Kylät ja kaupungit

1. Erityispiirteitä
2. Assisi
3. Perugia
4. Gubbio
5. Montefalco ja Bevagna
6. Orvieto
7. Norcia
8. Spello
9. Trasimeno-järven lähistön kylät
10. Citta di Castello
11. Deruta
12. Panicale
13. Monte Castello di Vibio
14. Spoleto
15. Trevi
16. Ficulle

1. Erityispiirteitä

Umbrian erikoisuus on, että alueen kylistä ja kaupungeista useat ovat alunperin etruskien perustamia. Noiden perustusten päälle on rakennettu tänä päivänä nähtävissä olevat kaupungit, jotka on rakennettu vuosien 900 ja 1200 jKr. välisenä aikana. Tämä tekee kylistä todella vaikuttavia, historia on läsnä jatkuvasti missä kuljetkin. Kylien keskusta noudattelee pitkälti samaa peruskaavaa: kylissä on keskusaukio (piazza) ja sen yhdellä reunustalla tuomiokirkko ja toisella reunustalla kunnantalo. Saatat huomata yöpyväsi vuokrahuoneistossa, jonka yksi seinistä on säilynyt vuodelta 900 jKr. Historiaa kunnioitetaan. Vanhat rakennukset pyritään kaikin tavoin säilyttämään ja pitämään yllä ja mikä parasta, ne halutaan tuoda esille kaikkien nähtäville. Usein näkee, että paikallisen tie- tai tietoliikennelaitoksen kaivamassa montussa istuu ryhmä arkeologeja pullasutineen! Usealla meistä saattaa olla sellainen käsitys että italialaiset kaupungit ovat likaisia ja roskaisia. Näin ei ole asian laita Umbrian etruski-kaupungeissa ja –kylissä. Ne ovat todella hyvin hoidettuja ja siistejä, kadut ja talojen kivijalat pestään usein.

Huomionarvoista on, että "I borgi più belli d'Italia" (Italian kauneimmat kylät) club on sisällyttänyt 22 Umbrian kylää listalleen; tuo on eniten Italian kaikista maakunnista. Kylät on listattu esitteeseen "I borghi più belli d'Italia - The charme of hidden Italy". Olemme sivustomme eri kohdissa maininneet mikäli esittelemämme kylä kuuluu listalle.

Kylät on rakennettu vuoren rinteelle tai kukkulan laelle. Tämä kannattaa huomioida mm. kävelykenkiä valittaessa. Kylien tiet ovat kivipäällysteisiä, joten korkeakorkoisilla tai ohutpohjaisilla kengillä kulku muodostuu vaikeaksi. Huomioitavaa myös on, että koska kylät ovat kukkulalla, kadut viettävät aina ylöspäin tai alaspäin, riippuen siitä kumpaan suuntaan olet menossa. Ja rappusia on paljon. Tämä tekee kaupunkiretkestasi ihan mukavan kuntoilun. Useissa kaupungeissa on rakennettu liukuportaita ja hissejä kulkua helpottamaan. Perugiassa on jopa Minimetro. Tämä on kiskoilla kulkeva kabiini, jonka avulla pääsee mukavasti kaupunkia katsellen liikkumaan alhaalta ylös ja päinvastoin.

Jokaisessa kaupungissa ja kylässä on useita kirkkoja jotka tarjoavat runsaasti ihasteltavaa arkkitehtuurista ja taiteesta kiinnostuneille. Saattaa ehkä kuulostaa hieman omituiselta, mutta hautausmaat ovat myös yksi tutustumisen arvoinen kohde, vierailu ainakin yhdessä niistä. Oli kylä kuinka pieni tahansa, löydät sieltä kirkon lisäksi vähintään baarin (bar-tabacchi) sekä pienen elintarvikekaupan (alimentari).

Kaupungeissa ja kylissä on hyvin esillä ja kaupan paikallista laadukasta käsityötä, mm. keramiikka sekä puu- ja tekstiilitöita, joista Umbria on hyvin tunnettu.

Kaupunkiesittelyssämme kerromme vain joistakin kylistä ja kaupungeista. Huomaa, että tämä ei suinkaan ole kattava lista kaupungeista ja kylistä joissa Umbriassa ollessaan kannattaa vierailla. Nämä ovat paikkoja joihin itse olemme viehättyneet. Sivuston tarkoitus on herättää mielenkiinto Umbrian kaupunkeihin.

