Viini- ja ruokaretki Umbrian ja Toscanan viinitiloille (12.9.2017)

Olimme laatineet retkellemme ohjelman, joka sisälsi kuuden viinitilan viinienmaistelun Umbriassa ja kolmen Toscanassa, tarkemmin sanottuna Montalcinossa ja Montepulcianossa. Ajatuksena ohjelmassa oli esitellä näiden viiden päivän aikana mahdollisimman monipuolisesti Umbrian viinejä vaikkakin aikataulullisesti meiltä jäi käymättä esim. Etelä-Umbrian viinitilat.

Kuitenkin olimme valinneet viinitiloja molemmilta DOCG-alueilta, sekä Orvieton ja Colli di Trasimenon DOC – alueilta, joten osallistujille tuli hyvä kuva Umbrian viineistä ja viinitiloista. Toscanan viinialueet valittiin tietysti kuuluisien Brunello di Montalcinon ja Vino Nobile di Montepulcianon mukaan, ja toisaalta myös sen takia että täältä Umbriasta on suhteellisen lyhyt bussimatka alueelle. Tämän viikon aikana osallistujat maistelivat yhteensä noin 45 eri viiniä.

Vaikka osallistujat eivät olleet aiemmin tehneet yhdessä tällaista matkaa, niin pystyimme kuitenkin nopeasti luomaan yhteisen ja helpon menetelmän, jota käytettiin eri viinien arviointiin ja pisteytykseen. Tämä antoi osallistujille taustoista huolimatta hieman lisäarvoa matkalle ja tuliaisia kotiin vietäväksi muistiinpanojen muodossa.

Osallistujilla oli myös hieman hyvää tuuria, koska sadonkorjuun ollessa tänä vuonna muutamia viikkoja etuajassa jokaisella viinitilalla, jossa vierailimme, oli sadonkorjuu meneillään ja kaikki pääsivät näkemään viinitilat täydessä työn touhussa. Hieman erilaisena mutta aiheeseen liittyvänä ohjelmanumerona oli järjestetty Kokkausilta, jonka aikana osallistujat valmistivat kokin avustuksella maittavan paikallisen illallisen, joka nautittiin yhdessä hyvien viinien kera. Samoin olimme yhtenä päivänä viinitilakäynnin yhteyteen järjestäneet käynnin Torgianon Viinimuseossa, jonka sanotaan olevan eräs Italian parhaista.

Osallistujien välittömät ja meilitse jälkeenpäin lähettämät positiiviset palautteet rohkaisevat meitä järjestämään ehkä jo ensi vuonna vastaavan uuden retken tänne Umbriaan ja Toscanaan.

Kuvia retkestä löydät meidän Facebook-sivustolta UmbriaFi.