Thadea – Kaarle V:nnen salattu tytär (23.2.2018)

Tämä kirjoitukseni kertoo kuningas Kaarle V:nnen ja perugialaisen aatelisperheen Orsolinan salatusta tyttärestä.

Lähde: Margaritelli, Andrea. Thadea. La figlia segreta di Carlo V. Fondazione Guglielmo Giordano, Perugia. ISBN 9788894164329

Olemme 1520-luvun alkupuolella Perugiassa. Orsolina della Penna, aatelisen perheen kaunis tytär, ”bella Pennina”, matkusti miehensä Valentino de’ Cancellierin kanssa Alankomaihin, sillä Valentino ei halunnut jättää kaunista Orsolinaa yksin kotiin. Valentino kuoli pian Brysselissä sairauksiin. Pennan perheen palatsi sijaitsee yhä Perugian keskustassa.

Tästä saa alkunsa tämä mielenkiintoinen historian tarina, joka on tosi.

Brysselissä ollessaan Orsolina kutsutaan kuninkaallisiin tapahtumiin ja hänet esitellään kuningas Kaarle V:nnelle. Ja niin Orsolina tuli hänestä raskaaksi vuoden 1522 keväällä. Orsolinan kolmen sisarusten painostuksesta hänen täytyi jättää Alankomaat ja palata pikaisesti Italiaan. Perugiassa kulki jo ilkeitä puheita Orsolinan pitkästä poissaolosta ja Valentinon yllätyksellisestä kuolemasta. Kaarle V halusi järjestää Orsolinalle huolenpidon, ennen kaikkea synnytystä varten, ja salassa. Hän määräsi diskreetin kuninkaallisen saattajajoukon lisäksi luotettavan hoitajan Orsolinalle, rouvan nimeltä Giovanna di Borgogna. Matkalla Perugiaan he pysähtyivät Bolognaan.

Ja Bolognassa, palatsissa nimeltä Malvezzi da San Sigismondo, Orsolina synnyttää tytön 23. tammikuuta vuonna 1523. Thadea.  

Orsolina palaa Perugiaan, leskenä, salaten äitiytensä. Pieni Thadea jää Bolognaan, odottamaan turvallista matkaa Apenniinien yli.  Lastenhoitaja Giovannan tehtävä on tuoda Thadea Apenniinien yli äitinsä luokse, ohi uteliaiden silmien. Thadean piilopaikaksi tulee valituksi San Lorenzon luostari Umbrian maaseudulla, Collazzonen kylän kukkuloilla.  Piilossa, mutta lähellä Perugian kaupunkia, jossa äiti Orsolina oli.

Tuossa luostarissa Thadea viettää 13 elinvuottaan, piilossa. Luostarin hiljaista elämää rikkoo vain Orsolinan vierailut tyttärensä luona.

Kahteen otteeseen Kaarle V ollessaan Italiassa, hän haetuttaa Thadean, tyttärensä, luokseen. Tavatakseen hänet. Toisella kerralla hän antaa tatuoida Thadean oikean polven taipeeseen merkin IHS.

Seuraavina vuosina uskollinen ja väsymätön Giovanna di Borgogna, Thadean uskottu hoitaja, kuolee Collazzonessa. Thadean kasvattaminen ja hoito uskotaan sisar Battistalle, Kaarle V:n suosituksesta.

Keväällä 1536, Orsolinan sisarusten toimesta Thadea haetaan pois luostarista ja naitetaan vain 13-vuotiaana Sinibaldo dei Coppeschin kanssa, joka kuului Montefalcon de’ Cupis perheeseen. Perhe de’Cupis on hyvämaineinen ja paavin suosiossa. Mutta; Kaarle V on vihainen saatuaan tietää tästä avioliitosta, josta hänen mielipidettään ei kysytty. Hän lähettää kaksikin kirjettä lyhyen ajan sisällä Orsolinalle tiedustellakseen, minkä tasoinen säädyltään on tämä de’Cupis perhe. 

Thadea viettää osan ajastaan Montefalcon de’ Cupis palatsissa ja osan ajastaan Rooman Piazza Navonalla sijaitsevalla de’Cupis palatsissa.

Avio-onni ei kuitenkaan kestä kauaa, sillä Thadean aviomies Sinibaldo kuolee. Ja lisäksi kuolee myös äiti Orsolina.  Hänen sisarusten sanotaan myrkyttäneen hänet.

Thadea muuttaa pysyvästi Roomaan.

Vuonna 1558, 21. syyskuuta kuolee Kaarle V.  Saman tien Thadean turvallisuudesta silloin huolehtinut Veli Pedro katoaa teille tietämättömille. 

Thadea, kunnioittaen isänsä tahtoa, ei ollut koskaan murtanut häneen liittyvää hiljaisuutta, salaisuutta.  Nyt ei enää kukaan tiennyt Thadean taustasta.

Thadea alkaa kerätä aineistoa, kirjallisia dokumentteja, todistaakseen olevansa Kaarle V:nnen tytär.

Lokakuussa 1562 Thadea kirjoittaa kirjeen Filip II:elle, Kaarle V:n pojalle, velipuolelleen, pyytääkseen tunnustusta siihen, että hän on Kaarle V:nnen tytär. Tiedossa ei ole vastasiko Filip II koskaan Thadean kirjeisiin.

Thadea kuolee joitakin vuosia tuon jälkeen. Hän ei lopultakaan halunnut paljastaa maailmalle salaisuuttaan, isänsä tahtoa kunnioittaen. Hän vetäytyi hiljaisuuteen, oletettavasti Roomassa olosuhteissa, jotka jäävät arvoitukseksi.

Thadea, jonka elämä kiellettiin, joka olisi halunnut tulla kutsutuksi hänen oikealla nimellään: Habsburgien Thadea (Thadea d’Asburgo) kuningas Kaarle V:nnen tytär.

San Lorenzon luostari

Luostari sijaistee Collazzonessa, saman nimisen pienen kylän välittömässä läheisyydessä, San Giovannin rinteillä. Luostari oli alun perin benediktiiniläinen, ja ensimmäiset merkinnät siitä löytyvät vuodelta 1227. Luostari siirtyi fransiskaanimunkeille ja klarissasisarille vuonna 1235.   Kuuluisa runoilija Jacopone da Todi vetäytyi luostarin hiljaisuuteen vuonna 1306 ja kuoli siellä saman vuoden jouluaattona.  Luostarissa voi vierailla sen kirkossa sekä kryptassa. Vierailu tulee varata etukäteen, umbriafi@umbria.fi.

Sirpa