Suomalainen taiteilijapariskunta teki unelmasta totta Umbriassa (2.4.2018)

Tässä kerromme mieleemme painuvasta erittäin positiivisesta ja viehättävästä asunnonhankinnasta täällä Umbriassa, jossa olemme saaneet elää mukana vaihe vaiheelta.

Asiakkaamme, suomalainen taiteilijapariskunta otti meihin yhteyttä viime syksynä, kertoivat olevansa hankkimassa asuntoa Umbriasta ja tiedustelivat konsultointiapuamme. He lähettivät meille linkit muutamaan kohteeseen, jotka he olivat jo katsoneet netistä. Yhden niistä kuvia katsellessamme totesimme itseksemme, että ”huh, huh ja huh”.  Kyseessä oli 1400-luvun talossa oleva huoneisto, joka ei ollut asuttu sitten 1970-luvun.  Asunto sijaitsi kylläkin erittäin viehättävässä keskiaikaisessa kukkulakaupungissa.

Pariskunta tuli tänne syksyllä, ja yhdessä heidän kanssa kiersimme heidän valitsemat kohteet. Ensimmäisenä kävimme juuri tuolla 1400-luvun talon tilavassa kaksikerroksisessa huoneistossa. Ikkunoita rikki, kissan ja lintujen jätöksiä siellä täällä, hämähäkinseittejä, pölyä, pölyä, pölyä. Kuljimme siellä olkapäät korvissa. Sieltä suuntasimme seuraaviin kohteisiin. Ennen viimeistä kohdetta pariskunta sanoi, että ei tarvitse mennä enää sinne, haluamme mennä uudestaan siihen ensimmäiseen kohteeseen. Ja kun sinne palasimme, näimme pariskunnan ilmeestä, että se on siinä. He näkivät sen kaiken pölyn ja romun keskellä, että siitä tulee heidän koti ja ateljee.

He näkivät huoneistossa mahdollisuuden, joka olisi heille sekä unelmiensa taiteilija-ateljee, että koti seuraavina vuosina. Huoneiston isot ja korkeat huoneet sekä ikkunoista avautuva upea maisema Umbrian laaksoon olivat varmaan niitä tekijöitä, jotka vaikuttivat ostopäätökseen.  

Päätöksenteko ja ostoprosessi etenivät nopeasti. Kaupan yhteydessä sovittiin myös ensimmäinen tapaaminen paikallisen rakennustarkastajan kanssa, joka teki tarjouksen huoneiston remontista. Kävimme muutamia keskusteluja siitä, mitä pitäisi muuttaa. Pariskunta oli hyvin päättäväinen ja tiesi mitä tahtoi, mikä helpotti asiaa.  He olivat myös valmiita tekemään osan remontista itse, joka vaikutti tietysti kustannuksiin. Pääasia oli, että rakennusfirma laittaisi perusasiat kuntoon. 

Pariskunta otti heti härkää sarvista ja teki ensisiivouksen asunnossa, jonka lopputuloksena kaatopaikalle vietiin kymmeniä jätesäkkejä vanhoja huonekaluja, astioita, sänkyjä ja muuta roinaa, joka oli jäänyt sinne edelliseltä omistajalta.  Remontti aloitettiin hieman ennen joulua 2017 ja rakennusfirma lupasi, että projekti olisi valmis maaliskuun puolessa välissä, kun muuttokuorma tulee. Vaihe vaiheelta huoneisto muuttui uskomattomalla tavalla; ikkunat vaihdettiin, lattioita korjattiin ja laitettiin uusi parketti, lämmitystä parannettiin nykyaikaiselle tasolle, uusi kylppäri, uusi keittiö, uudet valaistukset, sähköjä vedettiin uusiksi, huoneisto maalattiin huone kerrallaan. Huoneisto koki totaalisen muodonmuutoksen uudeksi hienoksi ateljeeksi ja kodiksi. Remontin aikana pariskunta asui osan aikaa kylässä vuokralla ja olivat paikalla, kunnes kaikki saatiin valmiiksi. Totta kai remontin aikana tuli esille muutamia yllätyksiä, mutta kaikki saatiin hoidettua kaikkia osapuolia tyydyttävällä tavalla. On hyvin vaikeaa ennustaa kaikkia tarvittavia korjauksia näinkin vanhassa huoneistossa. 

Muuttokuorma saapui sovittuna päivänä, ja voi vain kuvitella kuinka paljon tavaroiden pakkaaminen on vaatinut aikaa ja työtä Suomessa. Muuttokuorma sisälsi valtavan määrän molempien taitelijoiden töitä, laatikoittain kirjoja ja muuta omaisuutta. Kaikki muuttotavarat siirrettiin asuntoon yhden päivän aikana huolimatta siitä, että muuttofirmalla oli hieman logistisia haasteita, sillä asunto sijaitsee vanhan kaupungin kapealla kujalla, jonne pakettiautot eivät mahdu. Remontti ei ollut vielä aivan valmis kun muuttokuorma saapui, mutta sekä remonttifirma että pariskunta jatkoivat huoneiston remontoimista, jotta sinne pääsi muuttamaan sisään mahdollisimman pian.   

Nyt sitten kaikki on valmista, huoneisto remontoitu, kaunis ateljee ja koti valmis, ja ensimmäiset vieraat ovat tulleet Suomesta tutustumaan heidän uuteen kotiinsa. Täällä he pystyvät ennen kaikkea jatkamaan omaa työtään upeissa maisemissa Umbriassa.  Ja onpa paikalliset olleet niin kiinnostuneita pariskunnan taiteesta, että ovat jo järjestäneet tapaamisen kunnanjohtajan kanssa, mahdollista taide-esittelyä varten.

Meille henkilökohtaisesti tämä ollut erittäin positiivinen kokemus, ei voi muuta sanoa kuin: Complimenti ja Auguri! Uskomme myös, että heidän tulonsa tähän viehättävään umbrialaiseen kukkulakaupunkiin aktivoi alueen taiteilijayhteisön, ja että he voivat esitellä töitään paikallisille ja kaikille italialaisille.

—————————————————————————————————————————————————————————–

Sirpan tehtävänä oli projektin aikana auttaa pariskuntaa huoneiston hankintaprosessissa tulkkina ja sopimustekniikan asiantuntijana, sekä remontin aikana toimia pariskunnan sekä rakennusfirman yhteyshenkilönä. Tämän blogitekstin on pariskunta tarkistanut, ja olemme saaneet heiltä hyväksynnän sen julkaisemiseen verkkosivuillamme. 

Katso lisätietoja palveluistamme sivustoltamme.