Liikunnallisia aktiviteetteja


1. Golfin peluu
2. Kävely ja patikointi
3. Umbrian laakso pyöräillen
4. Muut liikunnalliset aktiviteetit

1. Golfin peluu

Italiassa golf ei ole harrastuksena suosituimpien lajien joukossa, jalkapallo ja tennis vetävät suurimmat harrastajamäärät. Golf Clubin parkkialueen autoista voi päätellä, että täällä golf on vielä jokseenkin eliitti-laji. Pelilippujen hinnat kuitenkin ovat kohtuulliset. Toinen ero suomalaiseen golf-kulttuuriin verrattuna on se, että usein ei näe vanhempia, sanotaan nyt vaikka yli 40-vuotiaita naisia pelaamassa, lukuunottamatta ulkomaalaisia turisteja. Kentillä ei ole ruuhkaa eikä tiiaus-aikoja tarvitse varata etukäteen. Italialainen pelityyli on rento, kiirettä ei tarvitse pitää, mutta älä hämmästy jos peliseurue edessäsi tai takanasi vaihtuu kesken kierroksen, sillä italialaiset noudattavat luovuutta myös väylien pelijärjestyksen suhteen.Umbriassa on kolme golf-kenttää, joista ehdottomasti parhain on Perugia Golf.

  • Perugia Golf, n. 20 minuutin ajomatkan päässä Perugian keskustasta, 18-väyläinen, hyväkuntoinen, vaativa. Clubi-rakennus on erittäin kaunis, vanhaan myllyyn rakennettu. Henkilokunta on ystävällistä ja lounas on oikein hyvä. Yksittäisten lippujen sijaan sarjalippujen ostaminen tulee edullisemmaksi. Vuosina 2011-12 clubilla toteutettiin mittava laajennustyö ja nyt käytössä on paremmat palvelut turkkilaisine saunoineen ym.
  • Antognolla Golf, noin 30 minuutin ajomatkan päässä Perugian keskustasta, hienoissa vuoristomaisemissa kaunis 18-väyläinen kenttä. Väylat kulkevat ylös rinteitä, joten golf-auton käyttö on välttämätön. Ei ehkä pelillisesti optimaali juuri korkeuseroista johtuen, mutta kokemuksena mainio. Hieno ympäristö.
  • Lamborghini Golf, vajaan tunnin ajomatkan päässä Perugian keskustassa, Lamborghinin viinitilan yhteydessä oleva 9-väyläinen kenttä. Tasaiseen peltomaastoon sovitettu yksinkertainen ja avoin kenttä. Pelillisesti ei ole vaativa.


2. Kävely ja patikointi

Osiossa "Luonnon nähtävyydet", sen osioissa Monte Subasio sekä Sibillini-vuoret ja Monte Vettori, olemme kertoneet näiden alueiden monista patikointimahdollisuuksista. Umbriassa Apenniinit tarjoaa lukuisia mahdollisuuksia kävelyyn ja patikointiin ja näiden lisäksi, mm. Monte Cuccon upean vuoriston, joten varmasti löydät sopivia reittejä ja eri reitin ja maaston vaikka joka päivälle. Voit valita kulkureittisi vuoriston metsäisellä osuudella polkuja pitkin, tai reitin ollivi- ja viinitarhojen välissä tai ylempänä vuoristossa aukeammilla ja karummissa maisemissa. Valittavanasi on myös useita ulkoilupuistoja, Percorso verde, joissa on kiva tehdä juoksu- ja kävelylenkkejä. Vaihtoehtoja on.

Kevyitä kävelyretkiä on kiva tehdä mm. Umbrian laaksossa, tasaisessa maastossa, ihaillen samalla Umbrian kukoistavaa maataloutta. Huomaa kuitenkin, että täällä ei ole kävely- ja pyöräteitä ollenkaan, joten joudut kävelemään ajotien reunassa.

Monte Cucco –vuoristo lähellä Gubbion kaupunkia on alue joka tarjoaa runsaasti upeita vaihtoehtoja eritasoisille patikoijille. Puiston nettisivuiltla, www.parcomontecucco.it on hyvin kuvattu eri reitit. Helppo ja kevyt, erittäin mieluisia reitti lähtee esimerkiksi Sigillon kaupungista. Kaupungista on selkeät opastukset Monte Cuccolle. Aja paikkaan nimeltä Val di Ranco, sieltä lähtee useampi eri pituinen reitti. Numero 10 Bis (muuttuu takaisin tullessa numeroksi 3) on noin 1,5 tunnin mittainen ja helppo, polku kulkee osin metsän suojassa, osin aukeilla paikoilla.

