Vine Italy -messut Veronassa (12.4.2014)

Vinitaly-viinimessut keräävät Italian Veronaan vuosittain yli 4000 tuottajaa ympäri Italiaa ja maailmaa. Vuonna 2013 messuilla kävi melkein 150.000 kävijää, joista 30 % oli kansainvälisiä messuvieraita 120 maasta. Tänä vuonna järjestäjät odottivat vielä suurempaa kävijämäärää.

Messut ovat erittäin tärkeä tapahtuma Italian viinintuottajille ja se myös näkyi tänäkin vuonna, sillä messualueella oli tuottajia kaikista Italian maakunnista. Myös Italian uusi pääministeri Renzi käväisi messuilla. Myös me päätimme käydä messuilla, koska emme siellä olleet aiemmin käyneet ja saisimme siellä paremman kuvan useista Italian maakunnan viineistä.

Oli kuitenkin pakko etukäteen hieman suunnitella missä haluaisi käydä koska olisimme messuilla vain yhden päivän. Päätimme käydä ainakin seuraavien maakuntien osastolla: Piemonte, Veneto, Puglia, Lombardia ja tietysti oman maakuntamme Umbrian yhteisellä osastolla moikkaamassa tuttujen viinitilojen edustajia.  Umbrian naapureina olevat Toscanan, Marchen, Abruzzon ja Emilia-Romagnan jätimme väliin, koska siellä voimme pipahtaa päiväretkellä kuten kävimme esim. Montepulcianossa talvella.  

Onneksi olimme varanneet messuille viimeisen messupäivän, koska kävijöiden määrä oli pienempi ja muutenkin messut olivat jo hieman rauhallisemmat. Toinen syy oli tietysti se, että messualueen läheisyydessä ja myös Veronan keskustassa hotellien hinnat ovat messujen ensimmäisinä päivinä huomattavasti kalliimmat kuin viimeisenä päivänä.

Oma suunnitelmamme onnistui melkein, sillä edellä mainittujen osastojen lisäksi tuli muutamia ylimääräisiä osastokäyntejä matkan varrella, mutta niinhän usein tapahtuu messuilla. Maistelimme aluksi Puglian puna- ja valkoviinejä ja haimme tietoisesti Castel del Monten puna- ja valkoviinejä, jotka olivat valmistettu trebbiano, bombino ja uva di Troia-rypäleistä, sekä Negroamaro-punaviinejä primitivo-rypäleistä. Löysimme kaksi eri standia, joissa maistelimme näitä viinejä ja saimme myös viinien edustajilta erinomaisen esityksen viineistä.  

Oma suosikkini oli ehdottomasta Castel del Monten 2013 valkkari ja Negroamaro-punaviini 2008. Jo tässä vaiheessa huomasi, että standeilla maistatettiin ehdottomasti viinitilojen laadukkaimpia viinejä, joita ei välttämättä saa edes italialaisista marketeista vaan ainoastaan viinitilalta. Saman olemme myös huomanneet täällä Umbriassa.  Seuraava osasto oli Piemonte, jossa halusimme maistella Nebbiolo-rypäleestä valmistettuja Barolo ja Barbaresco-punaviinejä.

Koska emme ole muiden italialaisten viinitilojen asiantuntijoita jouduimme aina valitsemaan osaston hieman fiiliksen mukaan ja valitsimme yleensä pienempiä standeja kuin isoja ja hulppeita luomuksia.  Mielestämme valintamme onnistuivat hyvin koska esimerkiksi Barolot ja Barbarescot vuosilta 2006 ja 2007 olivat erinomaisia.  

Veneton alueella halusimme maistaa tietysti Amarone-punaviiniä koska Umbrian maakunnan Sagrantinoa hyvin usein verrataan nimeomaan Amaroneen sen tuoksujen ja makujen suhteen. Valintamme osui mielestämme hyvin, koska sekä hieman nuorempi ja myös ikääntyneempi tämän viinilajin edustaja tuntui erinomaiselta ja vahvisti näkemystämme Amarone-punaviinistä täyteläisenä, kuivana, pehmeänä ja tanniinisena punaviininä, joka sopii hyvin ruokaviiniksi esim. riistan kanssa kuten meidän Sagrantinokin.

Ennen Lombardian osastoa käväisimme myös Umbrian osastoilla ja kuulimme että kävijöitä oli ollut viikon aikana ruuhkaksi asti joka tietysti lupaa hyvää umbrialaisille viinintuottajille. Umbria oli näilläkin messuilla panostanut paljon viinien kansalliseen ja kansainväliseen markkinointiin, jolla edesautetaan maakunnan laatuviinien viinien myyntiä myös Italian ulkopuolelle.

Viimeisenä isompana alueena valitsimme siis Lombardian, jolla oli yhdestä messurakennuksesta koko kerros ja sen kyllä ymmärtää, koska sieltähän tulevat Franciacortan ja Oltrepò Pavesen kuuluisat prosecco- ja kuohuviinit, jotka ovat myös maailmalla tunnettuja ja arvostettuja viinejä.  Tuottajia oli valtaisa määrä ja valikoima oli runsas.  Maistelimme parin kolmen tuottajan sekä valkoisia että rosee kuohuviinejä mutta täällä olisi pitänyt olla hieman enemmän aikaa, jotta olisi pystynyt paremmin arvioimaan viinejä, vaihtoehtoja oli liikaa.  

Osaston kävijämäärästä huomasi että Italiassa kuohuviinien suosio on taattu, ja myös Suomessa viime messujen aikana olemme huomaanneet saman, kuohuviinit ovat suosittuja ja käyvät kaikkialla kaupaksi!