Pyhiinvaeltajat Umbriassa (28.5.2015)

Toukukuun erinomainen sää suosi suomalaista ryhmää, joka osana pyhiinvaellusmatkaansa pääsi tutustumaan myös Umbrian autenttiseen luontoon ja ihmisiin mm. Trevin upeissa maisemissa. Matkailijaryhmä, joita oli yhteensä 52 henkilöä, aloittivat matkan majoittumalla keskiaikaiseen Trevin kukkulakaupunkiin.

Matkan varrella Rooman lentokentältä Treviin, ryhmä pysähtyi Montefalcon kuuluisalla viinialueella, jossa vierailtiin viinitilalla tutustumassa kuuluisan Sagrantino -viinin valmistukseen, ja lounastettiin nauttien paikallisia umbrialaisia, tilan omista tuotteista valmistettuja ruokalajeja, tilan laadukkaita viinejä maistellen.  Herkullinen lounas rauhallisessa ympäristössä sai erinomaisen vastaanoton matkailijoilta, ja oli hyvä avaus viikolle.

Seuraava päivä olikin sitten reippailun aika. Patikoimme upeassa säässä Trevin keskustan piazzalta kohti 3-4 km päässä olevaa oliivitilaa. Matka taitettiin pääosin oliivilehdossa, jossa matkailijat saivat nauttia Apenniinien luonnosta, ja paikallinen oppaamme Maria kertoi Trevin alueen historiasta ja merkittävimmistä historiallisista ja uskonnollisista kohteista.  Kun matkaa oli taitettu n. 1,5 tuntia pitkin Apenniinien rinteitä saavuimme paikalle, jossa on 1700 vuotta vanha oliivipuu. Oliivipuu tuottaa edelleen satoa, se on myös merkittävä uskonnollinen muistomerkki ja pyhiinvaelluskohde.  Ennen lounasta kävimme vielä Bovaran kirkossa, jossa Maria sekä paikallinen kirkkoherra kertoivat Bovaran alueen historiasta.

Lounas nautittiin oliivitilalla, jossa perheen äiti oli valmistanut pääosin tilan omista tuotteista perinteisen umbrialaisen lounaan. Oliivitilalla on oliivimuseo, johon matkailijat tutustuivat mielenkiinnolla. Matka takaisin jatkui hieman eri reittiä kohti Treviä, ja vaikka iltapäivän helle oli jo aikamoinen, suurin osa matkailijoista jaksoi kävellä paluumatkan suunnitellussa aikataulussa.

Matkan kolmantena päivänä ryhmä siirtyi Trevistä Assisin kaupunkiin. Matkan varrella lounastimme Apenniinien vuoristossa Collemanciossa, perheravintolassa. Siellä meille tarjottiin repertuaari tyypillisiä umbrialaisia ruokia: alkuun salamia, parman kinkkua, pecorinoa, bruschettaa tryffelillä, oliiviöljyllä ja tomaattimurskalla, ja pääruoaksi käsintehtyä umbrialaista pastaa umbricellejä sekä raviolia.

Kuten täällä usein käy, lounas venyi normaalia pidemmäksi ja ryhmä pääsi lähtemään Assisiin hieman aikataulusta myöhässä.  Mutta kommenteista päätellen lounas oli taas yllättänyt vieraat herkullisuudellaan ja runsaudellaan, sekä ravintolan omistajien ystävällisyydellään. Lounaan jälkeen hyvästelimme ryhmäläiset, joiden matka siitä jatkui Assisiin, Norciaan ja Orvietoon.