Ihastuttava retkikohde on Koillis-Umbriassa sijaitseva Gualdo Tadinon kylä ja sen yläpuolella sijaitseva Valsorda -vuoristo. Valsorda on yli 1000 metrin korkeudessa Apenniineilla, Monte Subasion ja Monte Cuccon välimaastossa. Valsordalla on erittäin runsaasti, hyvin merkittyjä reittejä patikoijille, maastopyöräilijöille sekä ratsastajille. Luonnollisesti vuoristossa voi harrastaa myös riippuliitoa. Valsordalla on myös camping-alue ravintoloineen, sekä erinomainen ympäristö picnic:ille.

Jos haluat mennä viettämään päivääsi Valsordalle, aja ensin Gualdo Tadinon historialliseen keskustaan, ”centro storico”. Se on kaunis ja erittäin siisti pikkukylä. Gualdo Tadinon ”centro storicosta” on opasteet Valsordalle. Tie ylös lähtee linnan (Rocca Flea) vierestä.

Katso kuvia Gualdo Tadinosta ja Valsordasta kuva-albumistamme.


Monte Paccianon acquedotto ja muinainen vedensäilytyspaikka
Niille Umbrian ja Perugian matkailijoille, jotka viipyvät Umbriassa esimerkiksi parikin viikkoa löytyy useita mielenkiintoisia paikkoja ja ulkoilureittejä. Eräs näistä paikoista löytyy Monte Paccianosta, joka sijaitsee aivan Perugian kaupungin pohjoispuolella. Edellä mainittuun Monte Paccianoon pääsee helposti San Marcon kautta, josta on selkeä viitoitus edellä mainittuun paikkaan. Seuraa viitoitusta “museo delle acque” kunnes saavut vanhalle vesivarastolle. Vesivarastolla sijaitsee myös museo. Museo on avoinna lauantaisin toukokuusta syyskuuhun. Vesivarastolta lähtee useita kävelyreittejä halki tiheän ja hiljaisen metsän. On aika uskomatonta että vain 5 kilometrin päässä Perugian kaupungin vilinästä löytyy näin hiljainen luonnon rauha. Kun seuraat ”Monte Pacciano” kylttejä kipuat ylös rinteelle ja sieltä ”Sorgenti del Faggeto” kylttejä seuraamalla laskeudut kaunista polkua pitkin alaspäin. ”Conservone vecchio” kyltit ohjaavat sinut takaisin vesivarastolle.

SIVUSTOLLA_patikointi.jpg

Toinen mielenkiintoinen paikka on heti San Marcon keskustan jälkeen mentäessä Monte Paccianolle. Kyseessä on vanha keskiaikainen acquedotto, joka on tällä hetkellä jo osittain kasvillisuuden peittämä mutta josta saa hyvän kuvan siitä miten vesijärjestelmä oli merkittävä osa silloisen yhteiskunnan infrastruktuuria. Reitti paikalle on hieman erikoinen, koska San Marcon keskustan jälkeen tulee kirkko ja liikenneympyrä, josta pitää kääntyä oikealle alas menevälle tielle (museo delle acque) ja kohta n. 100 metrin päässä on kyltti Agriturismo La Torre Rosa. Jatketaan tätä hiekkatietä aina niin pitkälle kunnes saavutaan agriturismon parkkipaikalle. Parkkipaikalta jatketaan agriturismon pihan poikki polkua pitkin kunnes saavutaan edellä mainitulle acquedottolle.


3. Umbrian laakso pyöräillen


Umbrian maakunta on erinomainen alue pyöräilyä varten, olet sitten harrastelija tai jo kokeneempi kuntopyöräilijä. Varsinkin Umbrian laakson alue, jossa sijaitsevat esimerkiksi Assisi, Spello, Foligno ja Monte Subasio, ovat suosittuja kohteita niille turisteille, jotka haluavat viettää aktiivisen loman ja valitsevat siihen mm. pyöräilyn. Umbrian laaksoon voi tulla lento-juna-bussi –periaatteella ja vuokrata paikallisista pyöräliikkeistä, joita on useita, laadukkaat menopelit suhteellisen edulliseen hintaan. Päiväveloitus on n. 15 euroa. Pyörä on silloin laadukas ja hyvin huollettu. Pyörän voi myös jättää retkensä päätteeksi eri paikkaan kuin mistä sen on alunperin vuokrannut. Pyöräily urheiluna on Italiassa erittäin suosittua ja sen huomaa myös sitä harrastavien määrästä maanteillä, joilla saattaa liikkua useankin pyöräilijöiden ryhmiä mitä haasteellisimmilla reiteillä.

Voidaan sanoa että Umbrian laaksossa voi harrastaa pyöräilyä ainakin kahdella tavalla:

1. Harrastajille, jotka pitävät enemmän tasaisista reiteistä, löytyy maanteitä läpi auringonkukkapeltojen ja viinitarhojen ja jokivarsien.

