Viinin viljely

Historia

Taas kerran Umbriasta kerrottaessa joudumme palaamaan historiassa taaksepäin aina etruskien aikakauteen saakka. Asettuessaan asumaan vakituisesti Umbrian alueelle noin 3000 vuotta sitten, etruskit aloittivat viinin viljelyn, jota roomalaiset menestyksekkäästi jatkoivat. Näiden molempien kansojen ja hallitsijoiden aikakaudella luotiin perusta Umbrian nykyiselle viinin viljelylle.

Umbrian viinihistorian alkuaikojen merkittävimmät viininvalmistajat ja viinilajikkeet syntyivät tosin vasta 1400-luvun loppupuolella Orvieton maakunnassa, jonka viinit olivat jo sen ajan yhteiskunnassa tunnettuja ja laadukkaita viinejä. Viinillä mm. maksettiin ja palkittiin ajan suuria taiteilijoita työn tuloksista. Esimerkkinä voidaan mainita Orvieton tuomiokirkkoon useita maalauksia tehnyt perugialainen Bernardino di Betto, jota on kutsuttu myös Pinturicchioksi. Hän sai palkkana työstään laadukkaita Orvieton viinejä. Seuraavien vuosisatojen aikana Umbriassa, kuten myös muuallakin, viinintuotannossa tapahtui voimakas kasvu, jonka aikana viinin tuotantomäärä oli tärkeämpää kuin laatu.

Viininvalmistuksen elpyminen Umbriassa katsotaan tapahtuneen vasta niinkin myöhään kuin 1960-luvulla, jolloin Umbriaan Torgianon viinialueelle saatiin Umbrian ensimmäinen DOC (Denominazioni di Origine Controllata) -tason viini. Torgiano sijaitsee muutaman kilometrin päässä Perugiasta etelään.

Tämä saavutus oli viininvalmistaja Giorgio Lungarottin sitkeyden ansiota ja sillä oli suuri merkitys myös koko Umbrian viinin viljelylle ja valmistukselle. Giorgio Lungarotti oli pitkään viljellyt viinirypäleitä mutta oli aina toimittanut ne paikallisille viinintuottajille, jotka sitten valmistivat niistä viinejä. Lungarotti päätti kuitenkin 1960-luvun alussa aloittaa oman viinintuotannon ja saavutti sitten vuonna 1968 edellä mainitun alkuperäisluokituksen.

Kehitystyö ei jäänyt tähän, vaan Lungarotti saavutti vuonna 1990 vielä arvostetumman alkuperäisluokituksen eli DOCG:n (Denominazioni di Origine Controllata e Garantita) Torgiano Rosso Riserva -viinillä. Tällä hetkellä Lungarottin viinit ovat Umbrian alueen kuuluisimmat viinit ja myös maailmalla tunnustusta saaneita viinejä.

Lungarottin ohella Umbrian laaksossa on myös toinen erittäin tärkeä ja kuuluisa viinin viljelyalue Montefalco, joka sijaitsee n. 40 kilometrin päässä Perugian kaupungista länteen. Montefalcon voittokulun viininvalmistajien joukossa aloitti Arnaldo Caprai, joka hankki itselleen ensimmäiset viinitarhat vuonna 1970 ja joka tällä hetkellä tekee työtä yhdessä poikansa Marcon kanssa Sagrantino -viinirypäleistä valmistetun viinin tunnetuksi tekemiseksi myös Italian ulkopuolella.

Myös antiikin ajan kuuluisan Orvieton valkoviinin kehitys on jo vuosia ollut nousujohteinen ja sillä on merkittävä jalansija Umbrian viinin valmistuksessa. Voidaankin sanoa että jos Giorgio Lungarotti oli Torgianon viininvalmistuksen luoja, niin Renzo Cotarella yhdessä veljensä Riccardo Cotarellan kanssa ovat kehittäneet merkittävästi Orvieton viinien tasoa laadukkailla Antinorin viineillä.

Antinorin valkoviini, Cervaro della Sala, on suurelta osaltaan Chardonayta, johon lisätään osaksi erään kuuluisan umbrialaisen viinilajikkeen Grechetton rypäleitä. Suomessa ehkä kuuluisin Orvieton alueen viinintuottaja on Bigi, joka valmistaa Orvieton Classico valkoviiniä. Luigi Bigin viinitila on toiminut jo vuodesta 1880 alkaen. Usealla viinitilalla Umbriassa valmistetaan myös umbrialaiseen ruokakulttuuriin kiinteänä osana kuuluvaa jälkiruokaviiniä eli vino dolce, jolla on täällä pitkät perinteet. Näistä ehkä kuuluisin on Montefalcon Passito, joka on valmistettu Sagrantino-rypäleestä.

