en/

Tekstiili- ja vaatetuotannolla on Umbriassa pitkä historia ja se on edelleenkin Umbrian yksi tärkeimmistä teollisuudenaloista. Luisa Spagnoli – tiedättehän, jonka luomuksiin mm. Englannin Kate pukeutuu – on Umbrian tekstiili- ja vaateteollisuuden uranuurtaja. Mutta hän ansaitsee oman blogi-kirjoituksen.

Alla prossima!

T. Sirpa