Luonnon nähtävyyksiä

1. Monte Subasio –vuori
2. Monti Sibillini ja Monte Vettori -vuoristo
3. Cascata delle Marmore -vesiputoukset
4. Trasimeno-järvi
5. Isola Polvese - luonnonsuojelusaari Trasimeno-järvellä
6. Colfiorito - luonnonpuisto Apenniineilla

1. Monte Subasio –vuori

Olessasi Umbriassa sinun tulee ehdottomasti viettää päivä tai muutama Monte Subasiolla, joka on Umbrian ehkä tunnetuin vuori. Korkeudeltaan se on 1290 metriä mpy ja näin ollen talvisin huipulla on usein lunta. Laskettelemaan siellä ei kuitenkaan pääse, mutta mahdollisesti murtomaahiihtoa voi harrastaa, lumitilanteesta riippuen. Huippukausi on kuitenkin kevät-, kesä- ja syysaika.

Monte Subasio on Umbrian laakson maisemassa hyvin hallitseva, sillä se näkyy kauas ja on hyvin tunnistettavissa muotonsa vuoksi. Vuoren laki on paljas, mutta rinteet ovat tiheän havumetsikön ja oliivitarhojen peittämiä. Siellä täällä on etruskien aikainen kylä. Monte Subasiolla paikalliset käyvät metsästämässä villisikoja, poimimassa parsaa ja keräämässä sieniä.

SIVUSTOLLA_Subasio.jpg

Hämyinen näkymä Monte Subasiolta Umbrian laaksoon

Monte Subasio on Perugian maakunnassa ja sen ympärillä ovat Assisin ja Spellon kaupungit sekä mm. Nocera Umbra ja Valtopinan alueet. Subasio on paitsi vuori, myös hyvin hoidettu laaja puistoalue josta löytyy runsaasti hyvin merkittyjä patikointi- ja kävelyreittejä. Osa reiteistä on Spellon tai Assisin kunnan perustamia. Hieman vaativampia reittejä on suunnitellut ja merkinnyt CAI (Club Alpino Italiano). Kirjakaupasta voit ostaa CAI:n tekemän yksityiskohtaisen kartan Subasion lukuisista patikointireiteistä. Huomaa, että vuoren laajuus edellyttää kompanssin käytön osaamista ja kartanlukutaitoa, mikäli haluat kulkea merkittyjen reittien ulkopuolella. Vaikka reitit itsessään ovat hyvin merkityt, niille löytäminen autolla saattaa tuottaa haasteita. Yksi hyväksi havaittu vaihtoehto on kääntyä Assisista noustessa heti Eremo Carcerin jälkeen oikealle, tielle nro 251. Tie kiertää Monte Subasion rinnettä ja sen varrella on useampi kohta johon voit pysäköidä autosi ja jatkaa matkaa jalan. Tieltä on myös usea mahdollisuus poiketa merkityille ja numeroiduille poluille.

Pääset hyvin Monte Subasion ihan korkeimmalle laelle jopa autolla, opastettu tie vie Assisista ja jatkuu Spelloon. Sieltä on aivan mahtavat näkymät. Kun lähdet automatkallesi Assisista, ennen korkeinta huippua huomaat hieman tasaisemman kohdan jossa on pieni pysäköintialue. Tämä on suosittu auringonottopaikka. Paikalliset tuovat mukanaan omat aurinkotuolit ja eväät ja viettävät päivää vuorella. Oikein miellyttävää etenkin kuumalla helteellä, koska ylhäällä vuorella on viileämpää. Voit myös vaikkapa jättää autosi tälle aukealle ja patikoida siitä ylöspäin. Näillä seuduilla myös näkee usein isoja hevoslaumoja laiduntamassa.

Autolla, pyöräillen tai kävellen voit myös kulkea Subasion rinnettä ns. oliivi-tietä pitkin Assisista Spelloon – todella kaunis pieni tie läpi valtavien oliivitarhojen ja kauniiden, hyvin hoidettujen maalaistalojen. Aivan ihanaa maisemaa. Mikäli pitkät patikointiretket ylös vuoren rinnettä tuntuvat liian haastavilta, voit valita päiväohjelmaksesi esimerkiksi reitin Spellosta pieneen kylään nimeltä Collepino. Tämä on ihastuttava ja kuntoilun kannalta ihan haastava reitti, joka lähtee Spellon yläosasta ja kulkee aquedottoa (roomalaisten aikainen vedenottojärjestelmä) pitkin oliivitarhojen välissä. Voit kivuta ylös Collepinoon saakka tai kääntyä takaisinpäin silloin kun siltä tuntuu. Collepino on mainio pikkuruinen kylä josta löytyy mukava levähdyspaikka ennen matkaa takaisin alaspäin. Reitin varrella on opasteita joissa kerrotaan mihin siinä kohtaa reittiä kannattaa kiinnittää huomionsa. Opasteet ovat myös englanniksi, mikä täällä on erittäin harvinaista. Reitillä voit havaita mm. villinä kasvavan rosmariinin tai vuoden ajasta riippuen, voit poimia matkaevääksesi mehukkaan persikan suoraan puusta.

