TIETOJA MATKAILIJOILLE

1.       Hintataso
2.       Sääolot
3.       Majoittuminen
4.       Julkinen liikenne
5.       Turvallisuus
6.       Autoilijalle
7.       Käytännön vinkkejä
8.       Matkanteko Suomesta Umbriaan

 

1. Hintataso

Hintataso kaiken kaikkiaan on kohtuullinen ja voit rauhallisin mielin lounastaa ja illallistaa pelkäämättä huikeaa loppulaskua. Hintataso on pohjois-Italiaan, Toscanaan ja mm. Roomaan verrattuna edullinen. Hintataso ruokakaupoissa on noin kolmasosa Suomen hintatasosta. Paikalliset tuotteet ovat edullisempia kuin ulkomailta tuotetut tuotteet. Kahden hengen ravintolaillallisesta selviää hyvin viidella kympillä alku-, pää-, ja jälkiruokineen. Jos tyytyy pizza-illalliseen, kahdelta henkilölta se ei maksa kahta kymppia enempää, viineineen tai oluineen. Hyvän pizzan saa 5-7 eurolla, hyvän pasta-annoksen 6- 8 eurolla, kala- tai liharuoan 10-15 eurolla. Huomaa, että ravintolassa pääsääntoisesti pöytäviini on edullisempi vaihtoehto kuin olut, ja Umbriassa kuten muuallakin Italiassa paikallinen pöytäviini on hyvää. Pullo hyvää paikallista punaviinia maksaa ravintolassa noin 10-13 euroa.

Muista hinnoista: teknologia (kamerat, puhelimet yms) ovat Suomen hintatasoa, bensan ja dielselin hinnat ovat tällä hetkellä  (09/2015) suunnilleen samat kuin Suomessa. Hotellien hinnat ovat Suomen hintatasoa, 60-100€/yö.

 

2. Sääolot

Umbrian sää on miellyttävä. Kesällä heinä-elokuussa saattaa olla hyvinkin kuuma, mutta sopiva ilmankosteus tekee kuumuudesta siedettävän. Jopa 30-asteen lämmössä kykenee vielä hyvin harrastamaan kevyttä ulkoilua. Hyvät ulkoilusäät aika varmuudella ovat toukokuusta lokakuuhun. Loppusyksy ja kevät ovat epävakaita, mutta ne saattavat olla myös hyvinkin mukavia. Joulukuusta helmikuuhun on aika varmuudella sateista ja koleeta ja myös joskus yöpakkasia ja ylemmillä alueilla vuoristossa jopa lunta. Apenniinien vaikutuksesta johtuen ilmasto on ajoittain hyvin vaihtelevaa.

3. Majoittuminen

Majoittumisvaihtoehtoja on runsaasti, hotellimajoituksesta B&B:iin, Agriturismo:n (maatilamatkailu) sekä leirintäpaikkoihin. Umbriassa on myös lukuisia korkealaatuisia SPA-hotelleja hienoissa maisemissa. Unohtamatta mahdollisuutta vuokrata asuntoa tai taloa, joka on hyvin suosittua, myös italialaisten keskuudessa. Kolmen tähden hotellit ovat hyvätasoisia; siistejä ja palvelu on hyvää. Hotelleissa saa jo nykyään ns. eurooppalaisen aamiaisen, vaikka paikalliset eivät aamiaista syökään. Älä kuitenkaan nosta meteliä mikäli aamiaiselta ei löydy tomaattiviipaleita leipäsi päälle. Isommalla porukalla matkustettaessa talon vuokraaminen on mieluisa ja edullinen vaihtoehto.

Maatilamatkailu Umbriassa on hyvin miellyttävä ja tasokas.  Voit valita joko aidon maatilamatkailun toimivan maatilan yhteydessä tai huoneisto-hotellia muistuttavan maatilamatkailun kotoisassa ympäristössä kaupungin ulkopuolella hyvien liikenneyhteyksien päässä.  Huoneistot ovat erittäin hyvin varusteltuja ja siistejä.  Agriturismoissa lähes poikkeuksetta on uima-allas käytettävissä.  Useissa on myös paikallista ruokaa tarjoava ravintola.   Useissa agriturismoissa huoneistoja voidaan myös liittää yhteen suurempia seurueita varten.

Katso majoitusvaihtoehtomme kohdasta Majoitusvaihtoehdot.

 

4. Julkinen liikenne

Julkisen liikenteen verkosto Umbriassa ei ole kovin laaja, ainakaan suomalaisessa mittakaavassa. Paikallisliikenteen linja-autot kulkevat kyllä hyvin aikataulussa, mutta harvoin ja kiertävät pitkän reitin joten matkan kesto muodostuu helposti kolminkertaiseksi oman auton käyttöön verrattuna. Aikataulut ja reittioppaat löytyvät kyllä netistä esim. http://www.umbriamobilita.it. Eräs toinen tapa selvittää oma reittinsä on hankkiutua linja-auto- tai juna-asemalle ja kysyä neuvoa sieltä infosta. Suurimpien kaupunkien välillä on bussiliikenne, joten tutustuminen Umbrian eri kaupunkeihin onnistuu linja-autollakin.