Viinituotanto Keski-Italiassa

Umbrian alueella on tällä hetkellä n. 12.500 hehtaaria viinitarhoja, jotka tuottavat vuosittain n. 687.000 hehtolitraa erilaisia viinejä (ISTAT 2014). Vuoden 2014 luvut ovat 3-4 % pienemmät kuin edellisenä vuonna johtuen varmaankin erittäin huonosta viinivuodesta. Umbrian viininviljely on siis erittäin pientä verrattuna koko Italian viininviljelyyn, ainoastaan 1-2 % kokonaispinta-alasta (ISTAT 2012).

Umbrian tuotanto jakautuu siten, että 48 % kokonaistuotannosta on punaviinejä ja 52 % valkoviinejä. Umbriassa eniten viljelty rypäle on Sangiovese, jonka osuus on 20 % eli 2.464 hehtaaria. Seuraavat järjestyksessä ovat valkoiset rypäleet eli Trebbiano Toscana ja paikallinen alkuperäisrypäle Grechetto. Merlot on Sangiovesen jälkeen seuraavaksi yleisin punainen rypäle ennen paikallista rypälettä Sagrantinoa. Merlot’ta on 1.200 hehtaaria ja Sagrantinoa 900 hehtaaria.

Näiden jälkeen tulevat kansainväliset rypäleet Cabernet Sauvignon ja Chardonnay. Umbrian alueiden näkökulmasta Perugian provinssi on Sangiovesen ja Sagrantinon aluetta, ja Ternin provinssi on valkoisten rypleiden aluetta, mm. Trebbiano ja Grechetto, josta on kaksi eri lajiketta; Todin Grechetto sekä Colli Martanin Grechetto. Ajan hengen mukaisesti Umbriassa on jo nyt monia luomutiloja ja niiden määrä kasvaa jatkuvasti. Kehittyminen konservatiisesti viljellystä viinitilasta luomutilaksi tai jopa biodynaamiseksi viinitilaksi vaatii oman aikansa mutta monet tilat ovat valinneet ensimmäisiksi luomiviineiksi valkoviinit, joita sitten seuraa erilaiset punaviinit.

Umbrian tärkeimmät viinilajikkeet

Umbriassa siis viljellään sekä valkoisia että punaisia viinirypäleitä, joita viljellään ehkä muihin alueisiin verrattuna tasapainoisesti. Valkoisista umbrialaisista rypäleistä on ehdottomasti tunnetuin ja tärkein Grechetto, jota sen ainutlaatuisuutensa vuoksi usein sekoitetaan muiden rypäleiden kanssa viinin valmistuksessa. Muita valkoisia rypälelajikkeita ovat lisäksi mm. Malvasia Bianca, Trebbiano Toscano, Trebbiano Spoletino, Verdello, Caniaolo Bianco.

Punaisista viinirypälelajikkeista ehdottomasti tärkein, vaikkaan ei eniten viljelty on Sagrantino, jota viljellään Montefalcossa ja josta se on alunperin lähtöisin. Muita punaisia lajikkeita ovat mm. Sangiovese (eniten viljelty lajike Umbriassa), Ciliegiolo, Canaiolo Nero, Montepulciano, Barbera ja erityisesti Trasimeno-järven alueen yli sata vuotta vanha Gamay- rypälelajike. kun taas punaisia ovat mm. Sangiovese (eniten viljelty lajike Umbriassa), Ciliegiolo, Canaiolo Nero, Montepulciano, Barbera ja erityisesti Trasimeno-järven alueen yli sata vuotta vanha Gamay- rypälelajike.

Gamay rypäle on itse asiassa alunperin Grenache rypäle. Umbriassa on kuitenkin myös muita ns. kansainvälisiä lajikkeita kuten esim. Chardonnay, Sauvignon Blanc, Pinot Bianco ja Riesling valkoisista muutamia mainittakoon sekä punaisista Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Nero ja Cabernet Franc.

Umbrian viinit voidaan jakaa alkuperäismerkinnän mukaan kolmeen eri kategoriaan:

  1. Tavalliset pöytäviinit (IGT=Indicazione Geografica Tipica), joiden sanotaan kuitenkin olevan muihin Italian viinialueisiin verrattuna laadukkaita ja arvostettuja.
  2. DOC-viinit (Denominazione di Origine Controllata), joita on tällä hetkellä yhdellätoista (11) viininviljelyalueella (Assisi, Colli Altotiberini, Colli Amerini, Colli Trasimeno, Colli Martani, Colli Perugini, Lago di Corbara, Montefalco, Orvieto, Rosso Orvietano, Torgiano).
  3. DOCG-viinit (Denominazione di Origine Controllata e Garantita), jonka on saanut Torgianon Rosso Riserva ja Montefalcon Sagrantino.
Umbrian tärkeimmät viinialueet
1. Torgianon viinialue

