Ruoka ja viini

Umbrialainen keittiö noudattelee kalenterivuotta ja hyödyntää eri vuodenaikojen antimia. Ruoka perustuu hyvin pitkälle yksinkertaisuuteen ja erittain laadukkaisiin, paikallisesti tuotettuihin raaka-aineisiin. Umbriassa tuotetaan mm. viiniä, laadukasta extra-vergine oliiviöljyä, tryffelisieni-tuotteita, juustoja, salameja ja kinkkuja, ja viljellään runsas valikoima erilaisia palkokasveja.

Keski-Italian satoja vuosia vanha perinneruoka ”Porchetta” on Umbriassakin hyvin suosittua. Se on mausteilla täytetty kokonainen possu, joka kypsytetään hissukseen uunissa. Umbriassa syödään runsaasti porsaan lihaa, mutta myös villisikaa, kanaa, lammasta, jänistä, hanhea ja kania.

Kalaruoista hyvin umbrialaista on Baccala, joka on suolaan säilötty tai ilmakuivatettu turska (kapakala). Baccalasta valmistetaan monia erilaisia erittäin hyviä aterioita.

Umbrialaisista leivistä mainittakoon Torta al Testo, joka on Umbrian oma ”focaccia”. Toinen herkullinen leipä on Torta di Pasqua al Formaggio, joka on tehty juuston paloja sisältävästä taikinasta. Sitä nautitaan tyypillisesti sianniskasta tehdyn leikkeleen, Capocollo, kanssa.

Tyypillinen umbrialainen jälkiruoka on manteleilla ja/tai rusinoilla maustetut Tozzetti-keksit, jotka muistuttavat paljon Toscanan Cantuccini-keksejä. Tozzetti-keksejä paikalliset syövät jopa aamupalaksi. Ravintolassa ne tarjotaan yleensä makeahkon jälkiruokaviinin Sagrantino Passito, kanssa.

Paikallisen ruoan kanssa sopii parhaiten paikallinen viini. Umbrialaiset viinit ovat suhteellisen tuhteja ja täyteläisiä, aromikkaita. Valkoisista rypäleistä tunnetuin ja tärkein on Grechetto. Punaisista rypälelajikkeista tärkein on Sagrantino, jota viljellään Montefalcossa, josta se on alunperin lähtöisin. Valkoisia rypälelajikkeita ovat Grechetton lisäksi mm. Malvasia Bianca, Trebbiano Spoletino, Verdello, Caniaolo Bianco. Punaisia ovat Sagrantino-rypäleen lisäksi mm. Sangiovese, Ciliegiolo, Canaiolo Nero, Montepulciano, Barbera ja erityisesti Trasimeno-järven alueen yli sata vuotta vanha Gamay- rypälelajike.

Umbrian tärkeimmät viinialueet ovat Torgiano, Montefalco, Orvieto sekä Trasimeno-järven alue. Suosittelemme maistamaan ainakin Umbrian alkuperäislajikkeisiin perustuvia viinejä: punaisista Montefalco Sagrantino ja Montefalco Rosso (blendi) sekä valkoisista Grechetto ja Trebbiano Spoletino.

 

 

 

 

 

 

 

Retki viinitilalle Italiassa - wine tasting

 

 

 

 

 

 

 

Nähtävyydet Italiassa - tryffelisienet