Perustietoutta Italian Umbriasta


385400291.gif

1. Umbria pääpiirteittäin
2. Umbrian historia lyhyesti
3. Umbrialaiset
4. Tapahtumarikas Umbria!
5. TOP10-lista nähtävyyksistä
6. Perugian ja lähistön taidetta
7. Lista ravintoloista1. Umbria pääpiirteittäin

Umbria on noin 800 000 asukkaan alue jonka muodostaa kaksi maakuntaa, Perugia ja Terni. Umbrian hallinnollinen pääkaupunki on Perugia. Umbria on pohjois-Italiaa lukuunottamatta ainoa maakunta, jolla ei ole omaa merenrantaa. Umbria sijaitsee keski-Italiassa, ja Apenniinien vuoristojono kulkee läpi koko Umbrian. Umbriaa halkoo myos Tiber (Tevere) -joki, pituudeltaan yli 200 kilometriä. Umbrian maisema on erittäin monimuotoinen korkeine kukkuloineen ja vuorineen, laaksoineen, järvineen ja jokineen. Umbriassa on paljon tiheää havumetsää, laajoja peltoaukeita, valtavia oliivi- ja viinitarhoja, aurigonkukka- ja tupakkaviljelmiä. Umbrian maisemat ihastutttaa ja rauhoittaa mielen. Niin sanostusti ”pistää hiljaiseksi”. Umbriaa ei syyttä sanota "Italian vihreäksi sydämeksi", ja esimerkiksi Toscanassa vierailleet voivatkin todeta Umbrian olevan luonnoltaan vehreämpi kuin Toscana.

Oma erikoisuutensa on etruskien aikaiset pienet kylät, jotka on systemaattisesti rakennettu aina kukkulan laelle. Ja kyliä on paljon. Kylät ovat todella viehättävia pienine kujineen ja kauniisti kukitettuine parvekkeineen ja portaikkoineen, kahviloineen ja ravintoloineen.

Umbriasta tekee ainutlaatuisen myös vahva käsityöläisperinne ja voimissaan oleva käsityöläis-talous. Umbria on erikoistunut paitsi laadukkaiden elintarvikkeiden (leikkeleet, makkarat, juustot, viljatuotteet), oliiviöljyn ja viinin tuottamiseen myös mm. keramiikkaan, tekstiilituotantoon (kirjonta, pitsi, neuleet), takorautatuotteisiin, puu- ja lasituotteisiin. Tuotanto tyypillisesti on pienimuotoista, pienehköjen perheyritysten vetämää. Tällä on arvonsa: tuotteet on valmistettu Italiassa.

Umbriassa ei aika käy pitkäksi, varsinkin jos pitää hyvän ruoan, kulttuurin, historian ja taiteen lisäksi ulkoilusta ja urheilusta. Umbria tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia mm. vuoristopyöräilyyn, kilpapyörailyyn, ”sunnuntaipyöräilyyn” maaseudulla, patikointiin sekä kiipeilyyn vuoristossa, hevosratsastukseen, golfiin, koskenlaskuun ja uintiin. Umbriassa voit kokeilla vaikkapa riippuliitoa. Umbriassa on Club Alpino Italiano:n (CAI) osasto Folignon kaupungissa, josta saa hyvin lisätietoja mm. heidän nettisivuiltaan.

Umbrian lukuisista nähtävyyksistä olemme valinneet TOP 10 -listan (tämän osion luku 5), josta toivomme olevan apua etenkin niille Umbrian matkaajille jotka viettävät Umbriassa lyhyemmän loman.

2. Umbrian historia lyhyesti

Umbrian, kuten koko Italian historia on hyvin monivaiheinen lukuisine valtataisteluineen. Siksi historian läpikäyminen perusteellisesti ja lyhyesti on mahdoton tehtävä. On kuitenkin hyvä tietää perusasiat Umbrian historiasta, maakunnan ja sen kansan kehittymisestä, sillä vain siten voi ymmärtää eri paikkojen merkityksen ja kulttuurin ominaispiirteet.

Umbrian historia on hallitsijaperheiden ja lääninherrojen välisten taisteluiden verinen kenttä. Fransiskus Assisilainenkin oli sotilas ennen kuin hänestä tehtiin pyhimys. Umbriaa asuttivat jo 800-luvulla eKr. alkuperäiskansoja ja Indo-Eurooppalaisia heimoja, jotka olivat asettuneet keski-Italian hyville viljelymaastoille. Samoilla alueilla myöhemmin kasvoi maanviljelijöiden yhteisö, joka yhdessä kreikkalaisten siirtokuntien kanssa muodosti etruskien kansan. Vuonna 270 eKr. roomalaiset valloittavat koko Apenniinien alueen ja vuonna 220 eKr. roomalaiset rakensivat tien, Via Flaminian, yhdistämään Adrianmeren rannikon Roomaan. Voit vielä tänäkin päivänä ajaa tuota tietä pitkin, nro S3, joka menee läpi Umbrian.