2. Assisi

Suosittelemme että hankit tietoa Assisin historiasta ja Franciscus Assisilaisesta ennen matkaasi, jotta saat parhaan irti vierailustasi sinne. Ja Assisista kun puhutaan tulee muistaa mainita, että vuonna 1997 kaupunki koki pahan maanjäristyksen, jonka vaurioita korjataan vielä tänäkin päivänä. Maanjäristyksen jälkeisten apurahojen turvin kaupungista on rakennettu oikein hieno. Esimerkiksi Rocca Maggiore -linnoituksen hieno iltavalaistus on lahjoitus Japanilta.

Kuva_5_b_-_assisi_artikkelin_kohta_8.2.jpg

Assisin kaupunkia lähestyttäessä, Franciscus Assisilaisen luostari näkyy vasemmalla.

Assisi on oma kuntansa osana Perugian maakuntaa. Se on yksi maailman suosituimmista pyhiinvaelluskohteista ja myöskin Unescon suojeluksessa. Assisin kaupunki sijaitsee Umbrian ehkä tunnetuimman vuoren, Monte Subasion rinteessä. Assisin kaupungin alapuolella on toinen merkittävä keskus, Santa Maria degli Angeli. Molemmat ovat ehdottomasti tutustumisen arvoisia paikkoja. Assisin keskustassa sijaitsee Franciscus Assisilaisen luostari, jonka alimmassa kerroksessa sijaitsee Franciscuksen hauta. Luostari on kaiken kaikkiaan kolmessa kerroksessa ja yksi niistä paikoista joissa voi käydä aina vaan uudelleen ja uudelleen, siihen ei koskaan kyllästy. Vieraillessasi Santa Maria degli Angelissa, älä unohda käydä sen saman nimisessä kirkossa. Sen sisällä sijaitsee Franciscuksen aikainen kappeli sekä paikka jossa Franciscus kuoli.

Assisin historiallinen keskusta on itsessään suosittu turistikohde, ymmärrettävistä syistä. Siellä on ihastuttavia pikkukatuja, siistejä ja hyvin hoidettuja vanhoja taloja joissa kaikissa on kauniisti kukitetut parvekkeet ja portaikot. Katujen kivijaloissa on runsaasti kahviloita ja ravintoloita sekä turisteille suunnattuja liikkeitä, jotka myyvat paikallista käsityötä ja elintarvikkeita.

Assisista hieman ylöspäin vuorelle on Eremo delle Carceri, erakkomaja jossa Franciscus kävi rukoilemassa. Se toimii edelleen hiljaisena paikkana niille, jotka haluavat rukoilla rauhassa. Ehdottamasti tutustumisen arvoinen. Jos haluat kuntoilla, voit ostaa Assisin keskustasta eväät mukaasi ja kävellä Eremolle. Mm. Piazza del Comune:ssa sijaitseva Bottega dei Sapori tekee sinulle maukkaat eväät mukaan!

Eremolla käyntiä hieman helpompi kuntoiluvaihtoehto on kiivetä Assisin keskustasta ylöspäin Rocca Maggiore -linnalle. Sieltä on erinomaiset näköalat alas Umbrian laaksoon. Roccalle on hyvin opastettu reitti asfaltoituja teitä pitkin Assisin keskustasta. Roccalla itsessään voit kiertää linnoituksen sisällä, siellä on hyvin aseteltuja näyttelyitä linnan historiasta. Siellä voit myös testata ahtaanpaikankammosi kävelemallä linnan muurin sisallä sen päästä päähän. Ihan siedettäva kokemus johtuen muurin seinissä olevista pienistä aukoista. Ja vaiva kannattaa, koska sieltä on parhaat näköalat.

Vinkki: jos matkaat Assisin historialliseen keskustaan autolla, jätä autosi parkkialueelle nimeltä SiPark Porta Nuova lähellä Assisin keskustaa, siitä nimittäin pääsee hyvin ulkoilma-rullaportaita pitkin ylös keskustaan. Toki on muitakin vaihtoehtoja, esimerkiksi katettu Mojano-parkkialue, josta pääsee hyvin kätevästi hissillä ylös.

3. Perugia

Jo satoja vuosi sitten matkailijat ja mm. kuuluisat kirjailijat ovat vierailleet Perugian kaupungissa.

