Tunteet kuumina Ternissä (16.10.2012)

Olen muistaakseni aikaisemmissa blogikirjoituksissani viitannut Umbriassa, tarkemmin Ternissä, meneillään olevaan tapahtumaan, joka sai alkunsa siitä, kun suomalainen Outokumpu Oy osti Thyssen Kruppilta Ternin ruostumatonta terästä valmistavan tehtaan viime helmikuussa. Olen yrittänyt löytää suomalaisesta mediasta tietoja aiheesta, mutta ne ovat lähinnä kauppaan liittyviä taloudellisia faktoja ja johdon haastatteluja.  Täällä Italiassa aiheesta on kirjoitettu eniten paikallisessa Umbrian lehdistössä ymmärrettävistä syistä. Ajattelin kuitenkin tässä blogissani kirjoittaa siitä, miten paikalliset tällä hetkellä kokevat Ternin tilanteen.

Yleisenä kommenttina paikallisen lehdistön kirjoittelusta voitaneen todeta, että lähestyvät vaalit saavat poliittisten puoleiden ja ammattijärjestöjen liittymään mielenilmaisuihin ja värittämään uutisoinnin omilla tavoitteillaan. Tämähän on tietysti maailmanlaajuinen asia, joten italialaisetkaan eivät tässä ole poikkeus.

Mutta toisaalta jos katsoo asiaa tavallisen umbrialaisen työntekijän ja miksei myös koko tämän toimialan kannalta Italiassa, niin onhan se selvää, että mikäli Outokumpu joutuu EU:n päätöksen johdosta myymään Ternin kompleksista erikseen teräksen valmistukseen liittyvän tehtaan, on kyseessä satojen ihmisten työpaikat ja tulevaisuus sekä koko toimialan mahdollinen alasajo Italiassa.  Tilanteeseen on ottanut kantaa myös Italian taloudellisesta kehittämisestä vastaava ministeri, Umbrian ylin johto ja tietysti myös paikalliset yrittäjät, jotka näkevät tässä merkittävät taloudelliset ja työttömyyteen liittyvät ongelmat.


Terästehdas on eräs Umbrian merkittävistä työnantajista, ja mahdollisella tehtaan alasajolla on nimeomaan Ternin alueella laajamittaiset vaikutukset alueen muuhun talouteen ja ihmisten tulevaisuuteen.


Kaikki osapuolet haluavat, että Outokumpu vetää pois EU:lle lähettämänsä ehdotuksen, jossa Outokumpu sitoutuu myymään nimenomaan ruostumattoman teräksen valmistukseen liittyvän osan.  Umbrialaisten mukaan toimenpiteellä Outokumpu palaisi takaisin alkuperäiseen suunnitelmaan, jonka Outokumpu esitteli Seitovirran johdolla tämän vuoden helmikuussa juhlallisin menoin Umbrian johdolle.

Tilanteessa on myös vastakkain Berliini-Helsinki-akseli vastaan Italia, mikä koetaan selvästi negatiivisena asiana muutenkin vaikeassa eurooppalaisessa taloudellisessa tilanteessa. Tässä vastakkainasetteluun liittyvässä kirjoittelussa ja yleisissä mielipiteissä halutaan painottaa sitä, että uudessa ehdotuksessa Saksassa olevia tehtaita ei ajetakaan alas, vaikka alussa niin oli tarkoituskin. Lisäksi kirjoittelun ja mielipiteiden ilmapiiri on selvästikin viime aikoina korostanut osapuolten kansallisuutta, eikä niinkään enää viime keväistä uutisointia siitä, että kysymys on kahden kansainvälisen yrityksen yrityskaupasta, jolla turvataan työpaikat Umbrian maakunnassa. 

Näin ollen kun uudessa ehdotuksessa kaikki ”negatiiviset” toimenpiteet, joilla kauppa mahdollisesti aikaansaadaan, kohdistuvat yksinomaan Italian Ternissä olevaan tuotantoon, ei siis ole ihme että umbrialaiset ja myös Italian johto on noussut vastarintaan. Samoin täällä ollaan sitä mieltä, että Brysselin tulisi tarkistaa kantansa ja päätöksensä siitä saako Outokumpu todella määräävän aseman ruostumattoman teräksen valmistuksessa Euroopassa. Outokumpua ostajana on alusta asti pidetty hyvänä vaihtoehtona koska sillä on osaamista toimialalta.  Jos mahdollinen ostaja osatuotannalle olisi joku pääomasijoittaja niin lopputulosta ei pidetä lähestulkookaan samana.  Kuten kaikki tietävät pääomasijoittajien tavoite on ainoastaan laittaa ostettu kohde sellaiseen kuntoon, että he voivat myydä sen edelleen paremmalla voitolla.

Outokummun kannalta tilanne on tukala, koska jos osa tehtaasta menee myyntiin ja jos kauppahinta on huono, Outokumpu joutuu tekemään ehkä suuretkin alaskirjaukset ja alkuperäiset synergiaedut katoavat.

Tänään tiistaina 16.10. on Ternin tehtaalla 8 tunnin lakko, jota tietysti tukevat kaikki paikalliset ammattiliitot ja poliittiset johtajat. Samalla järjestetään marssi kohti Roomaa, jossa tapaavat Italian taloudellisesta kehittämisestä vastaava ministeri Corrado Passera ja Outokummun toimitusjohtaja Mika Seitovirta. 

Tämä kokous saattaa olla merkittävä tilanteen ratkaisun kannalta, koska EU antaa marraskuun 16. päivä omalta osaltaan päätöksensä asiasta. Tämän päiväisen kokouksen tuloksilla voidaan ehkä vielä vaikuttaa kokonaislopputulokseen.