Sekä etruskit että roomalaiset ovat jättäneet jälkensä Umbriaan. Voit joka puolella kaupungeissa ja kylissä nähdä nuo merkit, esim. kaupunkeja ympäröivinä muureina, portteina ja roomalaisten aikaisina amfiteattereina.

Rooman vallan kaatumisen, bysanttilaisen aikakauden ja 200-vuotta kestäneen lombardilaisten valtakauden jälkeen vallan otti Rooman paavit ranskalaisten avustuksella. Tuo 200-vuotinen ajanjakso oli merkittävä Umbrian kehittymisen kannalta. Tultaessa 1200-luvulle Umbrian kansa oli kasvanut ja juuri tuona aikana rakennettiin huomattava määrä julkisia rakennuksia ja kirkkoja. Paavinvalta kuitenkin ahneudessaan aiheutti Umbrian kehityksen laskun myöhemmissä vaiheissa. Umbrian käsityöläisyys ja teollisuus olivat huonoissa kantimissa 1800-luvun alussa, maakunnan tuli keskittyä vain maataloustuotteiden tuottamiseen.

Garibaldin myötä vuonna 1861 Umbria liittyi Italian kuningaskuntaan. Maanomistajille asetetut korkeat verot ja maareformi aiheuttivat feodaalisen järjestelmän uudelleen synnyn. Maanviljelijät siirtyivät köyhyyttä pakoon Apenniinien rinteiltä Italian teollistuviin kaupunkeihin. Umbriassa teollisuus kasvoi hyvin mm. Ternissä, johon perustettiin asetarviketehdas. Sivuston muissa osioissakin on todettu Umbrian suuri merkitys Italian pastan valmistajana sekä maailmankuulun Perugina-suklaan valmistajana.

Umbrialaiset vaalivat vanhoja perinteitään ja ovat ylpeitä omasta maakunnastaan, ja tänä päivänä voikin jo nähdä käsityötaitojen ja lähellä tuotettujen maataloustuotteiden runsaan tarjonnan ja kasvun. Ja tätä kasvua on siivittämässä Umbrian jatkuva kasvu arvostettuna turistikohteena.

3. Umbrialaiset

Olemme keskustelleet paljon paikallisten ystäviemme kanssa siitä, minkälainen on tyypillinen umbrialainen ihminen. Yleistäminen on aina vaarallista ja usein ihmisen luonne, tavat ja arvot muodostuvat yhteiskunnallisesta taustasta ja kunkin omasta elämänkokemuksesta. Halusimme kuitenkin tuoda esille hieman analyysia umbrialaisesta ”perusluonteesta”, varsinkin kun olemme huomanneet että suomalainen viihtyy hyvin Umbriassa ja tulee umbrialaisten kanssa hyvin toimeen.

Tuntuu siltä että Umbriassa suomalaisen on helppo olla. Mielestämme umbrialaisten ja suomalaisten välillä on myös joitain samankaltaisuuksia. Italiassa umbrialaisia pidetään hiljaisina, ehkä hieman juroinakin ja sulkeutuneina, joiden kanssa keskustelu ei ole samanlaista kuin esimerkiksi napolilaisten tai muiden italialaisten kanssa. Umbrialaiset, ehkä kuten me suomalaisetkin, mielellään pitävät etäisyyttä muihin ihmisiin, etenkin tuntemattomiin. Jotkut ystävistämme sanovat, että muiden maakuntien kansalaiset ovat heidän mielestään liian tuttavallisia ja tulevat helposti liikaa "iholle". Toiset sanovat että umbrialaisissa heijastuu maakunnan historia ja maaseutulaisuus, joka vaikuttaa siihen että he ovat hieman maalaismaisia, positiivisessa mielessä.

Kuten kaikissa Italian maakunnissa, myös Umbriassa paikkakuntalaiset ovat hyvin ylpeitä omasta maakunnastaan, sen perinteistä, ruuasta ja historiasta. Umbrialaiset ovat maineeltaan saitoja; he eivatkä tuhlaa rahaa turhuuksiin ja ostavat ruokaa säästeliäästi. Maaseudulla kun ollaan, valtaosa vihanneksista, kasviksista ja hedelmistä saadaan joko omasta tai sukulaisen tai ystävän kasvimaasta. Mutta suomalaisin silmin katsottuna umbrialaiset ovat iloista, avointa, ystävällistä ja kovin auttavaista kansaa. Olemme useasti yllättyneet siitä, että täällä Umbriassa asiat hoituvat suhteellisen nopeasti ja aikataulun mukaisesti. Tietysti kaikkiin italialaisiin kuuluu hieman joustavuutta ja ns. hitautta, mutta muuten umbrilaisten kanssa on helppo toimia yhteistyössä. Jopa virastoissa asiat hoituvat paremmin kuin oletimme.