Urbs satis ampla in monte sita, sed minime frequentata. Vapaa suomennos latinan kielestä: “vuorella sijaitseva suhteellisen suuri kaupunki jossa vieraillaan harvoin”. Ranskalainen apotti Bernard de Montfaucon 1600-luvulla vieraillessaan Perugian kaupungissa.

"Queen of the Italian hill towns", kirjoitti englantilainen John Addington Symonds matkakertomuksessaan viettäessään Perugiassa kymmenen vuotta vuosina 1870-1880.

Englantilainen kirjailija Charles Dickens kirjoitti kirjassaan Pictures from Italy, vierraillessaan Perugiassa kesäkuussa 1845 "well fortified, both by nature and human hand, on top of a hill which rises suddenly from a plain encircled by deep purple mountains which merge into the distant sky".

Perugia on Umbrian pääkaupunki. Perugian kaupungissa on noin 160 000 asukasta, ja se on Keski-Italian keskus. Perugiassa on Italian yhden vanhimmista yliopistojen (perustettu vuonna 1308) lisäksi myös ulkomaalaisille suunnattu yliopisto, Università per Stranieri d’Italia. Mm. näistä syistä Perugiassa on paljon nuoria ja paljon ulkomaalaisia. Perugia on hyvin aktiivinen ja eloisa kaupunki lukuisine tapahtumineen. Näistä ehkä tunnetuin kansainvälisestikin on jokavuotinen Umbria Jazz. Tuosta olen kertonut tarkemmin kohdassa "Perustietoutta Umbriasta / Tapahtumarikas Umbria!"

Perugian kaupungin historia alkaa jo 1000 luvulta eKr. etruskien siirtokuntien myötä ja jo 600 luvulla eKr. Perugia alkoi muodostua tärkeäksi keskukseksi. Perugialla on siten pitkä historia ja voit vielä hyvin nähdä useita etruskien aikaisia rakennelmia, mm. muureja ja portteja ympäri kaupunkia. Kaupunkia ympäröi kaksi muuria: etruskien aikainen noin 3 kilometriä pitkä muuri, sekä ulompana keskustaa kiertävä keskiaikainen noin 6 kilometriä pitkä muuri joka rakennettiin kaupungin laajennuttua. Kävellessäsi Perugian vanhassa keskustassa ole valppaana, sillä nähtävää on todella runsaasti. Yksi mielenkiintoinen nähtävyys on etruskien kaivo, 40 metriä syvä, rakennettu 300 luvulla eKr. ja joka on erinomainen todiste etruskien tunnetusta insinööritaidoista. Piazza IV Novembre (1. maailmansodan aikana 4. marraskuuta 1918 Italia vapautui Itävalta-Unkarin vallasta) ja Piazza Matteotti aukioilta lähtevien pääkatujen Corso Vannucci ja Via Baglioni varsilla on lukuisia vanhoja palatseja, jotka nykyään toimivat pääosin kaupungin hallintorakennuksina, taide-gallerioina ja museoina. Näiden katujen päässä, Piazza Italian ja Albergo Brufanin luota on upea näköala alas Umbrian laaksoon.

Hieno tapa nousta Perugian historialliseen keskustaan on jättää auto katettuun parkkihalliin nimeltä Partigiani. Sieltä pääsee Via Circoa ja useita perättäisiä rullaportaita pitkin ylös saakka. Rullaportaat nousevat Perugian vanhan linnoituksen, Rocca Paolinan raunioiden sisällä ylös Piazza Italialle. Linnoitus rakennettiin vuosien 1540-1543 välisenä aikana ja oli osoitus Paavin vallasta. Linnoituksen ylempi osa oli nykysien Piazza Italian korkeudella ja alempi osa nykyisen Piazza Partigianin korkeudella. Näitä kahta osaa yhdisti 120 metriä pitkä käytävä. Linnoituksen sisällä olevassa suhteellisen avonaisissa käytävätiloissa pidetään usein näyttelyitä, viikottainen antiikki-kirpputori sekä jouluisin isot markkinat. Siellä on myös Perugian historiasta kertova näyttely videoesityksineen.

