Suomalainen päätoimittaja Umbriassa (7.5.2015)

Reseptitaivas.fi -sivuston päätoimittaja Janne Suomi tutustui eilen koko päivän kestäneellä viinitilakierroksellamme umbrialaisiin viineihin ja ruokiin.  Janne oli muutamia vuosia sitten maistanut ensimmäisen kerran Umbrian kuuluisaa Sagrantino -punaviiniä ja siitä lähtien ollut sen vankkumaton ihailija.

Nyt sitten oli mahdollisuus tutustua paikan päällä viinitiloihin ja viininvalmistajiin Omero Morettiin ja Roberto Di Filippoon, jotka saattoivat Jannen Sagrantinon ja muiden viinien valmistuksen salaisuuksiin. Viinitilakäynneillä saimme myös maistella kummankin viinitilan uusia valkoviinejä sekä iäkkaampiä punaviinejä kun mm. Montefalco Sagrantino DOCG ja Montefalco Sagrantino Passito DOCG.

Molemmat viinitilan omistajat kertoivat avoimesti mikä on heidän näkemyksensä nykypäivän luomuviinien valmistuksesta lähtien aina maaperän laadusta, viiniköynnösten kasvattamisesta itse viinin tuotantoprosessiin. Saimme kuulla erittäin mielenkiitoisia asioita ja näkemyksiä näiltä kahdelta arvostetulta viinitilan omistajalta.

Ja lopuksi sitten saimme maistella koko joukon viinitilojen viinejä mm.  Grechetto ja Trebbiano-rypäleistä valmistettuja uuden sadon raikkaita ja hapokkaita valkoviinejä sekä mm. Sagrantino, Sangiovese, Merlot, Barbera ja Ciliegiolo rypäleistä valmistettuja punaviinejä.

Lounaalla kävimme Montefalcon kylässä, joka sijaitsee kuuluisalla viinialueella. Alkuruoiksi umbrialaisia leikkeleitä kuten pecorino-juustoa, prosciutto-kinkkua ja kananmaksa-pateeta, pääruoiksi gnocceja ja liha-carpaccio rucola-pedillä sekä Jannelle pääruoaksi tyypillistä umbrialaista; ”stincoa” eli sianpotkaa.

Janne kirjoittaa artikkelin käynnistään umbrialaisilla viinitiloilla ja nimenomaan Sagrantino-viinistä. Artikkeli on luettavissa https://reseptitaivas.fi/sagrantino-rypaleiden-kuningas-tulee-umbriasta/-sivustolla.