Anteprima Sagrantino 2014 – Sagrantino di Montefalco -viinin maistelu (22.2.2018)

Blogini aiheena on Umbrian Montefalcon DOCG-alueen vuoden 2014 Sagrantino-rypäleen sadonkorjuun tulokset, sekä Sagrantino di Montefalco kuivan punaviinin maistelu.

Montefalcon viiniyhdistyksen analyysi vuoden 2014 Sagrantinosta:

Vuosi alkoi hyvin sateisena ja se jatkui samanlaisena koko kesän ajan, lämpötila oli alempi kuin keskimääräisesti kesäkautena. Tämä teki hyvin vaikeaksi viinitarhojen hoito kasvukautena. Rypäleiden kypsyessä, ja lähestyttäessä sadonkorjuuta, sää suosi kuitenkin viljelijöitä, ja näin saatiin kuitenkin laadukas sato vaikkakin rypäleiden sokerimäärä oli hieman normaalia alhaisempi. Muutamat viininviljelijät panostivat myös rypäleiden poimimiseen palkkaamalla lisää henkilökuntaa, jotta rypäleet saatiin nopeasti tuotantoon.  Koska Sagrantino-rypäle poimitaan täällä Umbriassa aina viimeisenä, niin sekin auttoi viljelijöitä saamaan kunnon sadon ja laadukkaat rypäleet.  Rypäleet olivat hieman normaalia pehmeämpiä, ja niiden paino oli ymmärrettävistä syistä hieman suurempi, mutta sokeri/hapokkuus olivat hyvässä tasapainossa. Käymisen lopputuloksena alkoholiprosentti saatiin kuitenkin keskiarvoiseksi ja polyfenolit taasen normaalia hieman alemmaksi.  Yleisesti ottaen vuoden 2014 Sagrantino on tuoksultaan kukkainen, hedelmäinen, jossa on mukana kirsikan, luumun, yrttien ja tuoreiden mausteiden tuoksuja. Alkoholi on hyvin tasapainossa happojen kanssa, viinin maku on tuoreen raikas, ja tanniinit hyvin tasapainossa.  Vuoden 2014 Sagrantino di Montefalco DOCG:n tuotanto oli noin 1,666 miljoonaa pulloa. Sagrantino di Montefalcon lisäksi alueella valmistetaan myös Montefalco DOC Rossoa ja Sagrantino di Montefalco DOCG Passito-jälkiruokaviiniä.

Viininmaistelu järjestettiin Montefalcon keskustassa kunnan palatsissa. Tämän vuoden tilaisuus oli vasta neljäs perättäinen vastaava tilaisuus.  Sokkomaistelussa oli vuoden 2014 Sagrantinoja 43 viiniä. Jokainen sai valita haluamansa määrän. Minä valitsin 9 viiniä/viinitilaa. En siis tiennyt viinitiloja etukäteen, ja kun nimet paljastuivat oli yllätys, että olin valinnut 5 sellaista viinitilaa, joiden viinejä en ollut maistellut aiemmin. Vuosikerran lisäksi esitteessä kerrottiin, oliko viini vielä tynnyrissä vai jo pullotettuna. Vuosikerran 2014 lisäksi sain myös maistella vuoden 2008 Sagrantinoja. Ne sai valita tuottajan mukaan.

Alla lyhyt yhteenveto 9 viinin maistelusta vuosikerran 2014 Sagrantinoista. Yhteenvedon alla viinikohtainen arviointini.