Perugian keskustassa on vuoden 2011 tammikuun 29. päivä avattu yleisölle aivan ainutlaatuinen arkeologinen nähtävyys: kyseessä on San Lorenzon katedraalin alla, 15 metriä katedraalin alapuolella oleva muinainen asuinalue kirkkoineen, kärrypolkuineen ja asuinhuoneineen. Kaivaustyö aloitettiin vuonna 1986, eli ne kestivät 25 vuotta. Kaivauksessa käynti vie sinut 2600 vuotta ajassa taaksepäin, sillä siellä voit nähdä rakennelmia etruskien ajoilta ennen ajanlaskumme alkua, roomalaisten aikaisia rakennelmia sekä keskiaikaisia rakennelmia. Kaivaukset ovat osa Museo Capitolare -museota jonka sisäänkäynti on Piazza IV Novembrella. Kaivauksiin pääsee ainoastaan oppaan kanssa, museolla on myös englanninkielisiä kierroksia. Aika tulee käydä varaamassa etukäteen museolta. Mikäli kaipaat apua ajan varaamiseksi, ota yhteyttä umbriafi@umbria.fi.

Corso Vannucci on iltaisin mukava illanviettopaikka lukuisine kahviloineen ja ravintoloineen. Corso Vannucci on nimetty Umbrian tunnetuimman taidemaalarin, Pietro Vannuccin mukaan. Hän eli 1400-luvulla ja sai nimen Perugino I. Corso Vannuccilla on mukava istahtaa aperitiiville ennen illallista tai kahville illallisen jälkeen. Paikalliset tulevat sinne kävelemään ja ”käyskentelemään”. Corso Vannuccilla ja sitä ympäröivillä kaduilla on lukuisia laadukkaita vaateliikkeitä, joista etenkin alennusmyyntien aikaan voi tehdä miellyttäviä löytöjä.

Vanha keskusta koostuu myös lukuisista pienemmistä, viehättävistä sivukaduista. Niistä useat on varustettu portailla, joten kipuamista riittää. Perugian vanhaan keskustaan tutustumiseen kannattaa varata muutama päivä ja ostaa kierrosta varten opaskirja. Oleme maininneet Urban Trekkingin Perugian historiallisessa keskustassa hyvänä liikuntamahdollisuutena osiossa "Luonnon nähtävyyksiä ja liikunnallisia aktiviteetteja". Vinkkejä reitin suunnittelemiseksi löytyy osiossa "Perustietoutta Umbriasta / Perugian ja lähistön taidetta".

4. Gubbio

Gubbion maisemat ovat tuttuja niille jotka ovat seuranneet tv-sarjaa Isä Matteo (Don Matteo), sillä tuo tv-sarja on kuvattu nimenomaan Gubbiossa. Syksyllä 2013 TV-sarjan kuvaukset siirtyivät Gubbiosta Spoleton kaupunkiin, oltuaan Gubbiossa 14 tuotantovuotta. Gubbion retken voi yhdistää vaikkapa samalle päivälle Città di Castellon vierailun kanssa. Gubbio on Perugian maakunnassa ja sinne on Perugian kaupungista vajaat 50 kilometriä.

SIVUSTOLLA_Gubbio.jpg

Palazzo dei Consoli Gubbiossa, "Isä Matteon" kaupungissa.

Gubbiosta täytyy ihan ensimmäiseksi mainita, että siellä on joka vuosi maailman suurin joulukuusi. Ihan totta! Joulukuusi on vuorenrinteeseen valaistuksin pystytetty joulukuusen muotoinen kuvio. Se näkyy parhaiten läheisiltä kukkuloilta ja on suuruudessaan todella kaunis. Tämä jo itsessään kertookin sen, että Gubbion alue on hyvin vuoristoinen.

Gubbiosta sanotaan, että se on Assisin jälkeen seuraavaksi tärkein fransiskaaninen pääpaikka, sillä Franciscus vetäytyi Gubbioon turvaan poistuttuaan Assisista.

Gubbiossa on lukuisia keskiaikaisia kirkkoja ja linnoja ja historiallinen keskus on itsessään hyvin kaunis. Historiallisista nähtävyyksistä täytyy mainita erityisesti roomalainen teatteri, joka löytyy hieman keskustan ulkopuolelta.

5. Montefalco ja Bevagna

Huom! Molemmat kylät on listattu "Italian kauneimmat kylät" listalle

Nämä kylät sijaitsevat vierekkäin ja ovat helposti ja loogisesti vierailtavissa samalla ajoreissulla.

Montefalco on oma kuntansa Perugian maakunnassa ja sijaitsee noin 50 kilometrin päässä Perugian kaupungista. Montefalco on kansainvälisesti tunnettu viinintuottaja-alue ja yksi tärkeimpiä Italiassa. Montefalco on tunnettu erityisesti sagrantino-punaviinistään.

