Kokemuksia Umbrian viineistä (21.11.2015)

Blogin periaatteiden mukaisesti kirjoituksen tulisi olla lyhyehkö ”päiväkirjamainen” tarina eri aiheista, mutta valitettavasti tästä tuli minulle tyypillinen useamman sivun kirjoitus. Sanoisin myös näin, että tästä aiheesta kirjoittaminen ainakin minulle tuottaa aina enemmän kuin ”päiväkirjan” sen mielenkiintoisuuden takia.

Viimeisten 3-4 vuoden aikana olen tutustunut Umbrian maakunnan viinintuottajiin ja heidän viineihinsä sekä verkkokauppiaan että kuluttajan näkökulmasta. Umbrian maakunnan viineistä on ilmestynyt oma ”Gambero Rosso” opas, mutta ajattelin että tekisin hieman henkilökohtaista analyysia näistä tuottajista ja heidän viineistään ilman eri kirjojen ja oppaiden luokitteluun, menetelmiin tai tuloksiin perustuen.

Lähtökohtaisesti voin sanoa, että oma kokemukseni viineistä tai niiden valmistamisesta ennen tänne Italiaan muuttoa oli aika heikolla tasolla, vaikkakin nautimme myös kotona viinejä erilaisten ruokalajien kanssa ja tietysti suomalaiseen tapaan myös ilman ruokailua.  Jos ajatellaan sitten näitä viimeistä 4-5 vuotta täällä Umbriassa, niin olen saanut aikamoisen tietopaketin Italian ja tämän alueen viineistä ja päässyt myös tutustumaan viinitiloihin ja viinin valmistukseen, joka on edesauttanut paljon asian ymmärtämistä.

Pieniä ja keskisuuria viinitiloja

Umbrian maakunnassa, joka viinintuotannon näkökulmasta on pieni viinintuottaja Italiassa, on kuitenkin useita satoja pieniä ja keskisuuria viinitiloja, mutta myös muutamia isompikin viinitiloja, jotka valmistavat alueelle tyypillisiä ja sopivia viinejä.  Voidaan kuitenkin sanoa, että ensin mainitut pienet ja keskisuuret viinitilat ovat enemmistö kaikista Umbriassa olevista viinitiloista.

Luokittelu on kohtalaisen vaikeaa, koska en ole löytänyt italialaista, edes ISTAT:n tekemää luokittelumallia. Pieniin viinitiloihin lasken mukaan itsenäiset viinitarhojen omistajat, jotka vievät rypäleensä jonkun osuuskunnan viinintuotantoon (esim. Sasso dei Lupi) tai sitten pienet perheiden omistuksessa olevat viinitilat, jotka valmistavat 10.000-100.000 pulloa vuodessa.

Keskisuuriin lasken viinitilat, jotka valmistavat 100.000-500.000 pulloa vuodessa, joista osa on perheiden omistuksessa tai sitten ne kuuluvat jonkun isomman Italiassa toimivan viinitilan yhteyteen tytäryrityksenä. Myös pienissä tiloissa, siis alle 100.000 pulloa vuodessa, saattaa olla näitä isompien yritysten tytäryrityksiä. Isoihin voisi sitten laskea ne viinitilat, jotka tuottavat yli 500.000 pulloa vuodessa esim. Lungarotti, Terre de’ Trinci, Falesco, Arnoldo Caprai tai Bici, joiden tuotanto ylittää jopa 4 miljonaa pulloa. Umbrian viinintuottajissa on tällä hetkellä paljon vuoden 2000 jälkeen perustettuja viinitiloja, joita yleensä johtaa nuorempi sukupolvi, tai sitten ne voivat olla jonkun isomman italialaisen viinitilan tytäryrityksiä kuten aiemmin totesin.

Viinituotannon perinteet

Viininvalmistuksella on Umbriassa hyvin pitkät perinteet. Esimerkiksi kuuluisaa Sagrantino punaviiniä on valmistettu franseskaanimunkkien toimesta useita satoja vuosia kirkollisiin ja muihin juhlatapahtumiin. Silloin kyseinen viini oli kuitenkin nykyistä passitoa vastaava makeahko viini. Nykyistä kuivempaa punaviiniä on alettu valmistaa ja kaupallistaa vasta 70-80 luvulla.

Koska Italia ja Umbriakin kuluttaa itse suuren osan omista viineistään, niin edelleen kaikesta tuotetusta viinistä noin 50 % myydään viinitiloilta ns. irtoviininä (ei pullotettu viini) suoraan kuluttajille ja ravintoloille.