2. Monti Sibillini ja Monte Vettori -vuoristo

Umbrian ja Marchen rajalla lähellä Norcian ja Castelluccio di Norcian kaupunkeja sijaitsee tämän alueen ehkä kaunein ja korkein vuoristomatkailun kohde Apenniinien vuoristossa, Monti Sibillinin luonnonpuisto. Parco Monti Sibillini on perustettu vuonna 1993 ja se on laajuudeltaan 70.000 ha. Luonnonpuistossa voit harrastaa patikointia, pyöräilyä (mountain bike), vuoristokiipeilyä, purjelentoa, koskenlaskua ja talvella myös laskettelua Forca Canapinessa. Monti Sibillinillä on myös useita majataloja ja hotelleja mikäli haluat viettää siellä useampia päiviä. Ragnolon niityt aivan Castelluccio di Norcian pikkukaupungin vieressä ovat erittäin suosittu retkeilykohde ellei jaksa kiivetä ylös Monte Vettorille. Niittyjen muodosta saa sellaisen kuvan että se on ollut joskus järvi, joka on sitten aikojen saatossa kuivunut nykyiseen muotoonsa. Ragnolon niityillä voit harrastaa myös hevosella ratsastamista ja mikäli matkassa on mukana matkailuauto niin niityillä voi jopa yöpyä. Mikali matkaat Monte Sibillinille toukokuussa, Ragnolon niityt ovat tulvillaan lukuisia eri värisiä niittykukkia.

Monti Sibillinin korkein vuori on Monte Vettori, jonka huippu kohoaa aina 2476 metriin sakka. Monte Vettorin huipulla on myös luonnonkaunis pieni järvi. Parco Sibillinin luonnonpuistossa on mahdollista myös nähdä erilaisia eläimiä (puistossa on yli 50 eri nisäkäslajia) esimerkiksi kotkia, peuroja, pöllöjä, kettuja, erilaisia kissoja ja mahdollisesti voit tavata myös suden. Myös täällä niinkuin muuallakin maailmassa hillitön metsästys vuosikymmenien aikana on aiheuttanut usean eläinlajin sukupuuttoon kuolemisen kuten esim. gemssin.

Monti Sibillini ei ole ainoastaan luonnostaan tunnettu puisto vaan siellä on myös paljon arkkitehtuuriin liittyviä nähtävyyksiä. Näistä voidaan mainita esim. Madonna dell' Ambron luostari Montefortinossa tai Amadolassa oleva Vincenzo ja Anastasion kirkko. Alueella on myös paljon eri aikakauden muita luostareita, linnoja, myllyjä ja erilaisia torneja.

Monti Sibillinista, Monte Vettorista ja Forca Canapinesta on saatavilla lisätietoja eri nettisivuilta edellämainituilla hakusanoilla.

Sibillini.jpg

Kesä-heinäkuussa Sibillinin kansallispuisto on yhtä kukkamerta

3. Cascata delle Marmore -vesiputoukset

Cascata della Marmore on Euroopan suurin vesiputous, Umbrian etelä-osassa Ternin maakunnassa, lähellä Ternin kaupunkia. Putous on korkeudeltaan 165 metriä ja se on kolmessa tasossa. Se on hyvin massiivinen vesihöyryineen. Vesiputouksen ovat aikoinaan roomalaiset rakentaneet n. 300 eKr. Vesiputouksilla käynti on erinomainen päiväretki. Voit jättää autosi joko ylhäälle (superiore) tai alhaalle (inferiore). Suosittelemme, että jätät autosi ylhäälle, koska alhaalta pääsee bussilla ylös mutta ylhäältä ei ole kuljetusta alas. Ylhäällä putouksen alkupäässä on laaja leirintä- ja ravintola-alue turistikioskeineen. Ylhäällä pääset katsomaan putousta läheltä sitä varten rakennetulta näköalapaikalta. Ylhäältä alas saakka on hyvin rakennettu kävelyreitti pysähdyspaikkoineen ja siltoineen, joten hienoja valokuvauspaikkoja riittää. Ethän unohda käydä ”rakastavaisten parvekkeella” (balcone innamorati), joka on osin putouksen sisään rakennettu parveke, jonne kuljetaan kallion sisään rakennettua käytävää pitkin. Hieno kokemus. Huomaa, että kastut jollet laita päällesi sadetakkia. Reitti ylhäältä alas on jo hyvä kuntoilu itsessään. Alueella on myös 5 merkittyä erillistä kävelyreittiä, jotka kaikki löytyvät alueen esitteestä. Putouksilla voi myös harrastaa melontaa ja koskenlaskua.