Montefalcon historiallinen keskusta on hyvin pieni. Siellä ehkä parasta on istahtaa piazzan laidalla olevaan ravintolaan maistelemaan paikallista viiniä antipastolajitelman kanssa. Herkkua!

Montefalcon ja Bevagnan reissulle kannattaa lähteä ennen kaikkea upeiden maisemien vuoksi. Ja tietty myös viinin vuoksi. Alueella on useita tunnettuja viinitiloja.

Bevagnan kunta on aivan Montefalcon vieressä, vajaan 10 kilometrin päässä. Kun Montefalco ilmoittaa tienvarsikylteissä olevansa "viinin kaupunki", ilmoittaa Bevagna olevansa "taiteen kaupunki". Bevagna on viehättävä, siisti keskiaikainen kaupunki ja on tullut tunnetuksi keskiaikaisten kyläjuhlien, Mercato delle Gaite, järjestämisestä aina kesäkuussa.

Vinkki: jos menet autolla Perugian kaupungista Montefalcoon, aja Bettonan ja Cannaran kautta Bevagnaan ja siitä Montefalcoon tietä nro 403 ja 443 pitkin. Tuon matkan varrella on hienot maisemat ja sijaitsee useat viinintuottajat.

6. Orvieto

Orvieto on pieni etruskien aikainen kaupunki ja sen historiallinen keskus on hyvin pieni. Maailmankuulu Orvieto Classico -valkoviini tulee tältä alueelta. Orvieto kuuluu Ternin maakuntaan.

Kun matkaat Orvietoon autolla Perugiasta päin, valitse tie numero SP448 ennen Todin kaupunkia. Maisemat ovat aivan taivaalliset. Perugiasta Orvietoon on noin 80 kilometriä. Tie on vuoristoinen ja kulkee osin Corbara -järven reunaa. Tuo järvi on tekojärvi. Lähestyttäessä Orvietoa on useita viinintuottajia, joilla on suoramyynti. Lisäksi reitin varrella on lukuisia mainioita ruokapaikkoja.

Orvieton tunnistaa kaukaa helposti, sillä kaupunki on rakennettu vuoren laelle (kuinkas muuten), mutta siten että kaupungin muurit kulkevat aivan vuoren reunanotkoa pitkin - tippaakaan maata ei ole jätetty käyttämättä.

SIVUSTOLLA_Orvieto.jpg

Orvieton katedraali

Orvieton historiallisen keskustan ylivoimaisesti mahtavin nähtävyys on sen tuomiokirkko, mosaiikista ja marmorista rakennettu katedraali. Rakennustyöt aloitettiin vuonna 1290 jKr. ja ne kestivät 300 vuotta. Kirkon sisällä on merkittäviä taideteoksia, mm. Luca Signorellin työt San Brizion kappelissa. Tuomiokirkossa on nähtävissä samaa kuin Sienan tuomiokirkossa, ja arkkitehtinä onkin ollut sama mies asialla. Ehdottomasti tutustumisen arvoinen paikka.

7. Norcia

Huom! Kylä on listattu "Italian kauneimmat kylät" listalle.

Norcian kunta sijaitsee Perugian maakunnan kaakkois-osassa, vajaan sadan kilometrin päässä Perugian kaupungista ja on noin 600 metrin korkeudessa meren pinnasta. Norcia tunnetaan vehreästä luonnostaan ja se on Umbrian ja koko Italian tunnetuimpia kulinaristisia keskuksia. Sieltä tulee mm. maan parhaat sian lihasta tehdyt salumit (salamit ja kinkut), maailmankuulu Tartufo eli tryffelisieni sekä juustoja, mm. lampaan maidosta tehty Pecorino. Paikallinen erikoisuus on myös linssit. Norciassa kannattaa ehdottomasti käydä ja samalla käydä Sibillini-vuorilla ja kansallispuistossa, joista löytyy tietoa kohdassa "Luonnon nähtävyyksiä ja liikunnallisia aktiviteetteja / Sibillini-vuoret ja Monte Vettori".

Ajomatka Norciaan on erittäin kaunista ja vehreää vuoristomaisemaa mikäli ajat Norciaan Perugiasta päin ohi Folignon ja Spoleton. Tämä on retki jolle kannattaa varata kokonainen päivä.

