Terveisiä etruskeilta! (1.7.2017)

Täällä elettiin aikaa jo paljon ennen kuuluisaa Rooman valtakautta. Täällä huikeissa maisemissa, villisika- ja tryffelipatojen sekä hyvän viinin äärellä välillä hämärtyy se historiallinen ympäristö, jossa kuljemme arkipäiväämme.

Nousemme Koneen hienojen rullaportaiden nostattamina ylös parkkihallista, 1500-luvulla paavin rakennuttaman, nykyisin maan alla olevan linnoituksen läpi ylös kaupungin piazzalle. Saavuimme juuri Perugian keskustaan.

Jo ensimmäinen vierailumme Umbriaan vuonna 2007 innoitti tutkimaan paikallista historiaa. Olimme vuokranneet Perugian keskustasta asunnon. Raahasimme matkalaukkumme kaupungin vanhan portin ali, se portti on etruskien rakentama 300-luvulla eKr. Vuokra-asunnon yksi kiviseinistä oli 900-luvulta. Sitä seinää pällistelin ja ihastelin päivittäin. Italian historia on vaan niin valtavan valtava, se on niin haasteellinen käsittää, että sittemmin olen päättänyt keskittyä vain Umbriaan. Mutta, sen opiskelun kautta tulee kyllä väkisinkin sivunneeksi myös Italian historiaa. Umbria siis innoittajana.

Innostuksen myös sain asuinkylämme rouvalta, joka hoitaa vanhaa pientä kirkkoamme. Hän minulle kertoi, että tämä katu joka tässä kylämme läpi menee, on vanha Via Orvietana. Se oli aikanaan osa Porta Eburnea:aa, yksi Perugian etruskien aikaisista seitsemästä portista, joka yhdisti Perugian kaupungin Orvieton kaupunkiin. Kylämme aikanaan toimi yhtenä Perugian kaupunkia puolustavana linnoituksena. Olen saanut kylän asukkailta kirjallisuutta, jonka avulla olen saanut tutustua paitsi asuinseutumme, myös Keski-Italian historiaan, ja Italian historiaan.

Ja ymmärrän paremmin nykyisen kulttuurin tajuten, miten monia vaiheita Umbria on kokenut: on mennyt etruskit, roomalaiset, lukuisat eri paavit, Hannibal, Napoleon! Milloin paavin valta, milloin jonkun muun valta. Maakuntien, kuntien ja kaupunkien rajoja ja kokoonpanoja on kukin rustannut mielensä mukaan. Ymmärrän nyt paremmin kaiken tämän maakuntien ja kuntien ja kaupunkien vaatiman…byrokratian. Ja ymmärrän, mielestäni, paremmin myös paikallisia ihmisiä.

Tuon saamani kirjallisuuden lisäksi saan aina historiallisen havahduksen, kun olen oppaana Perugian keskustassa. Olen luonut sinne asiakkaille kierroksen, jossa käymme pääasiallisissa kohteissa. Pydähdymme nauttimaan välillä lounaan, levähdämme jätskille. Perugia on upea kaupunki ennen kaikkea siitä, että siellä näkee ja kokee usean eri aikakauden, niitä voi käsin kosketella; etruskien 300-200 luvulla eKr. rakennuttamia rakennuksia ja kaivoja, jotka ovat edelleen tallella. Etruskien jälkeen roomalaisten aikaisia kärrypolkuja. Kirkkoja vuodelta 900. Keskiajan upeita palatseja. Paavien 1500-luvulla rakennuttamia linnoituksia. Taidetta, josta kruununa Raffaellon ja Peruginon fresco 1500-luvulta.

Parasta palautetta minulle näistä kierroksista on, että jopa nuoret tykkäävät niistä. Kertovat minulle historian tunneilla oppimaansa, ja kyselevät lisää. Mahtavaa.

Matkani jatkuu.

t. Sirpa