Umbriaa kiertämässä hyvän asian puolesta (27.3.2017)

Viime viikonloppuna Umbrian maanteillä liikkui satoja moottoripyöriä tutustumassa pieniin kyliin ja paikallisiin nähtävyyksiin, viiniin ja alueen muihin herkkuihin. Oli nimittäin L’Umbria si rimette in moto-tapahtuma (25.-26.3.), jossa motoristit ympäri Italian saapuivat Umbriaan tukeakseen Umbrian turismia.  Tapahtumassa oli mukana myös lehdistö, ja kussakin kaupungissa motoristisaattuetta oli vastaanottamassa kunnan pormestari.

Osallistuimme Sirpan kanssa viikonloppuun Jarno Saarinen Motoclubin kutsusta, jonka jäseniä olemme. Kokoontumispaikkana oli S.Maria degli Angelissa sijaitsevan Teatro Lyrikon iso piha-alue ja kahvila. Yhteistyössä meidän oman motoclubimme kanssa toimi 3 muuta Assisin kunnan motoclubia, jotka toimivat reittien suunnittelijoina ja liikenteen valvojina paikallisen poliisin kanssa, kun satoja metrejä pitkät moottoripyöräjonot kiemurtelivat ennalta suunniteltuja reittejä pitkin Umbrian kaunista maaseutua ja kaupunkeja.

Meidän kerhojen lisäksi vastaavia ryhmiä oli muodostunut ympäri Umbriaa etelän Ternistä pohjoisen Trasimeno-järvelle, eli liikkeellä oli todella suuri määrä motoristeja näiden kahden päivän aikana.  Reittejä oli yli 30, eli ryhmillä oli valittavanaan useita vaihtoehtoja joko vuoristoon tai pitkin maaseudun mutkikkaita pikkuteitä. Mukana oli motoristeja ympäri Italian, joka osoittaa kiinnostusta ja panostamista hyvän asian puolesta. Tapahtuma kuvaa myös hyvin kuinka suosittua moottoripyöräily Italiassa on, ja on varmaan yksi syy italialaisten menestykseen motogp-sarjassa.

Osallistujat saivat itse valita oman reittinsä ja me Sirpan kanssa valitsimme lauantai aamupäiväksi käynnin Bettonan kukkulakaupungissa ja iltapäivällä menimme muiden kanssa Cannaraan ja Piandarcaan, sekä kävimme eräällä viinitilalla maistelemassa paikallisia viinejä. Heti kun aamulla saavuimme kokoontumispaikalle Sirpa joutui paikallisen TGR-televisiokanavan haastattelemaksi, koska olimme ainoa ulkomaalainen pari ainakin meidän ryhmässä. Haastattelu oli kuulemma näkynyt illalla uutisissa.

Cannaran tunnemme hyvin mm. Cannaran kuuluisista jokavuotisista sipulifestoista, mutta ensin ihmettelimme mikä tämä Piandarca on? Aina oppii jotain uutta matkatessaan, koska Montefalcoon johtavan tien varressa on pieni, jokaiselle avoin rakennus, jossa on maalaus Francesco Assisilaisesta ja alttari. Paikallinen kirkon edustaja kertoi meille, että n. 500 metriä tästä paikasta on se paikka jossa Francesco keskusteli lintujen kanssa, ja näin ollen tämä on eräänlainen pyhiinvaelluspaikka.

Sunnuntaina meidän ryhmällä oli ainoastaan yksi reitti ja se aloitettiin ”kunnia-ajolla” Assisin historiallisen keskustan läpi. Sieltä jatkoimme moottoritielle Umbertiden suuntaan, kunnes poikkesimme Pierantonion liittymästä kohti Mantignanaa pitkin vuorten välissä kiemurtelevaa tietä. Käännyimme Mantignanassa kohti Castel Rigonea, joka sijaitsee erittäin ylhäällä, tie on monin paikoin mutkikas ja vaativa. Castel Rigonesta laskeuduimme alas kohti Passignano sul Trasimenon viehättävää järvikylää, jossa ryhmämme sitten vihdoin sai hieman levätä. Minulle ainakin lasku alas kiemurtelavaa tietä suhteellisin kovalla vauhdilla tuntui raskaalta. Isossa ryhmässä ajamisessa on se haaste, että ei voi jättää pitkiä välejä, ettei letka hajoa. Vauhdin määrää letkan vetäjä. Voihan sitä tietysti ajaa omaa tahtia, mutta sitten ainakin täällä Umbriassa eksyy koko porukasta.

Oli hienoa osallistua tapahtumaan ja taas todeta miten sosiaalista kansaa italialaiset ovat.  He järjestävät mielellään erilaisia tapahtumia tavatakseen ystäviään ja kutsuakseen ystävien ystävätkin mukaan.

P.S. Mikäli joku lukijoista on kiinnostunut matkailemaan Umbriassa moottoripyörällä (omalla tai vuokratulla) niin järjestämme mielellämme majoituksen ja opastamme erilaisilla ajoreiteillä olemalla oppaana.  Huom: elokuun 10.-15. päivä pidetään jo 37. kerran kansainvälinen ”Giro dell’Umbria” Motoraduno, jonka järjestää Jarno Saarinen Motoclub. Kerho täyttää 40 vuotta tänä vuonna. 

Moottoripyöräretki Italiassa     Moottoripyöräretki Keski-Italiassa

Moottoripyöräretki Italiassa - retki viinitilalle     Moottoripyöräretki Italian Umbriassa