Kokemuksia uusista viineistä (24.2.2016)

Eri viinialueilla Italiassa järjestetään vuosittain, yleensä helmikuussa ns. Anteprima-tilaisuuksia, joissa esitellään viinien maahantuojille ja lehdistölle tietyn vuosikerran viinejä, jotka ovat seuraavaksi tulossa myyntiin ikäännyttämisen jälkeen. Yleensä esittelyssä on alueen tärkein viini, ja täällä Umbrian Montefalcossa se on tietenkin Sagrantino-viini, ja tällä kertaa vuosikerta (DOCG) 2012.

Montefalco Sagrantino-viinit muodostavat 16,7 % Umbrian viinituotannosta, ja kaikkien DOCG viinien osuus on 6,3 % Montefalcon viineistä. Kaksipäiväisessä Anteprima-tilaisuudessa tuottajilla on kyllä mahdollisuus maistattaa myös tilansa muitakin viinejä esittelyyn varatussa tilassa, mutta edellä mainittujen vuosikertojen viinit ovat tilaisuuden tärkein osa-alue. Vastaavia tilaisuuksia järjestetään myös esim. Montalcinossa tai Montepulcianossa.

Ennen kun erittelen kokemuksiamme viineistä, muutama sana vuoden 2012 sadosta ja sadonkorjuusta. Kaiken kaikkiaan vuosi 2012 ja ennen kaikkea sen kesä oli koko Italiassa sään osalta erittäin kuiva ja kuuma, jopa yli 40 astetta, mistä aiheutui viiniköynnösten lehdille hieman ongelmia, koska satoi hyvin vähän. Rypäleiden osalta sää vaikutti siihen, että esim. Umbriassa sato oli 20 % pienempi kuin edellisenä vuonna, rypäleiden koot pienempiä, mutta rypäleet täynnä sokeria ja polifenolia. Tämän perusteella voitaneen sanoa, että vaikka määrä oli pienempi, niin laatu korvasi määrän. Hyvä viinivuosi 2012 Sagrantino-viinille!

Lehdistön tiloissa oli siis mahdollisuus maistaa yhteensä 36 Sagrantino-viiniä vuodelta 2012, joista 20 % oli jo pullotettuina ja loput 80 % vielä tynnyreissä ikääntymässä. Vuoden 2006 Sagrantino-viinejä oli vertailun vuoksi tarjolla 23 kappaletta, vuoden 2012 Passito viinejä 7 ja vuoden 2006 Passitoja 3 kappaletta. Kaikki maistettavat viinit olivat DOCG viinejä eri tuottajilta Montefalcon alueelta.

Meillä oli mahdollisuus valita joko sokkotesti, tai sitten saimme valita tiettyjen viinitilojen viinejä. Me valitsimme sokkotestin, koska olemme muutenkin maistaneet jo useita Sagrantinoja emmekä halunneet kokemuksemme ja viinitilan ohjata arviota viineistä, joten valinta annettiin järjestäjille.  Sovimme paikallisen Sommelierin kanssa, joka tarjoili viinejä, että maistan 12 eri Sagrantinoa vuodelta 2012, 6 Sagrantinoa vuodelta 2006 ja 3 Passitoa vuodelta 2012.  Viinejä oli kohtalainen määrä maistettavaksi, mutta kyllä se kannattikin.

Koska maisteltavien viinien määrä oli sen verran suuri, laadin tähän blogiin ainoastaan yhteenvedon eri vuosikertojen viineistä eli DOCG:t vuosilta 2012, 2006 ja Passitot 2012.
Sagrantino DOCG 2012: Maistamistani Sagrantinoista 4 viiniä olivat jo pullotettuna ja 8 viiniä vielä tynnyreissä.

