Suomalainen legenda elää vahvasti Umbriassa (18.8.2016)

Moto Club Jarno Saarinen, Umbrian Petrignanosta järjesti nyt jo 36:n kerran viisipäiväisen tapahtuman nimeltä ”Giro dell’Umbria”, jonka aikana sadat motoristit ympäri Eurooppaa osallistuvat mm. päivittäisiin ajoihin ympäri kaunista Umbriaamme.

Tänä vuonna elokuun 15. päivä oli merkittävä, koska Jarno Saarisen puistossa Petrignanossa paljastettiin hänen muistoksei tehty patsas ystävien ja sukulaisten läsnäollessa. Mekin osallistuimme Giro dell’Umbriaan kolmena päivänä, ja tässä hieman kokemuksiamme ja kuvia tapahtumasta.

Ensinnäkin täytyy kiittää Motoclub Jarno Saarisen jäseniä ja heidän ystäviään tavasta, jolla he ovat vuosikausia vaalineet Jarno Saarisen muistoa ja rakentaneet kerhostaan Euroopassakin merkittävän ja tunnetun kerhon.  Vaikka kerhon jäsenet ovat vaihtuneet näiden 40 vuoden aikana (ensi vuonna kerho täyttää 40 vuotta ja samalla on 37. tapaaminen), sama innostus ja antaumuksellisuus on jatkunut näiden vuosien aikana, ja nyt 15.8.2016 heidän kaikkien unelma täyttyi Jarnon patsaan paljastuksessa hänen nimeään kantavassa puistossa.

Kysyimme muutamilta kerhon jäseniltä, miksi juuri Petrignanoon on perustettu tällainen kerho ja saimme vastauksen, että siihen aikaan kun Jarno kilpaili ja voitti maailmanmestaruuden ennen traagista onnettomuutta Monzassa, niin alueella oli paljon motoristeja ja myös sellaisia, jotka pitivät Jarnoa esikuvanaan, joten se oli luonnollista perustaa kerho joka kantaa hänen nimeään.

Meidän osallistumisemme alkoi lauantai-iltana Petrignanossa Jarno Villagessa illallisella ja valmistautumisella sunnuntain ajoon. Tapahtumahan oli alkanut jo torstaina, joten monet olivat jo ehtineet kiertää Umbriaa käymällä mm. Orvietossa ja Cascata della Marmoren vesiputouksilla Ternissa. Tapasimme myös ensi kertaa Saarisen perheen, kerhon presidentin ja muita henkilöitä, joihin olimme talven mittaan olleet yhteydessä somen kautta. Sunnuntaina sitten saavuimme taas Petrignanoon ja Jarno Villageen, joka oli tämän tapahtuman pääpaikka, ja jossa moni osallistuja myös majoittui telttoihin ja josta aina lähdettiin päivän ajoon.

Sunnuntain matkaan osallistui noin 300 motoristia (yhteensä Giro dell’Umbriaan osallistui n. 500 henkilöä useista eri Euroopan maista) ja kuten voitte arvata, pyörien letka oli useita kilometrejä pitkä kun matkasimme ensin Assisin kaupungin ohi, S.Maria degli Angeliin ja sieltä moottoritielle kohti Umbertiden kaupunkia, jossa pidimme tauon ja nautimme pienen välipalan.  Täytyy antaa kaikki kunnia järjestävälle kerholla mm. ajojen organisoinnista, koska ei ole kovin helppoa ohjata näinkin pitkää letkaa vilkkaasti liikennöidyillä teillä.

Umbertidesta lähdimme sitten erittäin kaunista maisematietä kohti Passignano sul Trasimenon kaupunkia Trasimeno-järven rannalle. Reitti kiemurteli pitkin vuoristoteitä ja kun saavuimme lähemmäksi Trasimenoa, niin ylhäältä avautui upea maisema yli järven.  Lounastimme porukalla ravintolassa hieman Passignanon ulkopuolella, jonka parkkipaikka oli tarpeeksi iso 300 moottoripyörälle.  Tyypillisen italialaisen lounaan jälkeen matka jatkui takaisin Petrignanoon, jossa sitten valmistauduttiin rauhallisesti illanviettoon.  Jokaisen illan ohjelmaan kuului aina paikallinen italialainen illalinen ja myöhemmin illasta musiikista vastasi aina orkesteri.  Me palasimme aina illaksi kotiin, koska Petrignanosta meille kotiin on vajaan tunnin matka.

Maanantaina 15.8, italialaisten Ferragostona, saimme olla todistamassa Jarno Saarisen patsaan paljastusta hänen nimeään kantavassa puistossa.  Paikalla oli satoja kerhon jäseniä, Saarisen perhe, Assisin kaupunginjohtaja, joka yhdessä kerhon presidentin kanssa paljasti patsaan, patsaan tehnyt taiteilija, lehdistön edustajia, Italian Moottoripyöräliiton johtaja, Jarnon mekaanikko ja lääkäri ja paikkakuntalaisia.

Tilaisuus oli erittäin vaikuttava, ja monet ihmiset liikuttuivat kaikista niistä puheista, joita Jarnon tunteneet henkilöt pitivät tilausuuden aikana.  Meille suomalaisille tämä tilaisuus oli myös erittäin vaikuttava, koska kerhon toiminta näiden vuosien aikana ja kaikki mitä he ovat täällä Umbriassa tehneet Jarnon muistoa kunnioittaen, on erittäin kunnioitettavaa. Toivottavasti jatkossa useat suomalaiset matkailijat, jotka tulevat Umbriaan poikkeavat Petrignanossa Jarno Saarisen puistossa.

Ensi vuonna on sitten kerhon 40-vuotisjuhlat, mutta ennen sitä toinen samanlainen Jarnon patsas matkustaa ensin vuoden heinäkuussa Turkuun, Jarnon syntymäkaupunkiin.  Vaikka ensi vuoden heinäkuuhun on vielä aikaa, niin johtuen politiikoista ja virkamiehistä patsaan paikka on edelleen päättämättä.

Hakemus patsaan pystyttämisestä ”unohtui” virkamiesten mappeihin vuodeksi, ja nyt sitten asiaa ollaan toivottavasti edistämässä ja oikea paikka löytyy.  Kun keskustelin asiasta Jarnon veljen Jarin kanssa, niin kuullosti aivan uskomattomalta mutta toisaalta tyypilliseltä virkamiesten työltä, että tällainen asia ”unohtuu” jonnekin mappiin. Patsaan tehnyt taitelija jopa luovuttaa patsaan ilmaiseksi suomalaisille. Eihän Jarno ollut ainoastaan turkulaisten vaan koko Suomen sankari ja hänen saavutuksiaan arvostavat ja kunnioittavat muutkin kuin moottoripyöräilyn harrastajat Suomessa ja muualla maailmassa.

Siis ensi vuoden heinäkuussa Suomen Turkuun suuntaa Jarnon patsas mutta myös satoja eurooppalaisia motoristeja, jotka saapuvat tilaisuuteen ja myös tutustumaan Suomeen ja Turkuun.  Toivottavasti Turku ja Suomi on siihen mennessä valmistautunut tilaisuuteen samalla tavalla kuin italialaiset täällä Petrignanossa.