Umbrian historiaa

Umbrian, kuten koko Italian historia on hyvin monivaiheinen lukuisine valtataisteluineen. Siksi historian läpikäyminen perusteellisesti ja lyhyesti on mahdoton tehtävä. On kuitenkin hyvä tietää perusasiat Umbrian historiasta, maakunnan ja sen kansan kehittymisestä, sillä vain siten voi ymmärtää eri paikkojen merkityksen ja kulttuurin ominaispiirteet.

Umbrian historia on hallitsijaperheiden ja lääninherrojen välisten taisteluiden verinen kenttä. Fransiskus Assisilainenkin oli sotilas ennen kuin hänestä tehtiin pyhimys. Umbriaa asuttivat jo 800-luvulla eKr. alkuperäiskansoja ja Indo-Eurooppalaisia heimoja, jotka olivat asettuneet keski-Italian hyville viljelymaastoille.

Samoilla alueilla myöhemmin kasvoi maanviljelijöiden yhteisö, joka yhdessä kreikkalaisten siirtokuntien kanssa muodosti etruskien kansan. Vuonna 270 eKr. roomalaiset valloittavat koko Apenniinien alueen ja vuonna 220 eKr. roomalaiset rakensivat tien, Via Flaminian, yhdistämään Adrianmeren rannikon Roomaan. Voit vielä tänäkin päivänä ajaa tuota tietä pitkin, nro S3, joka menee läpi Umbrian.

Sekä etruskit että roomalaiset ovat jättäneet jälkensä Umbriaan. Voit joka puolella kaupungeissa ja kylissä nähdä nuo merkit, esim. kaupunkeja ympäröivinä muureina, portteina ja roomalaisten aikaisina amfiteattereina.

Rooman vallan kaatumisen, bysanttilaisen aikakauden ja 200-vuotta kestäneen lombardilaisten valtakauden jälkeen vallan otti Rooman paavit ranskalaisten avustuksella. Tuo 200-vuotinen ajanjakso oli merkittävä Umbrian kehittymisen kannalta. Tultaessa 1200-luvulle Umbrian kansa oli kasvanut ja juuri tuona aikana rakennettiin huomattava määrä julkisia rakennuksia ja kirkkoja.

Paavinvalta kuitenkin ahneudessaan aiheutti Umbrian kehityksen laskun myöhemmissä vaiheissa. Umbrian käsityöläisyys ja teollisuus olivat huonoissa kantimissa 1800-luvun alussa, maakunnan tuli keskittyä vain maataloustuotteiden tuottamiseen.

Garibaldin myötä vuonna 1861 Umbria liittyi Italian kuningaskuntaan. Maanomistajille asetetut korkeat verot ja maareformi aiheuttivat feodaalisen järjestelmän uudelleen synnyn. Maanviljelijät siirtyivät köyhyyttä pakoon Apenniinien rinteiltä Italian teollistuviin kaupunkeihin.

Umbriassa teollisuus kasvoi hyvin mm. Ternissä, johon perustettiin asetarviketehdas. Sivuston muissa osioissakin on todettu Umbrian suuri merkitys Italian pastan valmistajana sekä maailmankuulun Perugina-suklaan valmistajana.

Umbrialaiset vaalivat vanhoja perinteitään ja ovat ylpeitä omasta maakunnastaan, ja tänä päivänä voikin jo nähdä käsityötaitojen ja lähellä tuotettujen maataloustuotteiden runsaan tarjonnan ja kasvun. Ja tätä kasvua on siivittämässä Umbrian jatkuva kasvu arvostettuna turistikohteena.