Yleisesti analyysi viineistä

Tynnyriviinit:
Kaikissa hyvä Sagrantinolle tyypinen tumma rubiininpunainen väri, jo nyt hyvä rakenne ja kaikissa korkea alkoholiprosentti (sanoisin 14-15 %). Tuoksultaan muutamissa oli vielä kehittymätön tammitynnyreiden tuoksu, joka kuvaa viinin ikää ja vaatii muutaman vuoden kehittyäkseen, jotta muut tuoksut kuten hillomaiset metsämarjat, suklaa ja tupakan tuoksu saadaan esille.

Joissakin viineissä oli tuoksussa selvästi havaittavissa se, että viinintuottaja käyttää tammitynnyreitä, joissa on erilaisia tuoksuja. Hyvä vai huono asia? Sen päättää ostaja. Melkein kaikki viinit olivat hyvin kuivia, tanniinisia ja niistä puuttui lopulliset maut, jotka tulevat esille ikääntymisen myötä, mutta kuitenkin jo nyt antavat suuntaan siihen, että viineistä tulee tasapainoisia ja harmoonisia viinejä.

Pulloviinit:
Henkilökohtaisesti sanoisin, että melkein kaikki nämä viinit olivat hieman keveitä, väri oli vaaleampi ja selvästikin valmiimpia juotaviksi.  Vaikka niissä alkoholiprosentti olikin Sagrantino- viinille tyypillisen korkea, ne tuntuivat kyllä hieman keskeneräisiltä ja vaativat vielä ikääntymistä pulloissa. Pari kolme vuotta viinikellarissa tekee näillekin viineille ihmeitä.

Sagrantino DOCG 2006:
Vuoden 2006 DOCG viinit olivat sitten jo toisesta maailmasta. Väriltään edelleen tumma rubiinpunainen ja hieman ruskean/oranssin väriä, kuten ikääntyneellä viinillä pitää ollakin. Melkein kaikissa täydellinen rakenne ja korkea alkoholiprosentti. Vahvat hillomaisten metsämajojen tuoksut, suklaata, tupakkaa ja joissakin hieman metsän aluskasvillisuuden tuoksuja. Maku Sagrantinolle tyypinen kuiva, mutta tanniinit jo pehmenneet eivätkä olleet niin ”kovia” kuin vuoden 2012 viineissä.


Kaikissa hyvä tai kohtalainen makujen pysyvyys, tasapainoisia ja harmoonisia viinejä.  Antaisin näistä kuudesta viinistä kolmelle arvosanan erinomainen Sagrantino DOCG 2006 viini!


Sagrantino Passito 2012:
Valitsin maistatukseen vuoden 2012 Passitot, koska olisi mielenkiintoista nähdä missä elinkaaren vaiheessa Passito on tällä hetkellä. Olen aiemmin maistanut esim. vuosien 2006 -2008 Passitoja. Kahdessa kolmesta viinistä maku oli erittäin makea, sokerinen ja väri oli erinomainen, mutta mausta puuttui edelleen Sagrantino Passitolle tyypinen kuivahko ja tanniininen maku, joka tulee esille jälkimaussa. Kolmannessa taasen oli jo aavistuksen verran tätä edellä mainittua kuivuutta ja tanniinisuutta, joka osoittaa että muutaman vuoden kuluttua syntyy erinomainen Sagrantino Passito DOCG.

Kaikki Passitot olivat vielä tynnyrivaiheessa. On myös mielenkiintoista nähdä ovatko nämä Passitot kovin makeita vielä muutaman vuoden jälkeen ottaen huomioon vuoden 2012 satoon vaikuttaneet tekijät.

Tässä muutamia viinitiloja, joiden viinejä saimme maistella ja joiden nimet paljastettiin meille lopuksi:

  • Il Colle Di Saragano, Valdangius, Tenuta Bellafonte, Le Cimate, Poggio Turri, Moretti Omero, Montioni, Tenuta Castelbuono ja Antonelli vuoden 2012 viineistä
  • Vuoden 2006 viinit olivat viinitiloilta: Perticaia, Adanti,Terre De La Custodia, Antonelli, ja Tudernum ja vuoden 2012 Passitot: Tenuta Castelbuono, Terre De La Custodia ja F:lli Pardi