Oliiviöljy


1. Alkusanat
2. Umbrialainen extra-neitsytoliiviöljy
3. Oliiviöljyn käytöstä
4. Oliivipuiden ja oliiviöljyn historiaa
5. Umbrian oliiviöljyn tuotanto
6. Oliivien kerääminen
7. Oliiveista oliiviöljyksi
8. Strada dell’olio DOP Umbria
9. Oliiviöljyn maistelu

1. Alkusanat

Umbriassa on hyvin vaikea olla havaitsematta oliivien merkitystä sen maakunnalle. Oliivipuut peittävät laajat alueet maasta, etenkin Apenniinien rinteillä. Oliiviöljyn merkitys Umbrialle ja sen taloudelle on suuri, se on mm. Umbrian viennin tärkeimpiä tuotteita. Suurimmat vientimaat ovat USA ja Ranska, muita suuria vientimaita ovat Venäjä, Englanti ja Saksa.

Oliiviöljyn mausta ja laadusta puhutaan päivittäisissä pöytäkeskusteluissa, ennen kaikkea sadonkorjuun aikana. Monen perheen oliiviöljyt hankitaan osallistumalla oliivien keräämiseen loka-marraskuussa.

Umbrialaisesta oliiviöljystä ja sen tuotannosta on kirjoitettu erinomainen artikkeli suomalaisen VIINI-lehden numerossa 1/2012.

2. Umbrialainen extra-neitsytoliiviöljy, maailman laadukkaimpia

Umbrialaisen extra-neitsytoliiviöljyn on todettu olevan maailman huippu-luokkaa ravintoarvoiltaan. Tämän siitä tekee mm. ilmasto, maaperä, öljynpuristusmenetelmät sekä aikainen korjuu loka-marraskuussa. Umbrialainen extra-neitsytoliiviöljy sai D.O.P –laatuluokituksen jo 10 vuotta sitten ja on tällä hetkellä maailman eniten myydyin D.O.P-tason oliiviöljy. Umbriassa D.O.P –laatuluokitus edellyttää tuottajan näkökulmasta sitä, että jokainen oliiviöljyerä tarkistetaan, kontrolloidaan ja sertifioidaan viranomaisten toimesta. Kun puhumme umbrialaisesta oliiviöljystä tarkoitamme nimenomaan Umbriassa kasvatettujen puiden oliiveista, Umbriassa puristetusta ja pullotetusta extra vergine -öljystä.

Oliivi on viimeisten tutkimusten mukaan ns. funktionaalinen elintarvike, eli terveyttä ylläpitävä ja edistävä. Extra-neitsytoliiviöljyn väitetään jopa pidentävän elinikää. Tutkimusten mukaan extra-neitsytoliiviöljyn käyttö ehkäisee mm. sepelvaltimotauteja, tasapainottaa kolesteroleja sekä verenpainetta.

Oliiviöljy on ainoa kasvisöljy joka tehdään puun hedelmästä eikä hedelmän siemenestä kuten muut markkinoilla olevat kasvisöljyt. Lisäksi, oliivipuu ei ole ollut geenimuunnellun tuotannon kohteena, päinvastoin kuten jo useat puut ja kasvit joiden siemenistä tuotetaan öljyä.

Ravintoarvoista kertovat mm. happamuus, joka tulee olla alhainan (säännösten mukaan extra-neitsytoliiviöljyssä alle 0,8) ja peroksidien määrä. Nämä molemmat arvot nousevat oliiviöljyn vanhetessa ja mm. vääränlaisen varastoinnin ja säilönnän vuoksi ja aiheuttavat oliiviöljyn härskiintymisen ja ravintoarvojen heikkenemisen.

Italialaiset käyttävät maailmassa eniten oliiviöljyä, seuraavina maina tulevat Espanja ja Kreikka. Välimerenmaiden ruokavalio onkin saanut tutkimuksissa ja julkisuudessa runsaasti näkyvyyttä terveellisyydestään ja mm. runsaasta extra-neitsytoliiviöljyn käytöstä. Tulee kuitenkin olla tarkkana siitä minkälaista oliiviöljyä käyttää. Marketeissa on runsaasti tarjolla erilaisia oliiviöljyjä, joista halvimmat tyypillisesti ovat ns. sekotteita, eli tuottajat ostavat oliiviöljyä edullisesti eri puolilta maailmaa ja sekoittavat niitä keskenään, hajustavat ja maustavat sopivaksi. Maku ja rakenne ovat aivan erilaiset kuin laadukkaan oliiviöljyn eikä ravintoarvoista ole takeita. Pullon kyljessä saatta kuitenkin lukea "Made in Italy".