4. Tapahtumarikas Umbria!

Umbriassa riittää tapahtumia joka päivälle ja jokaiseen makuun. Kuten tiedämme, italialaiset ovat hyvin sosiaalista kansaa ja he tapaavat ystäviään usein, useimmiten perheineen tai vähintään puolisoineen. Täällä tyypillisesti tavataan ystäviä eri tapahtumien yhteydessä tai ravintolassa. Yhdentoista aikaan illalla katukuvassa näkee jotain sellaista mitä meillä Suomessa ei näe siihen aikaan vuorokaudesta: pieniä lapsia sekä vanhuksia kadulla kävelemässä vanhempineen, lapsineen ja ystävineen.

Kun vierailet Umbriassa, kannattaa käydä kaupunkien info-pisteissä ja tutkia mitä on tarjolla. Netistä löytyy myös tietoa, mutta tapahtuman aika ja paikka kannattaa kutenkin varmistaa vielä esim. lehdestä tai tapahtuman esitteestä.

Sivuston vasemmasta reunassa on Tapahtumakalenteri, jota päivitämme jatkuvasti. Kannattaa seurata siellä olevia tapahtumia.

Musiikin maassa kun ollaan, konsertteja on todella runsaasti. Suurin musiikki-tapahtuma on Umbria Jazz heinäkuun alussa Perugiassa. Tuo on kansainvälisestikin tunnettu ja arvostettu festari, jonne saapuu esiintyjiä ja vieraita ympäri maailman. Suuri osa konserteista on maksullisia, mutta esimerkiksi joka päivä ja/tai ilta Perugian historiallisen keskustan Piazza IV Novembrella on ilmaiskonsertti. Kun Umbria Jazz loppuu, alkaa Trasimeno-järven ympäristössä Trasimeno Blues. Jälleen kansainvälisiä esiintyjiä ympäri maailman. Elokuu on täällä festa-aikaa, ja silloin tapahtumia on todella paljon, mm. hyviä ilmaiskonsertteja. Suosittelemme olemaan aktiivinen.

Jos tulet Umbriaan kesäkuun alussa, älä jätä menemättä Spellon kaupungissa pidettävään Infiorata -tapahtumaan. Se on 2-päiväinen tapahtuma lauantaista sunnuntaihin. Kyse on vuosittaisesta kilpailusta jossa joukkueet rakentavat kukkien terälehdistä taulun katukiveykseen. Työ on hyvin vaativa ja sen suunnittelu ja toteutus vaatii paljon työtunteja. Lauantai-päivän aikana kukkakuviot asetellaan kadulle, illalla on niiden arviointi ja niitä voi ihastella koko lauantai-illan sekä sunnuntain. Vinkkinä siis, että sinne kannattaa mennä aikaisintaan lauantaina myöhemmin iltapäivästä tai alku-illasta. Tämä on ainutlaatuinen tapahtuma jolla on pitkät perinteet.

5. TOP10-lista nähtävyyksistä

Tämän listan tarkoituksena on antaa lukijalle muutama "täsmätärppi" mielenkiintoisimmista nähtävyyksistä Umbrian maakunnassa. Nähtävyyksiä Umbriassa on valtavasti. Olemme koonneet tähän listaan meidän kokemamme mielenkiintoisimmat kohteet. Toivomme myös lukijoilta aktiivista palautetta ja ehdotuksia! Listan kohteet eivät ole asetettu tärkeysjärjestykseen.

1. Keskusaukea Piazza IV Novembre Perugian historiallisessa keskustassa ja sitä ympäröivät monumentit ja palatsit. Katso tarkemmin kohdasta "Kylät ja kaupungit / Perugia".

2. Maanalainen kaupunki San Lorenzon katedraalin alla Perugian historiallisessa keskustassa. Katso tarkemmin kohdasta "Kylät ja kaupungit / Perugia".

3. Raffaellon fresko San Severon kappelissa Perugian historiallisessa keskustassa. Katso tarkemmin tämän osion kohdasta 6 "Perugian ja lähistön taidetta".