Junaliikenne on sujuvaa ja suhteellisen edullista ja siksi hyvin suosittua paikallisten sekä ulkomaalaisten turistien keskuudessa.

 

5. Turvallisuus

Normaali varovaisuus riittää ja hiukan enemmän huolelllisuutta mm. käsilaukun suhteen ruuhkaisissa keskustoissa ja toreilla. Täälläkin, kuten jo monessa Euroopan kaupungissa on runsaasti maahanmuuttajia jotka yrittävät saada toimeentulonsa tavalla jos toisella. Väki- ja ilkivaltaa on vähän. Vanhuksia kunnioitetaan eivätkä varkaudet yleensä kohdistu heihin. Joitain kahinoita suurimpien kaupunkien yöelämässä aina silloin tällöin on. Perugiassa on Perugian yliopiston lisäksi ulkomaalaisille suunnattu kansainvälinen yliopisto, joka on osaltaan saattanut vaikuttaa huumeiden käytön lisääntymiseen ja sen tuomiin seurauksiin.

6. Autoilijalle

Moni suomalainen kokee Italian liikenteen hyvin kaoottiseksi. Ja onhan se sitä. Mutta kun tietää muutaman perussäännön ja menee reippaasti sekaan, pärjää kyllä aivan mainiosti. Sanoisin, että italialainen liikenne on joustavaa ja luovaa, ja ”enskan vetskari” toimii hyvin. Muutama perusasia avuksi:

- Kun siirryt moottoritien liittymäkaistalta moottoritielle, muut eivät usein anna tietä. Nopeudet moottoriteillä ovat kovia ja kaistan yht’äkkinen vaihtaminen olisi vaarallista. On erittäin tärkeä tietää, että moottoritielle aikova autoilija ei puske itseään väkisin sekaan, vaan jokainen odottaa sopivaa väliä siirtymäkaistalla.

- Italialainen harvemmin ajaa päin punaista tai tulee eteesi kolmion takaa. Tämä helpottaa liikenteen sujuvuutta kunhan muistat pitää kiinni omista etuajo-oikeuksista ja mennä silloin kun on sinun vuorosi. Eräänä syynä tähän on se, että suurimmissa kaupungeissa on paljon valvontakameroita ja sakot esim. punaista päin ajamisesta ovat suhteellisen kovat. 

- Autoilijat kunnioittavat jalankulkijoita suojatiellä ja myöskin sen ulkopuolella.

- Liikenteessä tulee itse olla jatkuvasti tarkkaavainen. Italialaisten ehkä harmillisin piirre autoilussa on huolimattomuus, joka aiheuttaa turhia vaaratilanteita. He ajavat usein kahdella kaistalla, eivät useinkaan käytä suuntamerkkiä ja saattavat tehdä yht’äkkisen päätöksen kääntyä sivutielle. He puhuvat kännyköihinsä ja kirjoittelevat tekstiviestejä ajaessaan. Täällä ei handsfreen käyttö ole yleistä vaikkakin se on kuulemma pakollista.

 

7. Käytännön vinkkejä

Umbria on kaiketi sen verran maaseutua, että englannin kielellä täällä ei ole paljoa käyttöä. Suurimmissa turistikohteissa puhutaan vähän englantia, mutta jos haluat selvittää asiaasi enemman kuin pizzan ja oluen tilauksen verran, joudut todennäkoisesti ongelmiin. Toisaalta, italialainen mielellään asioi kanssasi englannin kielellä jos hän sitä osaa. Ranskan kielesta on apua. Vaikkakin näin, silti täällä pärjää, koska italialaiset auttavat kovin mielellään jotta tulet ymmärretyksi ja italialainen selvittää asiaansa niin pitkään ja kauan kunnes hän on saanut varmuuden tulleensa itse ymmärretyksi. Suosittelemme, että opettelet joitakin Italian kielisiä sanoja ja sanontoja, vähintään tervehtimiset, koska sillä saa italialaisen hyvälle mielelle ja parempaa palvelua. Italialaiset eivat ole tarkkoja oikeasta ääntämyksestä.

Lounasaikaan, klo 13-16, kaupat ovat pääsääntöisesti kiinni. Kaupoista ainoastaan suurimmat supermarketit ovat koko päivän auki. Lounastauon jälkeen kaupat ovat auki klo 16 alkaen pitkälle iltaan saakka, ainakin klo 20:een. Tämä lounastauko on muuten hauska piirre täällä verrattuna meidän suomalaisten työlounaskulttuuriin. Suomessa lounas "tunti" on 30 minuuttia, ja sinä aikana lounas tyypillisesti nautitaan kiireesti henkilöstöravintolassa. Täällä lounaalle lähdetään kotiin, ja syödään maistuva pasta-annos jonka päälle otetaan pienet tirsat ennen kun lähdetään jatkamaan töitä. Taloyhtiöisssäkin tulisi noudattaa hiljaisuutta paitsi klo 24:00 jälkeen myös klo 14-16 välisenä aikana, jolloin asukkaat viettävät lepohetkeään.