Kuten useimmilla Umbrian kylillä ja kaupungeilla, myös Norcian vanhalla keskustalla on pitkä historia. Norcian historiallinen keskusta on pieni ja hyvin sievä. Sen pääkatu on pääosin turisteille paikallisia herkkuja tarjoavia ravintoloita ja pikku-liikkeitä. Kun menet käymään Sibillineillä, lounas Norcian vanhassa keskustassa reissusi jälkeen maistuu varmasti taivaalliselta. Huomaa, että lounasaika päättyy ravintoloissa viimeistään kolmen aikaan iltapäivällä, jonka jälkeen ravintolat ovat kiinni illalliseen saakka.

8. Spello

Huom! Kylä on listattu "Italian kauneimmat kylät" listalle.

Spello on oikein kaunis etruskien aikainen pieni kaupunki ja sijaitsee Monte Subasion rinteellä, Perugian maakunnassa 35 kilometrin päässä Perugian kaupungista. Spello on parhaiten tunnettu kahdesta asiasta: a) joka keväisestä Infiorata-tapahtumasta, josta on tietoa kohdassa "Perustietoutta Umbriasta / Tapahtumarikas Umbria!" sekä b) laadukkaasta oliiviöljystään.

Spellon kaupunki on kokonaisuudessaan vuorenrinteellä ja nähdäksesi koko kaupungin sinun tulee kiivetä ylös saakka. Tuo vaiva kuitenkin kannattaa nähdä. Spellossa on erikoiskauppa joka myy oliivipuusta tehtyjä tuotteita, mm. keittiölastoja ja -kauhoja. Oliivipuusta tehdään muuten myös huonekaluja, mm. kaapistoja, senkkejä ja ruokailuryhmiä. Usean muun Umbrian kaupungin tavoin myös Spello on kokenut maanjäristyksen, ja tästä syystä uudelleenrakentamisen tyyli muistuttaa hyvin paljon Assisin ja Norcian kaupunkeja.

9. Trasimeno-järven lähistön kylät

Castiglione del Lago on ihastuttava pikkuriikkinen kylä Trasimeno-järvellä, kukkulalla. Sieltä on hulppeat näkymät järven yli Cortonaan, joka sijaitsee Toscanan puolella. Kylässä on vain kaksi pääkatua, mutta silti runsaasti hyviä ravintoloita. Kylä on hyvin autenttinen - ei liiaksi remontoitu mutta kuitenkin hyvin hoidettu ja siisti. Kylä on vilkkaimmillaan Trasimeno Blues -festarin aikaan. Huom! Kylä on listattu "Italian kauneimmat kylät" listalle.

Passignano sul Trasimeno sijaitsee aivan järven rannalla, siellä on mukavaa "riviera" -tunnelmaa. Rantabulevardilla on kiva kävellä ja pysähtyä vaikkapa aperitiiville ennen illallista yhdessä kylän lukuisista ravintoloista.

10. Città di Castello

Città di Castello on Umbrian maakunnan pohjoisin kaupunki lähellä Toscanan maakunnan rajaa. Siellä vierailu onnistuu hyvin samalla kun käyt Gubbion kaupungissa. Città di Castello poikkeaa muista Umbrian kaupungeista siten, että se on arkkitehtuuriltaan renesanssinen. Hyvin kaunis pieni kaupunki, joka on saanut selkeitä vaikutteita Toscanan ja Firenzen läheisyydestä.

11. Deruta

Huom! Kaupunki on listattu "Italian kauneimmat kylät" listalle

Derutan noin 10 000 asukkaan kaupunki sijaistee Perugian kunnassa moottoritien E45 varrella, 15 kilometrin päässä Perugian kaupungista. Deruta on maailmanlaajuisesti tunnettu keramiikka-taiteestaan (kts. tarkemmin kohdasta Umbrian tuotteita/Derutan keramiikka), mutta sillä on myös erittäin viehättävä historiallinen kaupungin keskusta, "centro storico". Päästäkseen sinne tulee mennä keramiikkakauppojen ja -pajojen ohi ylös vuoren rinteelle. Seisahtuessaan siellä voi todeta että kaupunki on hyvin autenttinen; ei liiaksi remontoitu ja kiillotettu, mutta siisti. Jopa puistojen penkit ja pöydät on valmistettu Derutan keramiikasta. On yllättävää kuinka runsaasti taidetta löytyy niinkin pienestä kylästä.