4. Fransiskus Assisilaisen katedraali Assisin historiallisessa keskustassa. Katso tarkemmin kohdasta "Kylät ja kaupungit / Assisi".

5. Eremo delle Carceri, Fransiskuksen erakkomaja. Katso tarkemmin kohdasta "Kylät ja kaupungit / Assisi".

6. Monti Sibillini vuoristo ja sen Ragnolo niityt. Etenkin toukokuussa niityt ovat täydessä kukassaan! Katso tarkemmin kohdasta "Luonnon nähtävyyksiä ja liikunnallisia aktiviteetteja/ Monti Sibillini ja Monte Vettori".

7. Cascata delle Marmore -vesiputoukset. Katso tarkemmin kohdasta "Luonnon nähtävyyksiä ja liikunnallisia aktiviteetteja / Cascata delle Marmore".

8. Orvieton katedraali. Katso tarkemmin kohdasta "Kylät ja kaupungit / Orvieto".

9. Monte Falcon viinitie Strada del Sagrantino. Mahtava maisematie läpi upeiden viinitilojen. Katso tarkemmin linkistä: http://www.stradadelsagrantino.it/

10. Torgianon Viinimuseo. Katso tarkemmin kohdasta "Viini".

6. Perugian ja lähistön taidetta

Tässä osioissa olevat faktat olemme poimineet lähestulkoon kokonaan kirjasta "Perugia, the City of Art", jonka on kirjoittanut Francesco Dufour (2003, Effe Fabricio Fabbri Editore srl).

Kuuluisa Raffaello (1483-1520) oli taidemaalari Peruginon (Pietro Vannucci, 1450-1523) oppilas; nimikin kertoo että Perugino oli perugialainen. Perugino oli tunnetuin perugialainen taiteilija Italian mestaritaiteilijoiden joukossa. Muista tunnetuimmista perugialaisista taiteilijoista mainittakoon ennen Peruginoa vaikuttanut Bonfigli (Benedetto Bonfigli, 1420-1496).

SIVUSTOLLA_Perugian_taidetta_fresco.jpg

Fresco ulkoseinällä Via Oberdanilla

Raffaellon töistä tiedetään säilyneen Perugiassa vain yksi fresko, joka on nähtävillä San Severon kappelissa. Fresko on kaksi osainen ja sen alaosan on viimeistellyt Perugino, koska Raffaello komennettiin Roomaan Paavi Julius II:n toimesta. Liekö silloin Raffaellon työnä ollut Vatikaanin "Rafaellon huoneiden" koristaminen? Nehän ovat Rafaellon, tai oikeammin hänen apulaistensa maalaamia ja nimenomaan Paavi Julius II:n toimesta.

Harvojen tiedossa myös on että ns. "Rooman koulu" oli alunperin Perugiassa, parin sukupolven ajan, ennen kuin se siirrettiin Roomaan.

On hyvä tietää Perugian arkkitehtuuria ja taidetta katsellessaan, että Perugialla on kolme pyhimystä: San Lorenzo, San Costanzo ja San Ercolano.

Perugiasta löytyy runsaasti taidetta, se vain pitää osata kaivaa esille, mm. kirjallisuudesta jota on hyvin saatavilla. Seuraavissa kappaleissa muutama poimimani "helmi".

San Lorenzon katedraali sijaitsee Perugian pääaukiolla, Piazza IV Novembre:lla. Sen rakennustyöt alkoivat 10-luvulla mutta sitä on laajennettu ja muutettu useaan otteeseen. Katedraalin huomattavasti mielenkiintoisin kohde on siellä säilössä oleva sormus, jonka uskotaan olevan Neitsyt Marian vihkisormus. Sormusta säilytetään rasiassa, joka on itsessään italialaisen kultaseppätyön mestarinäyte. Rasian avaamiseksi tarvitaan 14 erillistä avainta. Avaimia säilytetään kutakin eri tahoilla; kirkon virastoissa sekä kaupungin virastoissa. Näin on haluttu yhdistää kaupungin uskonnolliset ja yhteiskunnalliset tahot toisiinsa. Rasia avataan yleisön nähtäväksi kaksi kertaa vuodessa; tammikuun viimeisenä sunnuntaina sekä 30.7.

Fontana Maggiore -suihkulähde San Lorenzon katedraalin vieressä sijaitsevalla Piazza IV Novembrella on rakennettu vuonna 1278 juhlistamaan sitä että kaupunkiin saatiin vesi. Tämä suihkulähde on varmistikin Perugian tunnetuin ja kuvatuin monumentti. Piazza IV Novembre oli 1400-luvun puoleenväliin saakka päällystetty Assisin valkoisista ja punaisista kivistä muodostetulla shakkilauta-kuviolla.