3. Oliiviöljyn käytöstä

Laadukas oliiviöljy toimii parhaiten mausteena siten, että se täydentää ruoan makua antaen sille oliiviöljyn hienon maun ja siten että itse oliiviöljyn maku tulee esille. Oliiviöljy sopii sellaisenaan korvaamaan salaattikastikkeen ja maustaa niin tuoreet kuin kypsennetytkin vihannekset. Suomessa olemme tottuneet tekemään runsaita pasta- ja muita kastikkeita ja täyttämään pizzamme runsailla täytteillä, mutta hyvä oliiviöljy ja ripaus suolaa riittää monasti sellaisenaan. Runsaasti lisäaineita sisältävät marinadi-kastikkeet voi hyvin korvata laadukkaalla oliiviöljyllä.


4. Oliivipuiden ja oliiviöljyn historiaa

Voidaksemme löytää ensimmäiset merkit oliiviöljyn käytöstä eri tarkoituksiin, meidän pitää palata ajassa taaksepäin 6000 vuoden päähän Syyrian ja Palestiinan alueille, jossa paikalliset ihmiset käyttivät villinä kasvaneista oliivipuista saatua oliiviöljyä esim. ihon suojaamiseen. Myöhempinä aikoina oliiviöljy ja sen käyttö levisi nopeasti myös Egyptiin, Kreikkaan ja Italiaan. Esimerkiksi Egyptissä oliivilla tai paremminkin oliivin tuottamisella on ollut myös merkittävä vaikutus yhteiskunnan eri tehtävissä, sillä faaraot saattoivat nimetä alueiden valtiollisiin tehtäviin henkilöitä, jotka olivat menestyneet hyvin oliivien tuottamisessa. Vaikka me tunnemmekin oliiviöljyn käytön parhaiten ruoanlaitossa, on sitä käytetty koko sen historian ajan myös muihin tarkoituksiin, joka tekee siitä erittäin mielenkiintoisen ja monipuolisen tuotteen. Oliivi on ollut rohkeuden, kauneuden, viisauden ja rauhan symboli antiikin Kreikassa ja tietysti myös voiton symboli taistelujen jälkeen ja uusien keisareiden vihkimisessä. Oliiviöljyä on käytetty ihon hoitamiseen, kosmetiikassa, urheilussa lihaksien "esittelemiseksi", polttoöljynä sekä ruoanlaitossa monessa sen eri muodossa. No, toisaalta tänäkin päivänä ihmiset käyttävät oliiviöljyä melkein samoihin tarkoituksiin kuin vuosituhansia sitten!

Umbriassa oliivien viljelyllä ja oliiviöljyllä on erittäin pitkät perinteet aina antiikin aikaan saakka. Jo etruskit käyttivät oliiviöljyä mutta pääsääntöisesti muihin tarkoituksiin kuin ruoanlaittoon, ennen kaikkea ihon hoitamiseen, hajusteena, peseytymisessä sekä valaistuksessa polttoaineena. Roomalaisten aikana oliiviöljy oli erittäin arvostettu elintarvike ja tietysti umbrialaiset pystyivät näin ollen myymään tuotteitaan aina Roomaa myöten. Rooman kukistumisen jälkeen seurasi pitkä ajanjakso jonka aikana oliivituotanto ja oliiviöljyn arvostus laski. Vasta 1400-luvulta on löydetty dokumentteja, joissa mainitaan merkittävästä oliiviöljyn tuottamisesta ja korkeasta laadusta Assisissa ja Trevissä. Tältä ajalta on myös löydetty selviä merkkejä oliivipuiden systemaattisemmasta kasvattamisesta eri paikkakunnilla esim. Assisissa, Gubbiossa, Spellossa. Tultaessa 1800-luvulle, tarkemmin sanottuna 1880-90 -luvuille, Umbriassa tapahtui selkeä kasvu oliivipuiden kasvattamisessa. Silloin oli jo 43.000 hehtaaria varattu oliivipuiden kasvattamiseen ja keskimääräinen oliivipuiden luku per maatila oli 220 puuta. Näihin aikoihin myös oliivipuiden kasvattamisessa otettiin enemmän käyttöön tapa, jossa puut kasvatettiin rivimuotoisesti. Umbrian oliivituotannossa on myös ollut muutamia katovuosia, vuosina 1927, 1956 ja 1985 joiden jälkeen oliivipuita on jouduttu uusimaan. Syynä on ollut pakkanen, jolloin suuri osa puista on tuhounut. Nykyisin kun katselee Umbriassa olevia oliivitarhoja on usein helppo päätellä mitkä puut on istutettu esim. vuoden 1985 jälkeen; puut ovat suorissa riveissä ja niiden väliin on jätetty 5-6 metriä tilaa. Tämä mahdollistaa tehokkaan oliivien keräämisen ja oksien leikkaamisen.