Omasta mielestäni kaikki vuoden 2014 viinit, joita maistelin, edustivat väriltään, tuoksuiltaan ja maultaan tyyppillisiä nuoria Sagrantino -punaviinejä.  Vuoden 2014 Sagrantinothan ovat vielä tosi nuoria ja paranevat kunhan niitä malttaa säilyttää muutamia vuosia lisää. Omasta mielestäni näiden yhdeksän viinin joukosta nousivat kolmen parhaan joukkoon, jotka varmasti vielä kehittyessään paranevat, seuraavat viinit ja viinitilat: Lungarotti, Collesanto ja Di Filippo, ja laittaisin vielä samaan joukkoon tämän erikseen maistamani Arnaldo Caprain 25 Anni – Sagrantinon. Mielestäni kaikki maistamani viinit olivat hyviä nuoria punaviinejä ja mitä enemmän ne saavat ikääntyä niin sen hienommaksi niiden nauttiminen tulee. 

Viinikohtainen oma arviointini:

 1. Viini, jonka maistoin oli viinitila Bartolonin Sagrantino, joka oli vielä tynnyrissä ikääntymässä. Väri oli rubiininpunainen, aavistuksen verran purppuraa, kirkas, rakenne hyvä, kaaret/kyyneleet hieman epätasaiset valuessaan, mutta selvästikin korkea alkoholimäärä. Tuoksua en oikein saanut irti millään. Maku oli yllättävän kuiva, suu tuntui kuivalta, lämmitti hyvin vatsaa ja aika hyvä pysyvyys.
 2. Viini Bellafonten Sagrantino, myös tynnyrissä. Väri täysin rubiininpunainen, hyvä rakenne mutta jostain syystä epäsäännölliset kaaret. Tuoksussa selvää metsämarjojen/marjojen tuoksua, ehkä luumu, karhunvatukka, rusina ja jostain tuli esille ”öljyinen” tuoksu? Maku aika kuiva(tanniinit) alussa, mutta ne pehmenivät pikkuhiljaa, lämmin. Alkoholimäärä kuten 1. viinissä.
 3. Viini oli Lungarottin Sagrantino, on jo ikääntymässä pulloissa. Väriltään rubiininpunainen, hyvä rakenne, pienet kaaret/kyyneleet valuivat hitaasti, pehmeyttä(alkoholia) enemmän kuin happamuutta. Tuoksu aika paljon samanlainen kuin edellisessä, ehkä tuoksut voimakkaampia, maistettaessa jo pehmeät tanniinit, mutta kuitenkin sopivan kuiva niin kuin Sagrantinon pitää ollakin ja hyvä pitkä pysyvyys. Omasta mielestäni tämä oli selvästi paras näistä kolmesta ensimmäisestä. Tämän totesin jo ennen kuin näin viinitilan nimen.
 4. Viini Napolinin Sagrantino, samoin on jo ikääntymässä pulloissa. Väriltään rubiininpunainen, laajemmat kaaret, kohtalainen rakenne. Tuoksussa marjoja, mutta myös hieman nahan tuoksua. Maku aika kuiva/tanniininen, ei kovin hyvä pysyvyys.
 5. Viini, joka oli viinitila Broccatelli Gallin Sagrantino ja jo pullotettu. Väriltään tosi rubiininpunainen, rakenne hyvä, kaaret hieman epätasaiset (voi kyllä johtua minunkin lasinkäsittelystä), mutta selvästi enemmän pehmeyttä kuin kovuutta/happamuutta. Runsas tuoreiden marjojen maku, kuiva, tanniinit hieman kovat vielä, kohtalainen pysyvyys.
 6. Viini, joka oli viinitila Valdangiuksen Sagrantino ja jo pullotettu. Väri rubiininpunainen koko alueelta. Rakenne hyvä, hieman pitempi kesto pyöritettäessä lasia kuin muilla. Tuoksussa oli sitten jo hieman Sagrantinolle tyypillistä metsämarjojen hillomaista tuoksua. Maku marjainen, kuiva maultaan mutta jo pehmeä, tanniinit tasapainossa. Tämä mielestäni viini numero 3:n kanssa toistaiseksi sopi parhaiten minun makuuni tässä vuosikerrassa.
 7. Viini, joka oli viinitila Perticaian Sagrantino ja viini oli vielä tynnyrissä. Väriltään viini oli kirkas, rubiinin punainen, ehkä reunoilta kirkkaampi kuin keskeltä. Rakenne kohtalaisen hyvä, kaaret pienehköt, kyyneleet valuivat nopeasti alas. Tuoksu ei kovin voimakas, hieman marjainen, lakritsia? Maku kevyehkö, ei kovin kuiva ja tanniininen, lyhyt pysyvyys. 
 8. Viini, joka oli viinitila Collesanton Sagrantino ja viini oli vielä tynnyrissä. Väriltään kokonaan rubiininpunainen, myös lasin reunoilta. Kohtalainen rakenne, selvät pienet kaaret ja kyyneleet valuivat suhteellisen nopeasti. Viinissä tuoksu jo hillomaiset metsämarjat, ehkä jopa kirsikkaa ja luumu. Maku kuiva ja pehmeät tanniinit, hyvä pysyvyys pitkään. Tuntui jotenkin aika valmiilta?
 9. Viini, joka oli viinitila Di Filippon Sagrantino ja viini oli vielä tynnyrissä. Väriltään tosi rubiininpunainen, tasainen koko lasin alueelta. Tuoksussa paljon hillomaisia metsämarjojen tuoksua, ehkä myös rusinoiden tuoksua ja tupakan tuoksua. Maku oli kuivan tanniininen, mutta kuitenkin pehmeä, täytti koko suun. Hyvä pysyvyys mutta lopussa ehkä muuttui kevyemmäksi.