Palazzo Dei Priori, joka valmistui vuonna 1296, sijaitsee Piazza IV Novembren ja Corso Vannuccin kulmassa. Monumentaalisen palatsin Corso Vannuccin puoleisen oven päällä on Perugian kolmen pyhimyksen, San Lorenzon, San Ercolanon sekä San Lorenzon patsaat. Nuo ovat kopioita alkuperäisistä patsaista, löydät alkuperäiset talon sisältä Galleria Nazionale dell'Umbriasta.

Galleria Nazionale dell'Umbria sijaitsee useassa kerroksessa Palazzo dei Priori -rakennuksessa. Galleriassa on laaja kokoelma umbrialaista taidetta, mm. hyvin paljon kirkoista siirrettyjä arvokkaita taidemaalauksia. Mielestäni ehdottomat "helmet" on lukuisat Peruginon ja Bonfiglin työt. Palatsin uudessa kappelissa on Bonfiglin freskot, jotka hän teki vain muutama vuosi sen jälkeen kun hän oli koristelemassa Vatikaanin palatseja Paavi Nikolaus V:n toimesta. Tuossa kappelissa on myös Peruginon alkuperäinen teos Pietà, sen alapuolella oleva alttarimaalaus on kopio Peruginon työstä, alkuperäinen on siirretty Roomaan.

Nobile Collegio del Cambio, vanha kauppakamari, tai oikeammin sanottuna sen muodostavat 3 huonetta, sijaitsee Palazzo dei Priori-rakennuksessa, omalla sisäänkäynnillä Corso Vannuccilta. Yksi huoneista on koristeltu kokonaan Peruginon freskoilla. Lisäksi siellä on myös Peruginon omakuva. Huoneissa on myös siihen aikaan harvinainen puupanelointi, joka teetettiin aikansa parhailla taiteilijoilla.

San Ercolanon kirkko rakennettiin vuonna 1296 paikalle, josta San Ercolanon ruumis löydettiin v. 547 kun hänet oli tapettu goottien toimesta. Kirkko on sijainnistaan johtuen rakennettu korkeaksi, tornimaiseksi kirkoksi. Kirkko oli aikanaan korkeampi kuin tänä päivä; ylin kerros on jouduttu purkamaan koska se oli Rocca Paolina -linnoituksen ampumalinjan tiellä. Kirkko on erittäin kaunis ja koristeellinen sisältä ja sen pääalttari on roomalainen sarkofagi 3:nnelta vuosisadalta eKr., joka löydettiin kaupungin ulkopuolella olevasta kirkosta.

Kävellessäsi Via Oberdania pitkin Piazza Matteottilta alaspäin San Ercolanon kirkolle päin, vasemmalla seinällä ylhäällä on syvennys jossa on fresko-maalaus. Sen on maalannut Peruginon seuraaja ja on kohdassa jossa vuoteen 1923 sijaitsi Misericordian sairaala.

SIVUSTOLLA_Perugian_taidetta_savulasimaalaus.jpg

San Domenican kirkon savulasi-maalaus

San Domenicon kirkko on Umbrian suurin, sen keskikäytävä on 92 metriä pitkä. Sen alttaripäätyä koristaa 23 metriä korkea savulasimaalaus, joka yhdessä Milanon tuomiokirkon savulasimaalauksen kanssa on Italian suurin. Kirkon kellotorni on aikoinaan ollut viidesosan korkeampi, mutta sitä jouduttiin aikanaan madaltamaan koska se oli Rocca Paulina -linnoituksen ampumalinjalla. Kirkon rakennustyöt alkoivat vuonna 1304 ja kirkko on rakennettu kohtaan jossa se katsoo Assisin ja Fransiskus Assisilaisen kirkon suuntaan.

San Pietron kirkko koetaan Perugian asukkaiden pääkirkoksi. Kirkko vihittiin käyttöön marraskuussa vuonna 969. Vielä tänäkin päivänä uskotaan että Perugian ensimmäinen kirkko on sijainnut juuri tällä paikalla. Kirkko on oikeastaan taidemaalausten museo, sillä siellä säilytetään huomattava määrä taidetta. Kirkon sisustus on todella koristeellinen. Kirkossa on mm. Peruginon Pietà -teos.

San Francesco al Praton kirkko ja sen vieressä oleva Oratorio San Bernardino rakennettiin 1200-luvulla fransiskaanien toimesta. Kirkon peruskivi laskettiin vuonna 1251. Tämä kokonaisuus on merkinnyt Perugialle vastaavaa kuin Pantheon Roomalle. Kirkosta on siirretty suuri määrä taidetta, mm. Peruginon ja Raffaellon töitä Umbrian kansallisgalleriaan sekä Roomaan. Oratorio San Berbardino on avoinna pääsääntöisesti iltapäivisin. Siellä on mm. alkuperäinen Bonfiglin teos.