kuva_4.jpg

Derutan keskusta

Keskustaa hallitsevat keramiikkaa myyvät liikkeet ja jo pelkästään niiden näyteikkunoita katselemalla saa hyvän käsityksen Derutan keramiikasta ja sen eri tyyleistä eri aikakausina.

img_3218.jpg

Käsintehtyä keramiikkaa

Mielenkiintoisimmat nähtävyydet ovat Sant'Antonion Abate:n kirkko (chiesa di Sant'Antonio Abate) sekä keramiikka-museo (Museo della Ceramica). Sant'Antonion Abaten kirkkoon pääsee vain oppaan kanssa, jonka voi käydä sopimassa Pro Loco Deruta -toimistossa. Toimisto sijaitsee pääkadun varrella, aukiolla suihkulähteen lähettyvillä. Samassa toimistossa on myös info-piste. Kirkon arvioidaan valmistuneen 1400-luvulla. Kirkon ehdoton aarre on fresco 1480-luvulta, jonka on tehnyt Bartolomeo Capirali. Alttaritaulun on maalannut Bartolomeon poika Giovanni Battista Caporali noin vuonna 1520.

Toinen mainituista nähtävyyksistä, keramiikka-museo, sijaitsee myös kylän keskustassa San Francescon kirkon entisen luostarin tiloissa. Museon kokoelma on erittäin laaja kattaen Derutan keramiikka-taiteen eri aikakaudet. Museossa on mm. osa Perugian kaupungin linnoituksen, Rocca Paolinan keramiikkalattiasta. Museossa pääsee kurkistamaan myös sen valtavan laajaan "varasto-kokoelmaan" joka on toistaiseksi tarkoitettu vain tutkijoille ja pääsy sinne yleisöltä on kielletty. Kuulin tosin että tuo kokoelma tultaisiin avaamaan myös yleisölle.

Taiteen tuntijoille ja ystäville mielenkiintoinen nähtävyys on myös Pinacoteca, kunnan "kuvagalleria". Siellä säilytetään mm. San Francescon kirkosta siirrettyä, Peruginon maalaamaa taulua, jonka hän on tehnyt noin vuosina 1475-1478 ja joka edustaa Peruginon aikaisempaa tuotantoa.


12. Panicale

Huom! Kylä on listattu "Italian kauneimmat kylät" listalle.

Tämä keskiaikainen kylä sijaitsee Perugian keskustasta noin 35 kilometrin päässä Trasimeno-järven suuntaan. Panicalea ympäröi aivan valtavan hienot maisemat kukkuloineen ja oliivipuineen, alue on todella rauhallista ja hyvin hoidettua maaseutua. Panicalen kylä itsessään sijaitsee vuoren rinteellä, ja kylän reunamuurilta on upea näkymä Trasimeno-järvelle.

Panicalessa tuntuu kuin olisi astunut keskiajalle, kuin olisi valtavan linnoituksen sisällä. Keskusaukealla, vesilähteen ympärillä olevissa kuppiloissa on oikein miellyttävä istahtaa ja ihailla näkemäänsä. Panicalen historiallinen keskusta on erittäin hyvin hoidettu ja siisti.

Nähtävyyksistä ehdottomasti tärkeimmät ovat San Sebastianon kirkossa sijaitsevat kaksi Peruginon frescoa.

13. Monte Castello di Vibio

Huom! Kylä on listattu "Italian kauneimmat kylät" listalle.

Monte Castello di Vibion keskiaikaisessa kylässä käynti on varmasti jokaiselle mieleenpainuva. Kylä on oma pikkukuntansa lähellä Todia, Tiber-joen varrella, erittäin kauniissa maisemissa Umbrian sydämessä. Monte Castello di Vibio on aikoinaan ollut hyvinkin tärkeä keskus alueellaan ja on edelleen Italian keskiaikaisista nähtävyyksistä yksi merkittävin. Kylästä on huikeat näköalat alas Tiberin laaksoon. Todin kaupunki näkyy viereisillä kukkuloilla. Ympäristöä hallitsevat huolella viljellyt kukkulat. Kylän ehdoton nähtävyys on "maailman pienin teatteri" Teatro della Concordia. Se on 1800-luvulla kokonaan puusta valmistettu, toiminnassa oleva 99 paikkainen teatteri. Viehättävämpää kylää Italiasta tuskin löytää.