5. Umbrian oliiviöljyn tuotanto

Umbriassa on tällä hetkellä oliivipuille varattua viljelysmaata n. 27.000 hehtaaria, josta n. 18.000 ha on Perugian maakunnassa ja loput n. 9.000 ha on Ternin maakunnassa. Edellämainitusta viljelyalasta saadaan vuosittain n. 30.000-60.000 tonnia oliiveja, joista tuotetaan n. 5.500-11.000 tonnia oliiviöljyä. Näin ollen keskimääräinen tuotto oliiveista oliiviöljyksi on n. 18,5 %. Umbria tuottaa koko Italian oliiviöljystä vain 1,5-3,0 % mutta täytyy muistaa että tästä määrästä 80-90 % on extra vergine-oliiviöljyä. Tämä osoittaa että umbrialiainen oliiviöljy on laadukasta ja sen saama huomio maailmalla ansaittu. Tärkeä on myös huomata että Umbrian oliivinviljely on sirpaloitunutta; n. 70% oliivitiloista on vain alle 1 ha:n tiloja. Umbrian maisemaa hallitsee oliivipuiden tuulessa nostattamat "hopean väriset aallot", mikä tekee oliivipuiden kasvattamisesta myös tärkeän maisemallisen elementin ja turistinähtävyyden.

Umbrian viljelymaat eivät ole kuitenkaan kovin suosiollisia oliivin viljelylle sääolojen takia. Oliivipuita kasvatetaan alueilla, joissa on suuri oliivien jäätymisriski, joka on esimerkiksi aiemmin mainittuina vuosina vienyt monelta tilalta kaiken oliivituotannon. Suurin riski jäätymiseen on alueilla, jotka sijaitsevat Umbrian itäosissa, missä aamutuntien lämpötilan nopea vaihtuminen aiheuttaa vaaran oliivipuille. Näinollen sääolojen perusteella valitaan myös sopivimmat oliivipuulajikkeet, joilloin esimerkiksi 500-600 metrin korkeudessa merenpinnan yläpuolella voidaan kasvattaa oliivipuita hyvällä menestyksellä. Umbriassa oliivien parhaat kasvualueet ovat normaalisti 200-500 metrissä merenpinnan yläpuolella, missä on sopiva lämpötila ja tarpeeksi kosteutta oliivien kasvattamiselle. Parhaimmat ja sopivimmat alueet oliivipuiden kasvattamiselle löytyvät esimerkiksi Umbrian laaksosta (Valle Umbria), Conca Teranasta, joka käsittää n. 300 neliökilometriä Umbriasta ja jossa sijaitsevat mm. Terni, Narni, San Gemini, Alta Vallerina ja lisäksi Lago Trasimenon alue. Umbrian vaihtelevan ilmaston takia ja ennen kaikkea vuosien 1956 ja 1985 katovuodet ovat muuttaneet oliiviviljelmien muotoa. Nykyisin lähes kaikki ne viljelyalueet, joissa oliivipuut ovat suorissa riveissä ja puiden välillä on n. 5-6 metriä, on istutettu näiden katovuosien jälkeen.

Oliivipuiden viljely on ympärivuotista työtä ja siinä voidaan karkealla tasolla määrittää seuraavat työvaiheet jolloin kasvattaminen vaatii enemmän työtä: oliivipuiden leikkaus ja karsiminen 1-2 vuoden välein, lannoitus, oliivipuiden välissä olevan maan kunnostaminen ja tasoitus keräämistä varten, oliivien kerääminen ja oliiviöljyn valmistaminen ja pullotus.