Peruginon fresco Cerqueton kylässä, joka sijaitsee Perugian ja Marscianon kaupunkien välisellä tiellä, nro SS317. Pienestä koostaan huolimatta Cerqueto on varsinainen taide-museo: sen kirkossa, Chiesa di Santa Maria Assunta, on Peruginon (Pietro Vannucci) fresco, joka on ensimmäinen Peruginon signeeraama ja päiväämä teos, vuodelta 1478. Lisäksi Cerquetossa tien varrella olevassa "kioskissa", edicola, on fresco jonka aiemmin erheellisesti uskottiin olevan Tiberio d'Assisin maalaama, mutta jonka nyt tiedetään olevan Peruginon oppilaan maalaama. On esitetty, että tuo fresco olisi itsensä nuoren Raffaellon maalaama. Asiasta on käyty paljon keskustelua ja jopa julkaistu kirjakin vuonna 2003.

7. Lista ravintoloista

Tähän olemme koonneet listan ravintoloista joissa itse olemme käyneet ja joita voi suositella matkailijoille. Useat näistä ravintoloista ovat tulleet meille tutuksi paikallisten umbrialaisten ystäviemme kautta ja ovatkin paikallisten suosimia. Huomaa, että ravintoloilla on ”giorno di chiusura” eli yksi päivä viikossa jolloin ravintola on kiinni. Tarkista siis vaikkapa netistä tai soittamalla että ravintola on auki ennen kuin menet. Huomaa myös että kaikki ravintolat eivät tarjoa pizzaa.

Meunier - Restaurant, Champagne & Pizza - Via Aldo Capatini snc, Corciano, Perugia. Ravintola sijaitsee samalla alueella kun Quasarin ostoskeskus. Varaukset etukäteen +39 075 517 9460.

Tämä uusi ravintola tarjoaa hieman erilaista ruokaa erittain hyvällä maulla. Ravintolan viini- ja shampanjalista on erinomainen ja ruokana tarjotaan erilaisia alkuruokia ja ruokaisia pizzoja. Tällä hetkellä löydät parhaat tiedot tästä ravintolasta Facebookista ravintolan nimellä. Varaukset täytyy tehdä etukäteen koska ravintola ei ole kovin suuri ja se on aukisin ainoastaan iltaisin.


Trilogy – Ristorante, Pizzeria
- Strada Stazione di Ramazzano, 4, 06134 Perugia. +39 075 5918279

Trilogy sijaitsee n. 20 minuutin matkan päässä Perugiasta E 45 moottoritietä ja kääntyy Boscon liittymästä Fosso del Diavoloon päin. Trilogy on mielyttävä ravintola, jonka menulta löytyy antipastaa, primiä etc. ja tietysti pizzaa. Kesällä on myös mahdollista syödä ulkona.

Ristorante il Rientro - Via Santo Stefano, 28, 06033 Cannara, Perugia, + 39 0742 720218.

Il Rientron ravintola sijaitsee pienessä ja idyllisessä Collemancion kylässä, jonne pääsee helposti esim. Cannarasta. Tie kylään on mutkainen, ja varsinkin illalla palatessa takaisin alhaalla näkyy kauniina valaistu Umbrian laakso. Ravintolan yhteydessä on myös pieni bed&breakfast mikäli haluaa siellä yöpyä. Il Rientro on, kuten usein Umbriassa, yhden perheen pitämä ravintola. Menu on erittäin tyypillinen umbrialainen menu, josta löytyy myös erilaisia liharuokia mukaanlukien eri lintuja, ja myös pizzaa. Ravintolalla on myös oma nimikkoviini, Il Rientro. Myös Il Rientrossa voi kesällä syödä ulkona ja ihailla kaukana horisontissa näkyvää Perugia.

Ristorante La Stalla, Via Santuario delle Carceri, Assisi, + 39 075 812317.

La Stalla sijaitsee Assisista Monte Subasiolle mentävän tien varrella ja sen oikealla puolella. Erittäin idyllinen ravintola, joka ei sisustuksellaan pröystäile mutta jonka bruschettat ovat kuuluisia joka puolella Italiaa. Menulta löytyy kuitenkin hyvin tyypillisiä umbrialaisia ruokalajeja. Kannattaa kokeille hiilloksella valmistettuja perunoita.

Ristorante Siro, Via Giordano Bruno 16, 06089 Torgiano, +39 075 982010.