14. Spoleto

Spoleton kaupunki on osa Perugian maakuntaa ja sijaitsee Apenniinien vuorijonon juurella kuuluisan Via Flamian varrella n. 30 km Ternistä, 63 km Perugiasta ja 126 km Roomasta. Alkuperäiseltä nimeltään Spoleto oli Spoletium, ja historiankirjojen mukaan se on perustettu Rooman valtakunnan siirtokunnaksi vuonna 241 ennen ajanlaskumme alkua.Ennen roomalaisten siirtokunnan perustamistaSpoleto on ollut tärkeä kaupunki myös umbrialaisille heimoille, jotka rakensivat kaupunkia ympäröivän muurin vuonna 500 ennen ajanlaskumme alkua.Spoletolla on muutenkin ollut erittäin värikäs ja vaiherikas historia, koska Spoletoa ovat roomalaisten lisäksi hallinneet pohjoisen lombardit, Vatikaanin paavit ja se oli myös lyhyen ajan Napoleonin valtakunnan osa 1800- luvulla. Asukkaita Spoletossa on tällä hetkellä n. 40.000. Spoleto oli Umbrian pääkaupunki ennen Perugiaa.

Vuodesta 2013 alkaen TV-sarjan ”Isä Matteo”:n kuvaukset siirtyivät Gubbion kaupungista Spoletoon.Kuvauksia tehdään tuomiokirkon, sen edustalla olevan aukion ja San Eufemia kirkon läheisyydessä.

Nähtävyyksistä mainittakoon Ponte delle Torri, 1200-luvulla rakennettu silta joka on 90 metriä korkea ja 236 metriä pitkä.Lisäksi Spoleton tuomiokirkko, eli Santa Maria Assuntan katedraali. Sen läheisyydessä on San Eufemian kirkko (”Isä Matteon” kotikirkko).Spoletossa on mukavia kävelykauppakatuja, joissa on vilkas elämä iltaisinkin.

spoleto_1.png


15. Trevi

Huom! Kylä on listattu "Italian kauneimmat kylät" listalle.

Trevi on keskiaikainen pieni kaupunki, jota ei voi olla huomaamatta SS75-moottoritietä ajaessa ja melkeinpä olla pysähtymättä kuvaamaan sitä; kaupunki nousee jylhästi vuoren kukkulalla. Trevi tunnetaan ”oliiviöljyn pääkaupunkina”, sillä sieltä saadun öljyn arvioidaan olevan Umbrian laadukkainta. Treviä ympäröivät vuorten rinteet ovatkin täynnä oliivipuita. Trevissä juhlistetaan uuden sadon oliiviöljyä vuosittaisilla Festivol-juhlilla aina marraskuun ensimmäisinä päivinä. Vaikka Trevi on pieni kaupunki, siellä on kuitenkin kaikki palvelut ja useita ravintoloita. Trevin ympäristössä on upeat mahdollisuudet patikointiin oliivilehtoja pitkin, maisemana Umbrian laakso. Kävelymatkan päässä Trevin keskustasta Bovarassa on n. 1700 vuotta vanha oliivipuu, joka on suojeltu ja numeroitu Italian yhdeksi arvokkaimmista puista. Kulttuurinähtävyyksiä Trevissä ovat mm. 1200-luvulta oleva San Francescon kirkko, Oliiviöljy-museo sekä 1600-luvun alusta oleva Villa Fabri, jossa nykyisin toimii mm. Trevin turistitoimisto.

Trevi.JPG


16. Ficulle

Tämä hyvin pieni ja hyvin viehättävä keskiaikainen kylä sijaitsee kätevästi vain muutaman kilometrin päässä Roomasta tulevalta A1-moottoritieltä. Kuuluisaan Orvieton kaupunkiin on Ficullesta noin 20km. Vaikka Ficulle on pieni kylä, on siellä kuitenkin vilkasta paikallista ”meininkiä”, kaikki palvelut, useita ravintoloita ja erilaisia puoteja turisteille. Ficullen rooli roomalaisten aikaan oli merkittävä, sillä Ficulle toimi heille havaintopaikkana Rooman ja pohjoisen välisen tien liikenteen seuraamisessa. Ficulle onkin kokonaisuudessaan nähtävyys, sillä kaupunkia hallitsee roomalaisten aikaiset muurit ja tornit.

IMG_7039.JPG