Viinintuottajista puhuttaessa olen pannut merkille muutamia asioita, jotka ovat sekä yleisiä maanviljelyyn liittyviä asioita, että liiketoimintaan liittyviä yleisiä asioita. Viinintuotannossakin on aina menossa sukupolvenvaihdoksia ja tuntuu siltä, että nuoremmalle ja koulutetulla sukupolvella joka ottaa viinitilan haltuun, on vaikea ottaa käyttöön oppimiaan uusia menetelmiä ja tekniikoita jos isä tai isoisä vielä puuhastelee viinitilalla.

Asioita on tälläkin alalla vaikea muuttaa. Nuorilla riittäisi innostusta, mutta vanhemmat ovat tässä mielessä usein jarruna. Toinen merkittävä asia on se että vaikka viinitiloilla on yhdistyksiä yhteisten asioiden hoitamiseksi, niin edelleen kaikki puuhastelevat omilla tahoillaan. Yhteistyön tehostaminen ja parantaminen auttaisi varmaan kustannusten alentamisessa, tuotannon kehittämisessä ja markkinoinnissa.

Olen myös huomannut, että varsinkin pienemmillä viinitiloilla myynti- ja markkinointitoimenpiteet ovat aika alkeelliset. Ovathan ne viime vuosina parantuneet, mutta kun ottaa huomioon, että kyse on kuluttajatuotteesta ja viinitiloja on paljon, niin tähän alueeseen ei täällä panosteta tarpeeksi oli sitten kyse perinteisistä kanavista tai digitaalisesta kanavasta.  Ei riitä, että käy pari kertaa vuodessa messuilla ja juhlissa maistattamassa laadukkaita viinejä vaan asiaa pitäisi katsoa kokonaisvaltaisemmin ja myös henkilöstön pitäisi omata myynti- ja markkinointitaidot.

Isoimmilla on tietysti enemmän rahaa investoida myös tähän, mutta uskoisin että kyse on enemmänkin kotimaisen ja kansainvälisen myynnin ja markkinoinnin osaamisesta. Myös kielitaidon parantamisen voisi ottaa koulutusohjelmaan, sillä maailmalla ei pärjää pelkällä italiankielellä.

Luomuviljely

Umbrian viinituottajissa on myös muutamia luomuviinien valmistajia (mm. Omero Moretti, Di Filippo, Roccafiore) ja vaikuttaa siltä, että luomuviinien myynti on kasvamaan päin (EU:ssa ja Yhdysvalloissa). On myös muutamia konservatiivisen tavan viljelijöitä, jotka ovat siirtymässä vaiheittain luomuviljelyyn mm. Antonelli San Marco.

Viinirypälelajikkeiden osalta viinituottajissakin on eroja; mitä suurempi tuottaja niin sitä enemmän on tarjolla erilaisia valkoviinejä, punaviinejä, grappoja ja jälkiruokaviinejä. Umbrian DOCG alueella (niitä on vain kaksi eli Rosso di Torgiano ja Sagrantino di Montefalco) Montefalcossa viinituottajien viinilajikkeet ovat kutakuinkin kaikki samanlaisia. Samankaltaisuutta löytyy tietysti myös Italian muilta DOCG alueilta kuten Montalcinossa, Montepulcianossa tai Chiantin alueelta. Osaltaan tähän samankaltaisuuteen vaikuttaa säännöt ja lait, jotka määräävät myös täällä Umbriassa aluekohtaisesti mitä rypäleitä voi viljellä.

Kaikenkaikkiaan Umbriasta löytyy omien alkuperäisten rypäleiden kuten esim. Sagrantino, Grechetton ja Trebbiano Spoletinon lisäksi iso joukko tunnettuja italialaisia ja kansainvälisiä rypäleitä kuten esim. Sauvignon, Cabernet, Merlot, Sangiovese, Montepulciano, Barbera, Verdello, Vermentino ja Chardonnay. Tietysti tulee aina huomioida, että Umbriassa esim. Sangiovesesta tehty punaviini ei ole samanlaista kuin esim. etelässä valmistettu viini johtuen maaperästä, ilmastosta ja leveysasteesta.

Umbrian maakunnan viinit

Ja sitten asiaan eli Umbrian alueen viineihin. Kuten edellisessä kappaleessa totesin Umbriasta löytyy sekä alkuperäisrypäleitä että kansainvälisiä rypäleitä ja riippuen viinintuottajasta viinejäkin on sitten eri määrä per tuottaja.

Montefalcon DOCG alue on tietysti se Umbrian jalokivi, jossa valmistetaan kuuluisaa Sagrantino punaviiniä. Täyteläinen, tummanpunainen, pehmeän tanniininen ja metsämarjoille, balsamille, mausteille, tupakalle ja ehkä hieman vaniliallekin tuoksuva punaviini nautiskeluun tai mm. mehukkaiden ja rasvaisten liharuokien ja riistan kanssa.