Ristorante Siro sijaitsee Torgianon kylässä. Miellyttävä, ehkä hieman hotellimainen ravintola, joka kuitenkin tarjoaa erinomaista umbrialaista ruokaa ja jolla on hyvä viinivalikoima.

Taverna dell’Orso , Strada s.Egidio-Civitella 7, +39 075 602769, +39 349 0770820

Ravintola sijaitsee hieman S. Egidion keskusta eteenpäin kaunista maalaistietä noin yhden kilometrin päässä. Perjantaina Tavernassa on aina kalapäivä ja jälkiruuaksi kannattaa ottaa Leon tiramisù, buonissimo. Kesällä voi syödä ulkona miellyttävässä ympäristössä ja ihailla vaikkapa kaukana siintävää Monte Subasiota. Tavernalla on omat verkkosivut (tavernadellorso) ja myös facebook.

Ristorante Villa Cherubino, Via Patrono di Italia, 39, 06081 Assisi, +39 075 804 0805.

Villa Cherubino sijaitsee Santa Maria degli Angelissa matkan varrella Assisiin. Ravintola on kuulemma myös ensimmäinen pizzeria Santa Maria degli Angelissa. Hyvä pizzavalikoima sekä buffet-tyyppinen lounasvaihtoehto.

Pizzeria Ristorante il Duomo, Via Porta Perlici 11, 06081 Assisi, + 39 075816326.

Il Duomo sijaitsee Assisin yläosassa ja kävellessäsi sen läheisyydessä pystyy havaitsemaan hyvin kuinka paljon Assisin kaupunkia on uusittu nykyiseen kuntoonsa v. 1997 maanjäristyksen jälkeen. Pizzerian pizzavalikoima on hyvä ja sopii kaikkien kukkarolle.

Camping Village Assisi, Via San Giovanni in Campiglione, 110, 06081 Assisi, +39 075 813710.

Ravintola sijaitsee Bastia Umbran ja Assisin puolessavälissä, tilava ravintola jonka menu on hyvin tyypillinen umbrialainen. Ravintola on myös paikallisten suosima ravintola ja siellä on mahdollisuus syödä ulkona kesällä.

Hotel Campiglione, Via Campiglione, 11, 06083 Bastia Umbra, +39 075 801 0767.

Vaikka kyseessä on hotellin ravintola menu on erittäin umbrialainen vaikkakin hieman raskas. Menun hinta-laatu-suhde on kohtuullinen.

Ristorante La Madonnina, Via Bastiola, 54, 06083 Bastia Umbra, Perugia, +39 075 801 2257.

Pienehkö ravintola Bastia Umbrassa, sijaitsee paikalla josta ajaa helposti ohi. Käydessämme siellä heillä ei ollut kirjoitettua ruokalistaa vaan ”emäntä” kertoi italiaksi mitä sinä iltana oli tarjolla. Mutta ruoka oli hyvää.

Vaikka ei harrastaisikaan golfia Perugian Golf Clubilla on kohtuuhintainen ravintola, jossa paikalliset käyvät myös päivisin lounaalla tai illallisella. Golf Clubin lounas on yleensä buffet-tyyppinen mutta menulla on myös kaikkea pastasta liharuokiin.

- Località Santa Sabina - 06132 PERUGIA (PG), ristorante del Golf: + 39 075 5178581

Ristotante Monna Lisa, Castiglione del Lago, Lago Trasimeno, Via del Forte, 2, +39 075 951071.

Sijaitsee Castiglione del Lagon keskuspiazzan reunalla, hyvä kalaravintola ja menulla on muitakin vaihtoehtoja umbrialaiseen tapaan.

Ristorante (Agriturismo) La Locanda dei Golosi, Via Eugubina, 225 - 06134, Perugia, +39 075 5918606.

Sijaitsee hieman samalla suunnalla kuin ristorante Trilogy mutta jatketaan Boscon liittymän jälkeen suoraan eteenpäin. Viihtyisä ravintola, jossa voi illallistaa myösi ulkona, miellyttävä ilmapiiri ja hyvät jälkiruuat.

Antognolla Golf Clubin yhteydessä oleva Ristorante Il Caldaro, (+39 075 5842231, +39 327 7347710) tarjoaa perinteisen umbrialaisen menun lisäksi myös ranskalaisia ja välimeren tyypillisiä ruokia. Ravintola sijaitsee kauniissa paikassa vuoristomaiseman ympäröimänä ja ruoka on ollut oikein hyvää. Pizzaa on tarjolla viikonloppuisin.

