Keski-Italiassa mereltä merelle (26.12.2017)

Keski-Italiassa on toteutettu ja edelleen toteutuksessa on lukuisia projekteja, joilla Keski-Italian maakunnat Umbria, Lazio ja Marche saatetaan helpommin toistensa yhteyteen mm. logistisesti ja kaupallisesti, mutta myös lomailijoiden iloksi. Siksi tämä kirjoitus.

Sillä, Keski-Italiassa on lukuisia alueita, jotka ovat maailman kauneimpia. Nämä halutaan saada helpoksi lomailijoiden ulottuville.

Ihan ensimmäiseksi suuri uutinen; pikajuna Frecciarossa alkaa kulkea myös Perugiaan saakka helmikuun 2018 alusta alkaen. Eli, junamatka Perugiasta Milanoon kestää vain 3 tuntia ja 17 minuuttia. Milanosta edelleen matka jatkuu Torinoon. Pysähdykset ovat Firenzessä ja Bolognassa.  Perugiasta käsin voi käydä Milanossa vaikka päiväseltään; juna lähtee klo 05:13 ja on Milanossa klo 09:55. Paluu lähtee Milanosta klo 18:45 ja on Perugiassa klo 22:18. Vaikka päiväksi shoppailemaan Milanoon, tai ainakin prosecco-lasilliselle katukuppilaan ihastelemaan Milanon katumuotia. Ja toki myös päinvastoin: Milanossa lomaillessaan voi helposti tulla Umbrian rauhaan ja kauniisiin maisemiin hengähtämään.

Mutta tuo otsikon juttu siis: projektin työnimi on yhdistää kaksi Italian merta; niemimaan itäpuolen Adrianmeren sekä länsipuolen Tyrrhenanmeren. Ja saattaa maakunnat Umbria, Marche ja Lazio yhteen.

Vuonna 2016 avattua motaria pitkin pääsee jo nyt Folignosta (Umbria) n. tunnissa Adrianmeren rantahietikoille Civitanovaan (Marche). Heinäkuuhun 2018 mennessä avautuu kokonaisuudessaan uusi moottoritie, jota pitkin pääsee Perugiasta (Umbria) Anconaan (Marche).  Siitä sitten nopsasti vaikka Riminille! Näin saapasmaan itäiset rannat ovat helpon matkan päässä Umbriasta.

Mainittakoon tähän väliin, että molempiin Marchen kaupunkeihin on myös valtavan kauniit vuoristotiet, mutta jotka toki vievät enemmän aikaa, varsinkin jos eteen sattuu rekka tai koppimopo.

Odottelemme projektin seuraavia vaiheita, tiet Perugiasta länsirannikon kaupunkeihin, mm. Civitavecchiaan (Lazio).

Umbria tarjoaa lomailijalle valtavasti erilaisia elämyksiä, ja moni täällä käynyt sanookin sydämensä jääneen tänne. Niin minäkin, silloin kun vuonna 2007 ensimmäisen kerran tänne tulin. Kuuntelin sydäntäni, ja siksi olen nyt täällä. Mutta suosittelen vierailemaan myös naapuri-maakunnissa. Minulle Rooma on ykkönen, ja siellä käyn säännöllisesti, yleensä helmikuussa, kun siellä on rauhallisempaa. Täältä meiltä sinne ajaa n. 2,5 tunnissa. Suuren vaikutuksen Laziossa minulle ovat tehneet myös Bagnoregio sekä Bolsena-järven alue, jotka ovat tunnin ajomatkan päässä. Marchessa rantakaupunki Fano on herttainen ja tarjoaa paljon, ja Urbino on kerrassaan upea kaupunki. Urbinoon ajaa meiltä 1,5 tunnissa.

Tervetuloa Umbriaan ja sen naapurimaakuntiin!

Sirpa