Viiniretki Montepulcianoon (18.2.2014)

Kävimme päiväretkellä helmikuun alussa Toscanan Montepulcianossa Polizianon ja Avignonesin viinitiloilla ja saimme kutsukortin Montepulcianon alueen uusien markkinoille tulevien viinien esittelytilaisuuteen. Näin viinien aloittelevana harrastajana on hyvä laajentaa ymmärtämystä myös muiden Italian maakuntien viineihin koska niitähän on täällä valtaisa määrä.

Tapahtuma järjestetään joka vuosi helmikuun puolivälissä Montepulcianon keskustassa Il Fortezza-nimisessä vanhassa linnakkeessa, joka on restauturoitu tällaisia tapahtumia varten.  Tapahtuman aikana yli neljäkymmentä Montepulcianon viinitilaa esittelevät uusia markkinoille tulevia viinejä, jotka ovat vuosilta 2008 – 2011.

Vastaavia tapahtumia on myös omassa maakunnassamme varsinkin Montefalcon alueella. Sekä Montepulciano että Montefalco ovat ns. DOCG-laatuluokituksen saaneita viinialueita, joiden viinit ovat saaneet nimensä kotikylänsä mukaan – Vino Nobile di Montepulciano, Rosso di Montepulciano ja Sagrantino di Montefalco, Montefalco Rosso.

Mielenkiintoista oli se, että tilaisuudessa jaettiin sekä englanninkielinen ja italiankielinen opas kaikista tapahtumaan osallistuvien viinitiloista. Oppaassa oli tarkat selostukset viinitiloista, vuosikerroista, viineistä ja niiden sisällöstä, etc. Markkinointi on hieman eri tasolla kuin täällä Umbriassa.

Matkaa meiltä kotoa Montepulcianoon on n. 65 km, joka tehdään Castiglione del Lagon kaupunkin kautta Pozzuoloon ja sieltä Montepulcianoon.  Melkein kaikki Montepulcianon kuuluisat viinitilat sijaitsevat Montepulcianon rautatieaseman ja Montepulcianon kaupungin välisellä alueella. 

Montepulcianon alueen kuuluisin rypäle on tietysti Sangiovese, jonka oma paikallinen nimi on Prugnolo Gentile. Jokaisessa siellä valmistetussa viinissä tulee olla vähintään 70 % tätä rypälettä ja muut 30 % muita Toscanan alueella kasvatettuja rypäleitä kuten esim. Canaiolo, Colorino, Ciliegiolo tai Mammolo. 

Maistelimme tapahtuman aikana mm. seuraavien viinitilojen viinejä: Lombardo, Le Berne, Valdipiatta, Gattavecchi, Godiolo, Cavalierino Organic Wine, Lunadoro, Nottola, Poliziano (aiemmin tuttu) ja Tiberini. Osan viineistä maistoimme lounaan yhteydessä, jossa tarjottiin runsas antipasto-lautanen toscanalaiseen tapaan.

Valitettavasti tällainen tapahtuma, jossa on paljon viinintuottajia ja jossa käy paljon paikallisia viininharrastajia, ei oikein mahdollista viinien syvempää analyysiä mutta pystyimme kuitenkin tekemään maistetuista viineistä eräänlaisen yhteenvedon. Valkoviinejä tapahtumassa oli suhteellisen vähän, joten jätimme ne väliin.

Tässä muutamia lyhyitä kommentteja Montepulcianon punaviineistä, jotka vaatisivat hieman enemmän aikaa kunnon analyysiä varten:

  • Väriltään kirkkaita rubiininpunaisia, vanhemmissa Riservoissa aavistus oranssia
  • Rakenne kiinteä, laajat kaaret ja usein Vino Nobilessa alkoholiprosentti 14-14,5
  • Tuoksu usein voimakas, tuoreiden metsämarjojen ja kukkien tuoksu (Vino Nobile). Riservoissa tulee jo sitten tynnyreistä pehmeitä tupakan, luumun, vaniljan ja kypsien metsämarjojen ja amaronen tuoksuja sekä aluskasvillisuuden tuoksua. 
  • Makukokemukset: Usein melko kuivia viinejä, joissain viineissä korkea tanniinisuus, joka hieman häiritsee tasapainoa. Muuten maku täyteläinen, lämmin ja hyvä pysyvyys jälkimaussa. Vuosien 2010-11 viineissä tuntee vielä viinin nuoruuden maussa, joten pari vuotta ikääntymistä vaikuttaa positiivisesti esim. tanniinien pehmeyteen. Muuten laadukkaita ja hienoja viinejä.

Tuntuu siltä Montepulcianossa Sangiovesesta on tehty oman sarjansa erinomainen rypäle, joka ei ole turhaan saanut myös maailmanlaajuista mainetta. Mutta täytyy muistaa, että Italian maakunnissa on useita versioita Sangiovesesta ja kullakin omat ominaisuutensa.

Kuluttajan ja harrastajan näkökulmasta tuntui siltä että sekä Rosso di Montepulciano ja Vino Nobile di Montepulciano ovat helppoja, täyteläisiä ja maukkaita viinejä.  Vahvojen ja täyteläisten viinien harrastajalle voivat sopia muut viinit.  Ruokalajien osalta varmasti sopivia viinejä läpi aterian mutta sen joka haluaa liharuokiin ja riistaan tukevamman viinin niin kannattaa harkita Umbrialaisia viinejä kuten esim. Sagrantinoa.