Sommelier -kurssilla osa 2 (27.4.2013)

Kevät on edennyt täällä Umbriassakin vauhdilla ja sommelier-kurssilla on hyvin ansaittu 2 viikon tauko. Tauko ei sinänsä ole mikään loma opiskelusta, koska ainakin mulle tämä tauko tulee olemaan opittujen asioiden kertaamista ja kurssimateriaalin lukemista. Kielellisesti kurssi on haastava, koska sekä lukumateriaali ja tunnit pidetään italian kielellä ja usein opettajan puhumassa italiankielessä saattaa olla voimakas murre mukana. Tästä huolimatta tunneilla on istuttu sinnikkäästi ja viimeisen kolmen neljän viikon aikana olemme sitten keskittyneet analysoimaan eri viinien värejä, viinin tuoksuja ja eri makuja. Joka tunnin alussa on ollut teoreettinen osuus eri arvioinnin vaiheista, ja lopuksi on arvioitu 3 eri puna- ja valkoviiniä. Arviointi tehdään hyvin systemaattisesti ja siitä käytetäänkin sanaa tekninen arviointi.

Tiestysti emme näe etukäteen maistettavaa viiniä, vaan testi tehdään sokkotestinä. Samalla meille opetetaan arviointilomakkeen käyttöä, koska sitä joudumme myös käyttämään loppukokeessa kesäkuun alussa. Erinomainen asia näissä viimeisissä oppitunneissa on ollut se, että olemme saaneet maistella viinejä eri puolilta Italiaa ja näin olemme saaneet oppia minkälaisia viinejä tuotetaan kuuluisalla Piemonten alueella tai etelässä Sisiliassa.  

Viimeinen oppitunti oli kuohuviineistä, sen alkuperäisestä valmistusprosessista sekä lopuksi saimme maistaa 3 eri italialaista laadukasta kuohuviiniä. Kuten edellisessä osassa taisin mainita, viinien maistelussa on tärkeää, että tunnistaa erilaisia tuoksuja ympäristöstään ja myös näitä asioita olemme haistelleet ja maistelleet oppituntien yhteydessä. Eräs oudoimmista makutesteistä oli tanniinisuuden makutesti, jossa useaan pieneen muovikuppiin oli laitettu eriasteisia tanniinisia makuja. 

Kurssin aikana on ehdottomasti päässyt sisään viinimaailmaan oikein kunnolla, mutta ei ainoastaan viinien maistelussa vaan myös siinä, miten eri viinituotannon prosessit toimivat aina viinitarhasta viinien ikäännyttämiseen saakka. Tässä on avautunut aivan erilainen maailma, ja nyt ymmärtää myös paremmin sen kuinka monimutkainen prosessi viinien valmistus on verrattuna siihen, että oli vain perinteinen viinin ostaja.  

Viinien maistelussa ja eri tuoksujen ja makujen tunnistamisessa taasen kokemus ja muu viinitietämys lisää ammattitaitoa, joten sen suhteen harvemmin on mitään suoranaista oikopolkua.
Toukokuun alussa kurssi jatkuu uusin aihein…