6. Oliivien kerääminen

Oliivien kerääminen tapahtuu loka-marraskuussa, jolloin oliivit poimitaan raakoina, puolikypsinä tai kypsinä riippuen öljyn halutusta luonteesta. Oliivien kerääminen on Umbriassa merkittävä tapahtuma, johon saapuu kaikki perheen jäsenet ja paljon ulkopuolista palkattua työvoimaa mikäli kyseessä on useiden satojen tai tuhansien puiden oliivitarhat. Isoilla tiloilla työ tehdään nykyisin jo koneellisesti eli puut "ravistetaan" oliiveista tyhjiksi niiden alle maahan levitetyille verkoille. Tämä edellyttää myös sitä että oliivipuiden väliin on jätetty runsas 5-6 metriä, jotta siellä voidaan liikkua koneilla. Mikäli kyseessä on muutamien kymmenien tai satojen puiden suuruiset oliivitarhat, työ voidaan tehdä käsin siten että oliivit "kammataan" alas puista työhön tarkoitetulla pienellä haravalla. Mikäli oliivipuut ovat vanhoja ja isoja, joudutaan käyttämään tikkaita kaikkien oliivien keräämiseksi. Puiden alle asetetuilta verkoilta oliivit kerätään säkkeihin tai suuriin saaveihin. Työpäivän päätteeksi oliiveista erotellaan lehdet ja muut roskat. Tämä työvaihe tehdään yleensä käsin.

7. Oliiveista oliiviöljyksi

Keräämisen jälkeen oliivit viedään öljynpuristamoon (frantoio). Oksien ja lehtien poistamisen jälkeen oliivit huuhdotaan ensin kylmällä vedellä, joka poistaa oksan- ja kaarnanpalat, mullan, lehdet, etanat sekä muut mahdolliset roskat. Tämän jälkeen oliiviöljyn valmistus voidaan jakaa neljään eri vaiheeseen: 1) Puristus-vaiheen (frangiatura) aikana oliivit kaadetaan myllyyn, jossa oliivien hedelmäliha rikotaan ja vaivataan massaksi. Aikanaan se tapahtui suurten kivisten pyörien avulla kivisessä maljassa, nykyään useimmin terästankeissa. 2) Seuraavaksi tehdään ns. ensimmäinen erottelu (gramolatura), jonka aikana syntyy tasaiseksi hierottu massa, josta öljy alkaa erottua. Massa siirretään kuitumattojen väliin puristukseen tai nykyisin useimmiten sentrifugiin, joka erottelee kasvisnesteen, öljyn ja siemenet. Tätä kutsutaan kylmäpuristukseksi; massan lämpötila on korkeimmillaan n. 30 C-astetta. 3) Kolmannessa vaiheessa tehdään viimeistelevä erottelu öljyseparaattorissa. 4) Lopuksi öljy varastoidaan ruostumattomiin terästankkeihin. Oliiviöljyä kuljetetaan pienistä puristamoista teräksisissä elintarvikkeiden kuljetukseen soveltuvissa tankkiautoissa (kuten meillä maitoautot). Niistä öljy suodatetaan paperisuodattimien läpi keskusvaraston terästankkeihin odottamaan pullotusta.

Huomattakoon että neitsytoliiviöljyn valmistuksessa saa käyttää vain mekaanisia menetelmiä, ilman kemikaaleja ja liuotteita. Puristamista, pesemistä ja siivilöimistä lukuun ottamatta öljyä ei ole käsitelty millään tavalla, eikä siihen ole sekoitettu muita aineita.

8. Strada dell'olio DOP Umbria

“Strada dell’olio Extra Vergine di Oliva DOP Umbria” tai “Strada dell’olio DOP Umbria” on vuona 2004 perustettu ei-kaupallinen yhdistys, jonka tarkoituksena on edistää Umbrian turismia sekä tehdä tutuksi Umbriassa kävijöille sen oma oliiviöljy ja oliiviöljyn tuottajat. Yhdistys on myös jakanut Umbrian viiteen (5) eri oliiviöljyn alueeseen, joissa kaikissa toimii useita oliiviöljyn tuottajia.