Sagrantinossa on myös yleensä korkea alkoholiprosentti n. 14-15, joskus jopa 16. Sagrantino viiniä löytyy usealta tuottajalta, ja myös luomuna. Isoimpiin ja tunnetuimpiin kuuluu ehdottomasti Arnaldo Caprai, joka on menestyksekkäästi vienyt tämän viinin maailmalle. Muita laadukkaita tuottajia ovat mm. Lungarotti, Antonelli, Omero Moretti, Briziarelli, Castelbuono, Di Filippo, Milziade Antano ja moni muu tällä alueella.

Kaikki Montefalcon sagrantino rypälettä viljelevät tuottajat valmistavat lisäksi Montefalco Rossoa (DOC), joka on yleensä 3-5 eri rypäleen sekoitus. Siinä Sangiovese ja Sagrantino ovat pakollisia ja lisäksi voi olla esim. Barberaa, Merlotia tai Montepulcianoa. Tuottajien viinivalikoimaan kuuluu myös valkoviinit, joista yleisimmät ovat Grechetto ja Trebbiano Spoletino, sekä jälkiruokaviini Passito, joka valmistetaan yleensä Sagrantino rypäleestä. Passito on maultaan hieman kuiva, pehmeän tanniininen ja miellyttävän makea, ja sopii hyvin erilaisten kuivakakkujen ja miksei myös suklaan kanssa.

Montefalcon lisäksi on toinenkin DOCG alue eli Torgiano ja sieltä tuleva kuuluisin viini on nimeltään Rosso di Torgiano. Alueen ehdottomasti suurin ja kuuluisin tuottaja on Lungarotti, jota tällä hetkellä johtaa edesmenneen Giorgio Lungarotti vaimo ja tyttäret. Torgianon alueen viineistä löytyy useita eri viinejä kuten esim. Torre di Giano, Torre di Giano Vigna il Pino, Pinot Grigio, Chardonnay ja Aurente Chardonnay valkoviinit sekä Rosso di Torgiano, Rosso di Torgiano Riserva Vigna Monticchio, San Giorgio ja Sangiovese punaviinit unohtamatta kuitenkaan Lungarottin Brut Millesimato ja Brut Rosè kuohuviinejä.  Lungarotti käyttää viineissään, jotka ovat usein tehty useammasta rypäleestä, paljon kansainvälisiä rypäleitä sekä Sangiovese rypäleitä.

Ehkä kuuluisin Lungarottin punaviini on Rosso di Torgiano Riserva Monticchio, joka on saanut kansainvälisestikin merkittäviä palkintoja ja mainintoja, ja on vuosittain aina kärkikymmenikössä Italian 100 parhaan viinin joukossa.  Rosso Riserva Vigna Monticchio (DOCG luokitus vuodesta 1990) on valmistettu Sangiovese 70 % ja Canaiolo 30 % rypäleistä. Viinin väri on voimakkaan rubiininpunainen violetin sävyin. Viinin tuoksu on tyylikäs ja monimuotoinen, muistuttaa mustaa kirsikkaa, hienostuneita kahvin ja kaakaon tuoksuja, ja lopussa pippuria ja neilikkaa. Maultaan Rubesco Rosso Riserva on lämmin ja tiivis rakenteeltaan, ja maussa on hieman balsamin happamuutta. Viini on myös tanniininen ja pitkässä lopussa mausteinen, ja se sopii mainiosti laadukkaiden pippuripihvien, paahdetun, yleensä punaisen lihan ja kypsien juustojen kanssa.


Mielestäni Lungarottin Rosso Riserva on tuoksultaan, maultaan ja laadultaan verrattavissa Montefalco Sagrantinoon, ja se sopii siis hyvin erilaisten liharuokien kanssa. Lungarottihan on tehnyt merkittävän työn umbrialaisten viinien kehittämiseksi ja siitä esimerkkinä vuonna 1969 saatu ensimmäinen Umbrian DOC-alkuperäistuotemerkintä.


Umbria on jaettu useaan eri viinialueeseen edellisten kahden DOCG alueen lisäksi. Näitä alueita ovat mm. Orvieto, Lago di Corbara, Colli Perugini, Assisi, Colli Martani, Lago di Trasimeno, Colli Amerini ja Colli Altotiberini. Kaikilla näillä alueilla on omat erityisominaisuutensa, rypäleensä ja viininsä.

