Luisa Spagnolin tarina – Baci ja cashmire (4.4.2018)

Tämä kirjoitukseni jatkaa merkittävien ja mielenkiintoisten umbrialaisten henkilöiden tarinaa. Sillä mielestäni viehättäviä keinoja tutustua paikalliseen kulttuuriin on paitsi mm. arkkitehtuurin, taiteeen, ruoan ja uskonnon kautta, myös paikallisten ihmisten elämäntarinoiden kautta.

Aiemmin olen kirjoittanut mm. Italian ”cashmere-kuninkaasta” Brunello Cucinellista, sekä Kuningas Kaarle V:nnen salatusta tyttärestä, Thadeasta.

Luisa Spagnoli. Tuo umbrialainen vahva nainen, joka elää vielä täällä useissa kadunkulmissa, useissa tuotteissa. Syntynyt Perugiassa vuonna 1877 ja kuoli kurkkusyöpään Pariisissa vuonna 1935.

Tekin Suomessa voitte ostaa mm. Peruginan Baci-konvehteja. Ne ovat lähtöisin Luisan käsistä.

Voitte ostaa laadukkaita italialaisia cashmere-neuleita. Umbrian lukuisat pienet ja laadukkaat neuletehtaat ovat saaneet alkunsa juuri Luisan työstä.

Eri puolilla maailmaa voitte tänä päivänä kohdata Luisa Spagnolin boutique-vaateliikkeitä.

Luisa. Umbriasta.

Luisa Sargentini Spagnoli tapasi tulevan miehensä Annibale Spagnolin ollessaan 20-vuotias. Yhdessä he ostivat ruokakaupan Perugian kaupungin keskustasta, ja alkoivat sen tiloissa valmistamaan makeisia ja konvehteja.  Myöhemmin toimintaan liittyi Buitoni, Italian ”pasta-kuningas”.  Alkutaipaleella suklaapuodin kuuluisa konvehti oli banaania sisältävä suklaa. Baci-konvehti syntyi Luisan ideasta hyödyntää suklaan valmistuksessa tarvittavat pähkinät.  Yhteistyö Buitonin kanssa johti Luisan ja häntä 14 vuotta nuoremman Giovanni Buitonin suhteeseen, ja Annibale jättäytyi pois kuvioista. Luisa johti firmaa kolmen poikansa kanssa.

Ensimmäisen maailmansodan aikana kun miehet olivat rintamalla, naisten tuli tehdä töitä. Luisan suklaatehtaassa oli tuolloin jo yli 100 työntekijää. Luisa järjesti asiat naisille siten, että tehtaalla oli päiväkoti työntekijöiden lapsille, imetystilat, mahdollisuudet ruokaostosten tekoon. Naiset kykenivät olemaan töissä, saivat toisistaan tukea. Olemme nyt siis 1900-luvun alkupuoliskolla.

Suklaa- ja makeistuonnanon lisäksi Luisa alkoi kasvattamaan kaneja, niiden pehmeän angora-karvan vuoksi. Luisan ideasta kanien pehmeä angora kerättiin kaneja käsin silittämällä, ei kerien. Näin saatiin laadukasta pitkää angoralankaa.  Tästä syntyi naisten boutique-vaateliike, Luisa Spagnoli. Luisa ei enää itse ollut näkemässä vaateliikkeen syntyä, vaan vaateliikkeen perusti yksi hänen pojistaan, Mario Spagnoli. Tänä päivänä Luisa Spagnolin maailmankuulua vaateyritystä vetää Luisan lapsenlapsi, Nicoletta Spagnoli.

Ja vielä Luisan meille antamaa: Perugiassa on lapsiperheille suunnattu eläin- ja huvipuisto, Città della Domenica, jonka Luisa perusti aikoinaan työntekijöittensä lapsille.

Luisan elämästä on tehty myös elokuva vuonna 2016. Luisaa esittää Luisa Ranieri, ohjaus Lodovico Gasparini. Pidin kovasti tuosta elokuvasta.

Perugina-suklaa tehtaan Luisan suku möi Nestlé:lle vuonna 1988. Tehdas sijaitsee tänä päivänä Perugian esikaupunkialueella, San Sistossa. Siellä on tehtaanmyymälä, ja sinne pääsee opastetuille vierailuille.

Kuvissa on Luisa Spagnoli (netistä poimittu), sekä omat kuvamme Perugina-tehtaan ensimmäisesti paikasta, Perugian historiallisessa keskustassa sekä Luisa Spagnolin liike Perugian keskustassa

t. Sirpa

Luisa Spagnolin muistolaatta Perugiassa

 

Ensimmäinen suklaatehdas Perugiassa

 

Luisa Spagnolin liike Perugian keskustassa.