Umbrian alueiden oliivipuulajikkeet

 1. Moraiolo-lajikkeesta tehty oliivioljy on tuoksultaan hedelmäinen ja kasvinmakuinen jossa tuoksuu tuore oliivi, ja maistettaessa siinä tuntuu myos aromaattisia yrttejä kuitenkin ilman karvasta ja pikanttia jälkimakua. Frantoio-lajikkeesta tehdyssä oliivioljyssä tuoksuu tuoreet yrtit ja aavistuksen omaisesti kypsymäton omena, maultaan se on karvas ja pikantti.
 2. Leccino-lajikkeesta tehdyssä oliivioljyssä tuoksu on hienostunut ja hedelmäinen ja siinä voi todeta kukkaistuoksua ja kypsien hedelmien tuoksua. Maultaan se on arominen ja hieman mantelinen, karvas ja pikantti.
 3. San Felice-lajikkeesta tehdyssä oliivioljyssä tuoksussa on hienostuneita villiyrttejä ja hentoa artisokkaa, jotka vahvistuvat maistettaessa harmoonisen karvaaksi ja pikantiksi.
 4. Dolce Agogia – lajikkeesta tehdyssä oliivioljyssä tuoksuu manteli ja hento artisokka ja maistettaessa se on karvasta ja kevyen pikanttia.

Umbrian 5 DOP oliivioljyaluetta:

Colli Assisi-Spoleto

Colli Assisi-Spoleton alueella 60 % oliivipuista tulee olla Moraiolo-lajiketta ja tästä seurauksena oliivioljy on hedelmäistä ja vahvasti oliivin makuista mutta samalla tasapainoisen katkera ja pikantti. Lajikkeen oliivit kerätään jo lokakuussa ja oljyä saadaan vähemmän mutta se on erittäin laadukasta. Moraiolosta valmistettu oliivioljy sopii parhaiten lihan, keitettyjen palkokasvien ja vihanneskeiton kanssa. Kalalle oliivioljyn maku on liian voimakas.

Colli Martani

Colli Martanin alueella 60% oliivipuista tulee olla Moraiolo-lajiketta. Alueella edistetään myos muiden lajikkeiden kuten esim. San Felice, Frantoio ja Leccino -lajikkeiden viljelyä. Tämä aikaansaa sen että alueella oliivioljy on osittain hedelmäinen ja kevyen pikanttinen. Oliivioljy sopii hyvin bruschetan , salaattien ja kovien (kypsien) juustojen kanssa.

Colli Trasimeno

Colli Trasimenossa kasvatetaan sekä Moraioloa että Dolce Agogia, joiden osuus on 15 % oliivipuulajikkeista. Näiden lisäksi kasvatetaan myos Frantoioa ja Leccinoa. Oliivin haju on kevyen hedelmäinen ja yrttimäinen , aroominen ja aavistuksen verran pikanttinen. Oliivioljy sopii hyvin järvi- ja jalokalojen kanssa sekä kasviskeiton kanssa.

Colli Amerini

Colli Amerinin alueella 15 % oliivipuista tulee olla Moraiolo-lajiketta. Alueella viljellään myos Rajo, Leccino ja Frantoio -lajikkeita. Tuoksu on kevyen hedelmäinen ja artisokkainen ja maku on arominen ja aavistuksen verran katkera ja pikanttinen. Oliivioljy sopii parhaiten järvikalojen, keitettyjen vihannesten ja valkoisen grillatun lihan kanssa.

Colli Orvietani

Colli Orvietanin alueella ei saa viljellä Moraoloa kuin 15 %, Frantoioa 30 % ja Leccinoa 60%. Tästä syystä oliivioljyn tuoksu ja maku on keskikevyen hedelmäistä, katkeraa ja pikanttista. Oliivioljy sopii erinomaisesti esimerkiksi tuoreen herkkusienisalaatin sekä kasviskeiton ja keskivoimakkaiden juustojen kanssa.

“Strada dell’olio Extra Vergine di Oliva DOP Umbria” - yhdistys järjestää myös erilaisia retkiä ja tapahtumia turisteille mm. oliiviöljyn maistajaisia eri tuottajien tiloilla,opastettuja retkiä alueen historiallisiin kohteisiin, pyörä- ja hevosretkiä sekä erilaisia viikonlopputapahtumia kuten esim. tämän vuoden pääsiäisenä tapahtuva 3- päiväinen Pic & Nic – tapahtuma. Katso tarkemmat tiedot yhdistyksestä verkkosivustolta osoitteesta : http://www.stradaoliodopumbria.it/default.asp.