Otetaanpa esmerkiksi vaikkapa Orvieton viinialue, joka on varmaan suomalaisille tuttu Orvieto Classico valkoviinistä. Tavallisen Orvieto Classicon lisäksi monet viinitilat tuottavat myös Orvieto Classico Superiorea tai Riservaa, joka on huomattavasti täyteläisempi, maukkaampi ja aromikkaampi valkoviini. Yleensä Superiore/Riserva valkoviini on saanut kehittyä pullossa 6-12 kuukauteen. Toinen erilaisuus on Muffa Nobilis makeahko valkoviini, joka muistuttaa ranskalaista Saternaus viiniä. Tämän Umbrian Muffa Noblilis viinin tuottamisen mahdollistaa Corbara-järveltä tuleva sumu, joka aikaansaa jalohomeen synnyn viinirypäleissä. Muffa Nobilis viinin tuoksu on kiehtova sisältäen sokeroitujen hedelmien, hunajan ja aprikoosin tuoksuja, maultaan täyteläinen ja maukas. Orvieton kuuluisimpia tuottajia ovat Palazzone, Falesco, Barberini.

Assisin viinialue sijaitsee lähellä kuuluisaa Assisin kaupunkia, joka on tietysti enemmän tunnetumpi pyhiinvaelluspaikkana. Assisin ja sen lähellä sijaitsevan Spellon kaupunkien alueella viljellään mm. Grechettoa, Trebbianoa, Sangiovesea, Cabernet Franc ja Sauvignonia, Merlot ja Pinot Neroa. Näistä rypäleistä valmistetaan sitten alueen valko- ja punaviinit sekä rosè-viinit. Tunnetuimpia Assisin alueen viinintuottajia ovat mm. Agricola Saio ja Sportoletti.  Esimerkiksi Saion useammasta rypäleestä (Merlot, Cabernet) valmistetut punaviinit ovat erinomaisia ruokaviinejä herkullisten pihvien ja muiden liharuokien kanssa. Samoin alueen Grechetto valkoviinit sopivat hyvin aperitiiviksi sekä kala- ja vihannesruokien kanssa.

Colli Peruginin viinialue sijaitsee pohjois-etelä suunnassa Perugian kaupungista aina Monte Castello di Vibioon saakka, joka on lähelle Todin kaupunkia. Alueella viljellään Trebbianoa, Verdicchioa, Garganegaa, Chardonnayta ja Pinot Grigioa ja Malvasiaa, sekä punaisista Sangiovesea, Montepulcianoa, Ciliegioloa, Cabernet Sauvignonia , Barberaa ja  Merlotia. Alueella valmistetaan myös Vin Santoa Trebbiano Toscanasta ja Malvasiasta. Vin Santo on väriltään meripihkan keltainen, täyteläinen, aromaattinen ja siinä tuoksuu myös hunaja ja vanilja. Alueella on mm. seuraavia eri kokoisia viinitiloja: Aliani, Chiorri, Goretti, La Spina ja  Pucciarella.

Alueen viinitilojen parhaat viinit löytyvät joko valkoisista kuten Trebbiano ja Grechetto tai punaisista, pääsääntöisesti Sangiovese-pohjaisista viineistä. Alueelle ei ole tyypillistä valmistaa pitkään kehittyneitä viinejä, vaan viinit tuodaan markkinoille suhteellisen nuorina viineinä. Colli Peruginin viinit ovat erinomaisia perusruokaviinejä lounaiden ja illallisten yhteydessä paikallisten ruokalajien kanssa.

Lago Trasimenon viinialueeseen kuuluu sellaisia kuntia tai kaupunkeja kuin Castiglione del Lago, Città della Pieve, Piegaro, Panicale, Corciano ja Passignano, jotka kaikki sijaitsevat lähellä Italian 4. suurinta järveä, Trasimeno järveä.  Alueen viinitiloista Sangiovese rypälettä tuottavat 60-80 % ja loput rypäleet ovat Ciliegiolo, Gamay di Trasimeno, Cabernet, Merlot ja valkoisista Malvasia ja Trebbiano Toscano.

Alueen punaviineille on tyypillistä niiden granaatinomenainen väri, joka viinin ikääntyessä muuttuu usein tiilen punaiseksi.  Tuoksultaan punaviinit ovat viinimäisiä ja niissä tuoksuu myös orvokit ja ne ovat hieman eteerisiä ikääntyessään. Maultaan viinit ovat usein maukkaita ja kuivia, nuoret viinit usein tanniinisia, raikkaita ja harmoonisia. Alkoholiprosentti on yleensä alhainen n. 12-13 %.  Viinit sopivat hyvin läpi koko aterian ja ikääntyneemmät viinit grillatun lihan ja riistan kanssa. Laadukkaita viinejä löytyy seuraavilta viinitiloilta: Madrevite, Morami, Castello di Magione, Poggio Bertaio, Carini.

Mikäli joskus matkailet Umbriassa ja olet kiinnostunut Umbrian viinitiloista ja viineistä niin ota yhteyttä! Järjestämme pienille ja isoille ryhmille mielenkiintoisia retkiä alueen viinitiloille!