Kuten edellisessä kohdassa todettiin, Torgianon menestys ja laadukkaat viinit perustuvat Giorgio Lungarottin sitkeään työhön umbrialaisen viinin kehittämisessä. Alkuperäismerkinnät (DOC ja DOCG) ja varsinkin Torgiano Rosso Riserva ovat Umbrialle merkittäviä saavutuksia myös taloudellisesta näkökulmasta. Torgiano Rosso Riserva on valmistettu Sangiovese ja Canaiolo Nero -rypäleistä. Torgianon alueella valmistetaan valko- ja punaviinejä, rosè-viinejä sekä kuohuviinejä. Torgianon valkoviinin valmistuksessa käytetään sekä Trebbiano Toscano että Grechetto -rypäleitä sekä myös Chardonnay, Pinot Grigio ja Riesling Italiano -rypäleitä. Punaisessa Rosso Torgianossa, joka on alueen kuuluisin viini, käytetään Sangiovese ja Canaiolo Nero -rypäleitä ja myös pieniä määriä Trebbiano Toscano -rypälettä. Torgianon kaupungissa on myös L'U-niminen viinibari, jossa kannattaa käydä maistelemassa esim. Lungarottin laatuviinejä.

2. Montefalcon viinialue

Montefalcon alueen maine ja laadukkaat viinit perustuvat Sagrantino-rypäleeseen ja ovat saaneet myös kuuluisat DOC ja DOCG - alkuperäismerkinnän. Sagrantino-rypäleestä valmistettiin alussa ainoastaan kuuluisaa Passito-viiniä, joka on makea jälkiruokaviini. Sagrantino-rypäleestä valmistettu punaviini on maultaan tukevaa ja voimakasta ja myös tanniinista, sekä erittäin tummaa väriltään. Myös Montefalcon valkoviini on saanut DOC -laatuluokituksen ja sitä valmistetaan Grechettosta ja Trebbiano Toscanosta kun taas esim. Montefalco Rosso on pääasiassa Sangiovesesta ja Sagrantinosta. Montefalcon kaikki viinintuottajat ovat vuosien aikana tehneet paljon töitä saadakseen Sagrantino-viinin tunnetuksia maailmalla ja tuntuu että ovat siinä onnistuneet, josta laaja asiakaspiiri on hyvänä esimerkkinä.

3. Orvieto

Orvieto, joka sijaitsee moottoritie A1:n varrella n. 100 kilometriä Roomasta pohjoiseen, on tällä hetkellä kuuluisa valkoviinistään. Sitä valmistetaan Trebbiano Toscano, Verdello, Grechetto, Drupeggio, Canaiolo Bianci ja Malvasia Toscana -rypäleistä. Useita näitä rypäleitä viljellään samannimisillä alueilla kuten esim. Verdello. Kuuluisimmat viinit ovat Orvietto Classico, Orvieto Superiore ja Orvieto Classico Superiore. Orvietossa valmistetaan myös vino dolcea, makeaa jälkiruokaviiniä, joka tehdään Sauvignon rypäleestä, johon on tullut Botrytis Cinerea jalohomesieni. Orvieton DOC-punaviineistä kuuluisin on Rosso Orvietano, joka muodostuu useista eri rypäleistä kuten esim. Sangiovesta, Cabernet Sauvignosta ja muista rypäleistä.

4. Muita Umbrian viinituottaja-alueita

Eräs Umbrian mielenkiintoisimmista viininviljelyalueista on Lago Trasimenon alue, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä Perugiasta ja jonka viljelyalueet ympäröivät Trasimenon järveä. Alueen viinit ovat saaneet myös DOC-alkuperäismerkinnän ja alueilla viljellään sekä puna- että valkoviinin valmistukseen tarvittavia rypäleitä. Valkoviiniin käytettäviä rypäleitä ovat mm. Grechetto, Trebbiano Toscana, Malvasia del Chianti, Verdello ja Verdicchio. Punaviiniin käytettävät rypäleet ovat mm. Sangiovese, Gamay, Ciliegiolo, Cabernet Sauvignon ja Merlot. Eräs alueen merkittävimmistä rypälelajikkeista on Gamay, joka on ollut alueella jo yli sata vuotta ja siitä valmistettua Gamay del Colli Trasimeno (grenache) on DOC-viini ja tyypillinen alueen oma viini, jota kuitenkaan ei saa sekoittaa ranskalaiseen gamay-rypäleeseen.

Muista Umbrian alueen viinialueista voitaneen mainita esim. Colli Amerini, josta saadaan punaviiniä esim. Sangiovese, Montepulciano ja Ciliegiolo. DOC-alueista lisäksi Assisin viinialue, ja erityisesti Assisin Grechetto-valkoviini. Muita puna- ja valkoviinin tuottaja-alueita ovat lisäksi mm. Lago di Corba, Colli del Altotiberini ja Colli Perugini.

Blogissamme on myös monta kirjoitusta viinin viljelystä, viinin maistelusta ja Umbrian viineistä.

Viinin viljelyä Italiassa

Viininviljely - sadonkorjuu - Umbria, Keski-Italia

Viinitila Italia - sadonkorjuu

Viinitila Italia - viininviljely ja sadonkorjuu

Viinitila Italia - viinituotanto