Maahanmuuttajat osana Italian taloutta (9.9.2012)

Italiassa on tällä hetkellä n. 6 miljoonaa yritystä, joista vuonna 2011 n. 450.000 oli maahanmuuttajien omistuksessa, eli 7,4 % kaikista Italiassa toimivista yrityksistä.  Vuonna 2011 maahanmuuttajayritysten määrä kasvoi 26.000: lla kun italialaisten omistamien yritysten määrä laski 28.000: lla.  Nämä luvut osoittavat selvästi, että myös Italiassa tulevaisuuden talouskasvussa on mukana iso joukko maahanmuuttajien omistamia yrityksiä. Italiassa maahanmuuttajayritykseksi lasketaan sellainen yritys, jossa maahanmuuttajien omistus on vähintään 50 %.

Alueittain laskettuna esimerkiksi Lombardiassa maahanmuuttajien omistuksessa olevien yritysten määrä oli vuonna 2011 9 %, Laziossa 8,3 % ja Toscanassa 10,9 %. Umbriassa maahanmuuttajien yritysten määrä oli n. 7000 yritystä, joka on 7,4 % kaikista yrityksistä Umbriassa. Luku on siis sama kuin keskiarvo koko Italiassa toimivista maahanmuuttajien yrityksistä. Umbriassa vuonna 2011 maahanmuuttajien yritysten määrä kasvoi n. 400:lla yrityksellä, kun taas italialaisten omistuksessa olevien yritysten määrä laski n. 500:lla yrityksellä.  Suurimpana syynä maahanmuuttajien perustamien yritysten kasvuun on uskoakseni Italian suuri työttömyys ja työpaikkojen vaikea saanti nimeomaan maahanmuuttajien osalta.

Mikäli maahanmuuttaja ei halua jäädä ainoastaan kunnan antaman sosiaaliturvan varaan, ainoaksi vaihtoehdoksi jää oman yrityksen perustaminen. Yrityksen perustaminen Italiaan vaatii paljon opiskelua, työtä ja kärsivällisyyttä koska byrokratia on raskas ja maahanmuuttajien kohdalla vielä raskaampi. Tilastojen mukaan maahanmuuttajien on vaikeampi saada lainaa pankista ja he myös maksavat lainasta enemmän kuin paikalliset italialaiset.  Lisäksi Montin hallituksen ja Guardia di Finanzian jatkuvat tarkistukset aiheuttavat maahanmuuttajien yrityksille lisätöitä. Toisaalta tarkistukset kohdistuvat yhtä lailla myös italialaisten yrityksiin.

Umbriassa melkein jokaisen suurimman kaupungin katukuvassa näkyy maahanmuuttajien perustamat yritykset. Kauppiaat saattavat olla alunperin Kiinasta, Makedoniasta, Romaniasta, Egyptistä tai Turkista.  Kaikkein suurin maahanmuuttajien yritystoiminta on kauppa ja nimenomaan elintarvikkeet (mm. vihannekset ja hedelmät) ja vaatteet, mutta on myös maahanmuuttajien omistamia rakennusliikkeitä, hotelleja ja etnisiä ravintoloita.  Vaikuttaa siltä, että vaikean alun jälkeen kauppiaat ovat kuitenkin tyytyväisiä siihen, että ovat perustaneet oman yrityksen. Haastattatelujen perusteella Umbrian maahanmuuttajakauppiaat ovat hyvin harvoin kohdanneet Umbriassa esim. rasismia, ja ihmiset ovat olleet erittäin ystävällisiä asioidessaan heidän liikkeissä.

Maahanmuuttajien omistamissa kaupoissa käy myös paljon italialaisia asiakkaita, jotka hankkivat tuoreet vihannekset ja hedelmät näistä kaupoista. Taloudellinen tilanne ei tietysti voi olla vaikuttamatta umbrialaisiinkin liikkeisiin ja vaikuttaa siltä, että vaikeammassa asemassa ovat liikkeet, jotka myyvät esim. vaatteita ja asusteita. Selvästikin italialaiset ja myös umbrialaiset ovat supistaneet vaateostoksiaan taloudellisen tilanteen mukaan. Elintarvikkeiden tai etnisten baarien ja ravintoloiden osalta haastattelut osoittivat kuitenkin, että taloudellinen tilanne ei vielä ole vaikuttanut näihin yrityksiin.