Mitä kaikkea Umbria tarjoaa matkailijalle (27.11.2017)

Olen aikaisemmin kirjoittanut niistä asioista, joita suomalaiset tai yleensä matkailijat hakevat Keski-Italiasta ja ennen kaikkea Umbriasta, mutta se oli hieman yleisluontoinen blogikirjoitus, joten ajattelin hieman tarkentaa niitä asioita ja kohteita, joita täällä halutaan kokea tai nähdä.

Tietysti ehkä kaikkialla Italiassa matkailijan ensisijaisena kohteena on varmaan historialliset kohteet, roomalaisten, etruskien tai keskiajalla rakennetut kaupungit, palatsit, linnat, kirkot, katedraalit tai kuuluisien taidemaalareiden taideteokset.  Italian kuuluisimmissa kaupunkikohteissa kuten Roomassa, Firenzessä tai Venetsiassa melkein kaikki historialliset kohteet ovat suhteellisen pienellä maantieteellisellä alueella, kun taas Umbriassa matkailija joutuu tai saa matkustaa koko Umbrian alueen ristiin rastiin käydäkseen kaikissa merkittävissä paikoissa. Toisaalta esim. viikon loma ei tietenkään mahdollista kaikkia kohteita yhdellä kertaa, mutta sitten voi aina palata uudestaan seuraavana vuonna jatkamaan tutkimusmatkailuaan. Selvästikin Umbriassa suosituimmat kaupunkikohteet ovat Perugia, Assisi, Orvieto, Todi, Foligno, Spoleto, Castiglione di Lago Trasimeno-järven rannalla, Citta di Castello Umbrian pohjoisosassa sekä samalla suunnalla oleva Gubbion kaupunki. Näissä kaikissa kaupungeissa on katseltavaa jokaisessa yhden päivän retkelle rakennuksineen ja taideaarteineen.  Edellä mainittujen kaupunkien lisäksi Umbriassa on suuri määrä pienempiä kaupunkeja, jotka kaikki ovat hienoja kaupunkikohteita ja joissa voi tavata paikallista elämää ja nauttia paikallisia ruokia kuten esim. Amelia, Narni, Acquasparta, Massa Martana, Trevi, Passignano sul Trasimeno, Panicale, Umbertide, Norcia ja Cascia vain muutamia mainitakseni.  Kaikissa näissä kaupungeissa järjestetään myös valtaisa joukko erilaisia perinteisiä juhlia ja musiikkitapahtumia, joihin matkailijan kannattaa ilman muuta osallistua.  Voisi melkein sanoa, että näistä on joskus ylitarjontaa, mutta silloinhan on mistä valita lomaohjelmaansa.

Kaupunkikohteiden lisäksi ehkä suosituin lomanviettotapa auringonoton ja uimisen lisäksi on patikointi Umbrian kaunissa luonnossa joko laaksoissa tai Apenniinien rinteillä. Olemme itse saaneet johtaa useampia ryhmiä pitkin Apenniinien rinteitä mm. San Francescon reittiä pitkin ja Monte Subasiolla tai muilla vuorilla. Reitit voivat alkaa, vaikka Assisista ja päätyä Spelloon, Trasimeno-järven alueella tai kiertää pitkin Colfioriton luonnonpuistoa. Reittejä on lukuisia, jokaisille jotakin ja jokaisen vaatimusten mukaisesti. Tietysti näihin kohteisiin voi liittää myös Umbrian eteläosassa olevan Cascata della Marmoren vesiputoukset, jonka varrella voi patikoida tai Cascatan lähellä olevan Piedilucon järven, jossa voi jopa soutaa kanootilla.

Kuuluisien kaupunkikohteiden ja luonnonnähtävyyksien lisäksi matkailijat kaikista maailman kolkista haluavat nauttia italialaisesta ruoasta ja viineistä. Umbria ei näissä asioissa tee poikkeusta, vaan Umbria on kuuluisa vieraanvaraisuudestaan ja erinomaisesta keittiöstään laadukkaine viineineen. Sen olemme itse voineet todeta olevan tärkeä asia myös suomalaisen matkailijan ohjelmassa, kun olemme järjestäneet erilaisia gastronomia- ja viiniretkiä, sekä umbrialaisia illallisia synttäreihin ja häihin sekä kokkauskursseja.  Kun asialla ovat paikalliset italialaiset kokit niin varmaa on, että ruoka on aitoa ja alkuperäistä italialaisesta keittiöstä.  Eräänä uutena osa-alueena tarjoamme myös aitoja maatiloja majoitusvaihtoehdoiksi, jotka löytyvät sivustomme Majoitus-kohdasta ja joiden isäntäväki itse hoitaa tarjottavat ateriat ja järjestää jopa pienimuotoisia kokkauskursseja. Maatilavierailun järjestäminen tuntuukin nyt olevan kysyttyä, ja siihen meillä on tarjota muutamia upeita kohteita.

Edellä mainittujen asioiden lisäksi täällä voi harrastaa golfin peluuta, pyöräilyä, joka tietysti täälläkin on suosittua kuten muuallakin Italiassa, riippuliitoa Apenniineilla ja kuumailmapallolla lentämistä. Lapsille on mahdollisuus viettää päivää erilaisissa uimaloissa ja vesipuistoissa ympäri Umbriaa.

Eiköhän tässä olisi matkaohjelmaa ainakin muutamaksi lomaviikoksi täällä Umbriassa kunhan muistaa, että lomalla pitää rentoutua ja nauttia ja ettei tee lian tiukkaa lomaohjelmaa.

Nähdään Umbriassa !