Caffé di Perugia, Via Mazzini, 10 Perugia, +39 75 5731863. Perugian turistiravintoloista ehkä mielyttävin ympäristöltään on Caffè di Perugia, joka sijaitsee Corso Cavourin poikkikadulla lähellä kuuluisaa suihkulähdettä. Ravintolassa voi joko nauttia kahviannoksen hyvien leivonnaisten kanssa tai syödä lounaan tai illallisen. Kesällä ravintolalla on myös terassi Via Mazzinilla, jos haluaa samalla seurata kaupungin vilinää.

Pizzeria La Grotta del Gallo, Via Vittorio Emanuele, 7 San Valentino della Collina, Marsciano, (+ 39 075 879 5021 ). Paikallinen pizzeria, joka on perustettu täysin peruskorjattuun vanhaan huvilaan. Ravintolassa on iso terassi kesällä, josta on näkymä puistoon ja alueen oliivi- ja viiniviljelmille. Tunnelma pizzeriassa on mukava ja rauhallinen ja henkilökunta ystävällistä. Pizzerian menussa on paljon paikallisia antipastoja, jotka sisältävät leikkeleitä ja juustoja sekä muita antipastoja. Primiksi voit tilata umbrialaista pastaa ja secondoksi erinomaisia liharuokia ja jälkiruoaksi vaikkapa erilaisia leivonnaisia.
Antipastojen hinnat 5-10 euroa, primit 8-10 euroa ja liharuoat 10-15 euroa. Juomaksi paikallista puna- tai valkoviiniä n. 8-12 euroa pullo.

Ristorante “Al Battibecco” (+39 075 5170328) on tyypillinen umbrialainen ravintola, joka sijaitsee lähellä Perugia-Bettolle – moottoritietä, joka vie esimerkiksi Lago Trasimenolle. Ravintola sijaitsee aivan Corcianon – liittymän kohdalla, heti liikenneympyrästä Maggioneen päin vasemmalla. Yllättävää on se, että tieltä katsottuna ravintola näyttää oikeastaan vaatimattomalta mutta kun menee ravintolan tiloihin yllättyy positiivisesti. Ravintolassa on oma pizzeria, iso ravintolasali ja baari sekä mahdollisuus syödä kesällä myös ulkona. Ravintolassa järjestetään usein erilaisia tilaisuuksia ja se sopii myös hyvin isommallekin turistiryhmälle. Pizzat ovat erinomaisia ja yleensä ruokalajit ovat hyvää umbrialaista ruokaa – antipastat, primit ja secondot. Kannattaa maistaa esim. ravintola risottoja ja pastoja, jotka maistuvat erinomaisilta.

Tarkemmat tiedot osoitteesta : www.albattibeccoristorante.com

Tässä lisäksi muutamia ravintoloita, jotka ovat Tripadvisorissa arvioitu Perugian parhaiksi ravintoloiksi. Ravintoloiden ruokalistalla on paljon erilaisia vaihtoehtoja pizzasta ja ”torta al testosta” aina täydellisiin illallisiin.

  • La Bottega di Perugia (www.labottegadiperugia.it/), osoite : Piazza Francesco Morlacchi, Perugia, puhelinnumero: +39 075 573 2965, Hinnat: 5-10€.
  • La Taverna (http://www.ristorantelataverna.com/), osoite: Via Streghe, 8, Perugia, puhelinnumero: +39 075 572 4128, Hinnat: 50€/illallinen
  • Il Borgomela (http://www.borgomela.com/www.borgomela.com/Borgome...), osoite:Strada Tiberina Nord, 224/c5, puhelinnumero: +39 075 604 245,
  • Pizzeria da Andrea, osoite:Viale S. Sisto, 41, San Sisto, Perugia, puhelinnumero: +39 335 142 7430, Hinnat: 3-7€.
  • Osteria a Priori (http://www.osteriaapriori.it/), osoite:Via Giotto,Assisi, Perugia, puhelinnumero: +39 075 812149, Hinnat: 33€.
  • Ecce Bombo, osoite:ia Innamorati 6/b, Elce, Perugia, puhelinnumero: +39 075 44385, Hinnat: 5-14€
  • Vineria La Fraschetta, osoite:Via Antonio Gramsci, 37, Perugia, puhelinnumero: +39 075 592 8448, Hinnat: 13-22€.
  • Agriturismo il Melograno (http://www.agriturismoilmelograno.com/), osoite:Strada Colle Palazzone, 4, Pianello, Perugia, puhelinnumero: +39 075 602752, Hinnat: 23-40€.
  • Cukuc, osoite:Via Ariodante Barteri, 2/c, puhelinnumero: +39 075 500 243, Hinnat: 5-10€.