Muutamia Umbriassa toimivia kauppaketjuja, joiden koko vaihtelee pienestä kyläkaupasta isoon supermarkettiin mm. A&O, Famila, Ipercoop/Coop, Conad, Emisfero, Superconti, Todis, Eurospin ja Lidl. Brico Center on paikallinen rautakauppa, josta saa kaikkea mahdollista maaleista grillihiiliin. Usein isoimmat supermarketit kuten esim. Ipercoop/Coop, Famila, A&O ja Superconti ovat auki myös lounasaikaan ja sunnuntai-aamuisin. Kylissä on yleensä myös Macelleria eli lihakauppa, josta saa hyviä paikallisia ja tuoreita lihatuotteita. Kylien baareista löytyy kylmiä juomia, tupakkaa, lehtiä sekä usein pientä purtavaa ja jäätelöä.

Maanantai-päiviin kannattaa suhtautua huolella lomaohjelmaa suunnitellessa. Maanantaisin useat liikkeet ja myös turistikohteet ovat kiinni aamupäivisin, ellei jopa koko maanantain.

Lounasravintolat ovat tyypillisesti auki tuon lounastauon aikana. Iltaravintolat aukeavat pääsääntoisesti klo 19:30. On hyvä huomata, että kaikki ravintolat eivät tarjoa pizzaa ollenkaan ja jotkut ravintolat tarjoavat pizzaa vain illalla, eivät lounaalla. Tämä saattaa johtua siitä, että kaikki ravintolat eivät lämmitä puu-uuniaan päiväsaikaan.

Alkoholikulttuuri täällä on hyvin erilainen kuin Suomessa. Olutta ei lipitellä pitkin päivää terasseilla ja kaduilla, sitä ei täällä katukuvassa kovin paljoa näe. Paikalliset juovat alkoholia hillitysti, ja useimmiten vain mietoja tai alkoholittomia juomia. Ennen illallista saatetaan ottaa aperitiivi ja illallisen yhteydessa lasillinen tai kaksi viiniä, jos sitäkään. Italialaiset eivat ota alkoholia humaltuakseen ja täällä ei ole hyvaksyttävää esiintyä humalassa julkisella paikalla.

On myös hyvä tiedostaa, että italialaiset ravintolaan tai liikkeisiin mennessään aina tervehtivät henkilökuntaa. Se on pieni ystävällinen ele – buongiorno tai buonasera – kellonajasta riippuen. Ja sama toistetaan poislähtiessä. Täällä esimerkiksi vaateliikkeissä henkilökunta on halukas palvelemaan ja on ylpeä ammatistaan, ja kannattaa ottaa palvelu vastaan kun he sitä tarjoavat.

Italiassa matkustamista ja elämistä helpottaa kovasti italialaisten joustavuus, luovuus ja rentous. Jos saamasi vastaus esittämääsi tiedusteluun on negatiivinen, älä lannistu, sillä usein lyhyen keskustelun ja pohdinnan jälkeen asiat lutviutuvat molempia osapuolia tyydyttävällä tavalla.Yhteenvetona italialaisen keskustelun kulusta: ensin saatat saada vastaukseksi non è possibile (ei ole mahdollista), sitten è difficile (on vaikeaa), ja sitten non è facile (ei ole helppoa). Ja lopulta homma sitten saadaan hoitumaan.

 

8. Matkanteko Suomesta Umbriaan

Kukin tietty valitkoon itse mieluisimman ja omasta mielestään parhaimman tavan matkata Suomesta Umbriaan. Tässä kuitenkin muutama vinkki.

Umbriassa matkailu onnistuu hyvin junalla ja linja-autolla, mutta auton käyttö helpottaa liikkumista toki huomattavasti eikä silloin ole sidottu aikatauluihin. Näin ollen mikäli et tule Umbriaan Suomesta omalla autolla, auton vuokraaminen on suositeltavaa. Oman tai vuokra-auton käyttö myös mahdollistaa retket pikku-kyliin ja vuoristoihin, joihin julkisilla kulkuvälineillä ei helposti pääse.

Helpoin tapa matkata Umbriaan on ottaa lento Roomaan ja vuokrata auto Fiumicinon lentokentältä. Roomasta Perugiaan on noin 175 km ja ajomatka moottoritietä pitkin kestää noin 2.5 tuntia.

Voit tehdä saman myös siten että otat lennon Suomesta Firenze:en. Silloin kuitenkin varaudu ruuhkiin ja mahdollisiin tietöihin jotka saattavat hidastaa matkaasi. Ja välttämättä et löydä suoria lentoja Suomesta Firenzeen. Matka Firenzesta Perugiaan on saman verran kuin Roomasta, noin 175 km.

Perugiassa on myös oma kansainvälinen lentokenttä, San Francesco d'Assisi Sant'Egidiossa, mutta sinne ei ole suoria lentoja Suomesta. Kentällä on suurimmat autovuokraamot, joten auton vuokraaminen sieltäkin onnistuu kyllä.

Mikäli et matkaa autolla, huomioi etta Fiumicinon kentälta Roomasta on suora linja-autoyhteys Perugiaan. Ja Rooman keskustasta pääsee junalla Perugiaan.