2. Vaativimmille pyöräilijöille rajuja nousuja ja laskuja esimerkiksi Monte Subasion ja Assisin maisemissa.
Voit suunnitella matkasi esimerkiksi siten, että valitset tukikohdaksi tietyn kaupungin, josta varaat majapaikan ja teet sieltä sitten päivämatkoja laakson muihin kaupunkeihin ja kyliin. Tämä onnistuu hyvin koska välimatkat ovat sopivia päiväretkiksi. Voit myös toteuttaa matkasi siten, että suunnittelet Umbrian kierroksen niin että päivämatkan lopuksi yövyt aina eri kylässä. Nämä molemmat vaihtoehdot ovat hyviä Umbrian laaksossa koska välimatkat kaupunkien ja kylien välillä ovat lyhyitä. Toisaalta, jos haluat matkustaa pitemmän matkan etkä jaksa tehdä sitä kokonaan pyöräillen, voit kulkea osan matkasta junalla. Junayhteydet ovat hyvät ja liput edullisia.

Pyöräilyyn sopivia teitä riittää aina pohjoisesta Toscanan rajalta pitkälle Folignoon ja Umbrian eteläosaan asti. Italiassa pyöräiltäessä täytyy muistaa, että täällä ei ole sellaisia pyöräteitä joihin suomalaiset ovat tottuneet, vaan kaikki pyöräilevät pitkin maanteitä ja kylien raitteja. Tämä vaatii pyöräilijältä erittäin suurta varovaisuutta vaikkakin italialainen autoilija osaa varoa pyöräilijää. Niiden pyöräilijöiden jotka ovat matkalla enemmänkin nauttimassa Italian maaseudusta ja sen antimista, kannattaa suunnitella matkansa siten että pystyy poikkeamaan paikallisiin kyliin ja kaupungeihin ja nauttimaan paikallisesta ruoasta ja viinistä. Mikäli haluat lisätietoja eri reiteistä ja pyöräilyn muodoista Umbriassa, ne löytyvät osoitteesta www.bikeinumbria.it.


4. Muut liikunnalliset aktiviteetit

Täällä katukuvasta puuttuu lenkkeilijät, kävelijät, tavalliset sunnuntai-pyöräilijät ja rullaluistelijat. Johtunee varmastikin asfaltoitujen kävely- ja pyöräteiden puutteesta. Mutta kun menee vaikkapa uimahalleihin, kuntosaleille ja ulkoilupuistoihin voi todeta paikallisten huolehtivan kunnostaan hyvin. Täällä on runsaasti uimahalleja ja erittäin paljon kuntosaleja. Kuntosalit toimivat myös kuukausimaksuperiaatteella eivätkä vaadi vuoden jäsenyyttä.

Tennis on Italiassa hyvin suosittu urheilulaji ja täällä on lukuisia ulko- ja sisäkenttiä, joten tenniksen harrastajakin varmasti löytää itselleen täältä hyvät peliolosuhteet.

Umbriassa kun ei sitä meren rantaa ole, täällä on puolestaan varmaankin joka kaupungissa uimahallin lisäksi myös ulko-uimala. Yksi suositeltava paikka on Perugiassa, Ponte Felcinon kaupunginosassa Giardini Thebris –niminen ulkouimala. Se on oikein miellyttävä paikka, siisti, henkilökunta on ystävällistä ja ammattitaitoista. Samassa yhteydessä on 11 kilometriä pitkä, Tiber-joen rantaa kulkeva ulkoilupuisto. Alueella on myös hyvä lounasbaari.

Melonnasta ja koskenlaskusta (drafting, canyoning) kiinnostuneille on lukuisia mahdollisuuksia, erityisesti Sibillini-vuoristossa Valnerinan alueella sekä Cascata della Marmore –vesiputouksilla. CAI (Club Alpino Italiano) järjestää retkiä ja tapahtumia myös uusille harrastajille. Olen huomannut että tapahtumista informoidaan hyvin paikallisissa viikkolehdissä. Kannattaa tutustua asiaan enemmän CAI:n sivuilla.

Urban trekking on laji johon sinulla on loistava mahdollisuus Perugian kaupungin historiallisessa keskustassa. Keskusta sijaitsee vuoren laella ja kulkeminen siellä on tehokasta liikuntaa jo itsessään. Keskustassa on runsaasti nähtävää ja tutkittavaa (kts. tarkemmin osiossa Perugian taidetta) ja kaupunkikävely antaa mahdollisuuden liikuntaan usean päivän ajaksi. Laita hyvät kengät jalkaan ja pakkaa reppuusi Perugian kaupungin kartta ja opaskirja, vettä sekä pari energiapatukkaa. Retkesi onnistuu paremmin mikäli tutustut eri nähtävyyksiin etukäteen ja suunnittelet reittisi. Perugian turistitoimistolla on saatavissa oppaita kaupunkikävelyyn.

Kannattanee vielä mainita, että rullaluistimet ja -sukset kannattaa jättää kotiin. Täällä tiet ja kadut ovat huonokuntoisia eikä erillisiä pyöräteitä ole, joten rullaluistelu ja -hiihto on käytännössä mahdotonta.