Huom! Vesiputous suljetaan pariksi tunniksi joka päivä, joten tarkista vaikkapa netistä nuo ajat etukäteen ja suunnittele aikataulusi sen mukaisesti. Alue ravintoloineen ja palveluineen on auki tuonkin ajan.

SIVUSTOLLA_cascata_della_marmore.jpg

Cascate delle Marmore - vesiputoukset

4. Trasimeno –järvi

Trasimeno-järvi sijaitsee Umbrian pohjois-osassa lähellä Toscanan rajaa. Trasimeno-järvi ei ole itsessään meille suomalaisille "tuhansien järvien maan" kansalaisille vaikuttava, mutta kierros pikkukylissä siinä lähistöllä on oikein mukava päiväretki. Päiväretkesi päätteeksi löydat varmasti hyvän illallispaikan esimerkiksi Castiglione del Lagon kylästä. Ravintolat tarjoavat mm. Trasimeno-järven kalaa. Tästä asiasta ollaan kahta eri mieltä: a) lehdet kirjoittavat, että järven seutua pyritään elävöittämään juuri turismille ja kylien ravintoloiden halutaan tarjoavan järven kalaa ja b) paikalliset tuttavani sanovat järven veden olevan huonoa johtuen ympärillä olevasta maataloudesta, ja että siitä pyydetyt kalat eivät ole parhaita syötäväksi. Trasimeno-järvelle haasteen muodostaa se, että se on keskimäärin vain 4.3 metriä syvä ja maksimissaankin vain 6 metriä. Muutama perättäinen vähäsateinen kesä luo välittömästi ongelmia.

Järvellä on parikin saarta, Isola Maggiore ja Isola Polvese. Suosittelemme käymään molemmilla saarilla. Isola Maggiorelle pääsee mukavasti lautalla Passignanosta ja Isola Polveselle San Felicianosta. Isola Maggiorella on ravintoloita, kävelyreittejä ja 1300-luvun hylätty kappeli. Isola Polvese on taas luonnonkaunis saari lintuineen ja oliivipuineen mutta siellä on myös hiekkaranta, keskiaikainen linna, vanha luostari ja jopa pieni hotelli. Isola Polvesesta kuvia kuva-albumissa.

SIVUSTOLLA_trasimeno.jpg

Trasimeno-järven rannoilla useita lomanviettomahdollisuuksia

5. Isola Polvese - saari Trasimeno-järvellä

Polvesen saari on Trasimeno-järven saarista suurin. Se on luonnonsuojelualue, joka on kokonaisuudessaan omistettu tieteelliseen tutkimukseen ja koulutukseen. Saari on Perugian maakunnan omistuksessa. Saari on tunnettu etenkin sen monipuolisesta linnustostaan; sinne lentävät talvehtimaan mm. lintuja Suomesta. Saari on miellyttävä päiväretkikohde, sillä siellä on mukavia kauniita hyvin hoidettuja kävelypolkuja. Voit halutessasi viettää siellä päivän rantahietikolla, ja saarella on kaikki palvelut sekä lukuisia kahviloita ja ravintoloita. Huomaa kuitenkin, että saareen pääsee vain huhtikuusta lokakuulle. Saaren lähtee lautta San Felicianosta.

Isola_Polvese.jpg

Erinomainen paikka lomapäivän viettoon.

6. Colfiorito -luonnonpuisto

Colfioriton luonnonpuisto sijaitsee noin 30 minuutin ajomatkan päässä Folignon kaupungista. Se on pääosin suoaluetta, hyvin laaja tasanko 760 m mpy, ja siellä on myös pieni järvi. Tie Folignosta sinne on todella kaunis ja vehreä vuoristotie, hyväkuntoinen. Folignosta valitse tie nro SS77, viitat Colfiorito ja Macerata (joka on Marchen maakunnan puolella). Colfiorito on tunnettu mm. monipuolisesta linnustostaan, sekä viljellyistä kukkapelloista, mm. linsseistä. Kevätkukinnan aikaan se on parhaimmassa väriloistossaan. Colfioritossa voit viettää mukavan päiväretken; siellä on lukuisia merkittyjä kävelyreittejä ja kylästä löytyy kaikki palvelut ravintoloita myöten.

Colfiorito.jpg

Luonnonkaunis Colfioriton puistoalue