Näiden yhdeksän viinin lisäksi valitsin vielä (tietämättä sokkomaistelun viinitilojen nimiä) 3 vuoden 2008 Sagrantinoa: Lungarottin, Fattoria Colleallodolen ja Briziarellin viinit:

 1. Lungarotti : Väriltään kauttaaltaan rubiinipunainen, selvät pienet kaaret ja kyyneleet valuivat hitaasti. Tuoksussa erottui selvästi hillomaiset metsämarjat, rusinat, mausteet ja tupakka. Maku erittäin pehmeä, tanniinit pyöreät ja suhteellisen hyvä pysyvyys. Ei kuitenkaan mitään yllätyksiä, varma hyvien liharuokien ml. riistan kanssa.
 2. Briziarelli: Tumman rubiininpunainen väriltään, reunoilta hieman ruskeaa/oranssia. Rakenne hyvä. Tuoksu hillomaisia metsämarjoja, rusinoita ja paahdetun tuoksuja. Pehmeät tanniinit, ei kovin kuiva, kohtalainen pysyvyys, helppo viini. Ei oikein haastanut.
 3. Colleallodole: Väriltään syvän rubiininpunainen, ruskea/oranssi reunoiltaan. Hyvä rakenne, kapeat kaaret, hidas kyynelien valuminen. Tuoksussa hillomaisia metsämarjoja, tupakkaa, ehkä hieman suklaata. Pehmeät tanniinit, kuivahko, ei kovin pitkä pysyvyys.

Ja sitten lopuksi käväisin vielä toisessa viinien esittelypaikassa, jossa suurin osa viinitiloista maistattivat viinejään.  Maistelin muutamia viinejä, joista omasta mielestäni mielenkiintoisin, ellei paras oli Arnaldo Caprain vuoden 2014 Sagrantinot. Maistoin kahta eri Sagrantinoa – Collepinoa ja 25 Anni. Tämä jälkimmäinen, jossa maseraatio on hieman pidempi kuin Collepinossa ja johon valitaan vain parhaat mahdolliset rypäleet, oli erinomainen jo nyt. Erittäin hyvät tuoksut, metsämarjoja, luumun tuoksua ja hieman balsamietikan tuoksua. Maultaan pehmeä, lämmin, tasapainoiset tanniinit. 

Ja sitten ensi vuonna uudestaan maistelemaan vuoden 2015 Sagrantinoja!