9. Oliiviöljyn maistelu

Olemme verkkosivuillamme pyrkineet kertomaan suomalaisille mahdollisimman paljon oliiveista, oliivien viljelystä ja oliiviöljystä koska mielestämme Suomessa oliiviöljyn arvostus ja käyttö on vielä suhteellisen alhainen. Kuluttajan kannalta on tärkeää, että osaa maistella eri oliiviöljyjä kuten vastaavasti tehdään viinien maistelu. Samalla pystyy toteamaan saako varmasti rahalleen vastinetta koska kaupan on sekä marketeissa että verkkokaupoissa erittäin eritasoisia oliiviöljyjä. Tämän takia olemme laatineet ohjeet, joilla jokainen oliiviöljyn käyttäjä pystyy vertailemaan eri oliiviöljyjä.

Hyvän ja laadukkaan oliiviöljyn tulisi tuntua suhteellisen vahvalta suussa ja monasti jopa ns. ”potkaisee” hieman kurkussa. Mausta ja tuoksusta tulee pystyä erottamaan selkeästi oliivin aromit ja hedelmällisyys. Oliivilajikkeesta riippuen öljyn karvauden (ns. ”potkun”) ja hedelmällisyyden asteet vaihtelevat.

Umbriassa, ja varmasti muuallakin Italiassa, toimii ammattinimike "Assaggiatore dell'olio di oliva" joka on vastaava nimike kuin viinimaailmasta tuttu Sommelier. Assaggiatore (assaggiare=maistella) siis maistelee eri oliiviöljyjä ja antaa arvionsa useihin eri tekijöihin pohjautuen. Umbrian DOP extra-neitsytoliiviöljyjä arvioitaessa nämä Assaggiatoret tekevät kullekin arvioitavalle öljylle ns. panelitestin. Testiin osallistuu tyypillisesti jopa kymmenkunta arvostelijaa ja tulokset ovat julkisia.

Maistelun onnistumisen kannalta on tärkeä huomioida muutama asia:

 • älä käytä maistelun yhteydessä voimakkaita parfyymeja tai muita hajusteita.
 • pyri välttämään syömistä ennen maistelua ja maistelun aikana.
 • älä tupakoi ennen maistelua.
 • käytä maistelussa mieluummin vaikkapa valkoista muovikuppia, jotta pystyt arvioimaan oliiviöljyn oikean värin. Oliiviöljyn väriin vaikuttaa merkittävästi mm. maaperä, oliivilajikkeet, oliiviöljyn puristustekniikka ja oliivien kypsymisaste poimittaessa.
 • Kun maistelet useita oliiviöljyjä, syö omenan viipale esim. 2-3 oliiviöljyn jälkeen koska silloin makuaisti palautuu normaaliksi ja kaikki oliiviöljyt eivät maistu samalta.

Maistelu:

 • kaada noin ruokalusikallinen oliiviöljyä lasiin
 • kuumenna öljy lasin kanssa kämmenellä, jolloin lämpö parantaa aromaattisten aineosien hajua. Lämpötilan pitäisi olla n. 28 astetta.
 • ota öljyä suuhun kielen päälle tasaisesti n. 3 ml ja hengitä ilmaa sisään tiukennetuin huulin kuten esim. viininmaistelussakin. Tee sisäänhengitys 2-3 kertaa.
 • anna oliiviöljyn hieman levätä suussasi ja liikuta kieltä vasten kitalakea. Hengitä nenän kautta.
 • tällä tavalla saat parhaalla mahdollisella tavalla oliiviöljyn aromit ja tuoksut esille ja pystyt arvioimaan oliiviöljyn maun ja voimakkuuden esim. onko oliiviöljy karvasta, makeaa, hapanta vai mausteista.
 • tee maistelu rauhallisesti - alussa saattaa olla hieman kiire mutta ajan kanssa oppii tekemään maistelun rauhallisesti.
 • edellämainitun maistelun jälkeen voit kokeilla eri oliiviöljyjä suolattoman leivän kanssa, jolloin esille tulevat kaikki mahdolliset aromit ja tuoksut.